Rendhagyó kikapcsolódás pécsieknek

Neten tervezik, merre induljanak?

A hazai wellness-szállodák és a külföldi hotelek mellett az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett ökoporták. Az apró vendégházak jellemzően egy néhány lelket számláló faluban vagy az erdő közepén fekszenek, és falusi nyugalmat, békét kínálnak a városi embernek. Baranyában több mint harminc ilyen szálláshelyet tartanak számon, tehát jó hír, hogy nem kell messze mennünk, ha távol akarunk kerülni a hétköznapok zajától. 

hirdetés

[note note_color=”#ffe466″]Az ökoporta címet azok a szálláshelyek nyerhetik el, akik minden tekintetben óvják a környezetet, a falusi hagyományokat és termelési eljárásokat továbbörökítik, illetve bemutatják a vendégeiknek, és ismerik a környék természeti kincseit, értékeit. A tudatosság mellett azonban ezek a szálláshelyek a tökéletes kikapcsolódást nyújtják.

Természetesen, ha valaki nyaralni megy szeret legalább 100-150 km távolságra utazni, hogy messze kerüljön megszokott környezetétől. Ettől függetlenül ha csak egy hosszú hétvégét szeretnék eltölteni a város zajától elszigetelten, érdemes körbenézni szűk környezetünkben is. [/note]

nyár, kirándulás, ökoturizmus, virágos rét

Erdősmecske Vadászcsárda – Erdősmecske-Kültelek

A vadászcsárda a Mecsek erdejében található, egy gyümölcsfákkal és dísznövényekkel tarkított több mint 3 ezer négyzetméteres telek közepén. A vendégek a kiépített grillezőt, szalonnasütőt és halászléfőzőt is használatba vehetik. Emellett többféle sportra is lehetőség nyílik, a kertben található úszómedence vizét pedig napenergiával melegítik. A közelben többféle kikapcsolódás várja az érdeklődőket. Nyáron lovaglási, télen sí és szánkózási lehetőség, de lehet horgászni és túrázni is.

Az étkezés önellátó módon történik, ilyen jellegű ellátás nincs a vendégházban.

Gorica Kultúrház – Bükkösd

A kultúrházból kialakított szállás közel egyhektáros birtokon terül el. A vendéglátó biogazdálkodást folytat a területen és az étkezések alkalmával is kizárólag az itt előállított termékeket használják.

A házat egy kályhakemence fűti, az udvaron grillező és nyársaló hely várja a vendégeket.

A látogatók számára zárt parkoló és kerékpártároló is rendelkezésre áll. Sporteszközök és játékszerek a helyszínen igénybe vehetőek. A pihenni vágyókat igényesen felszerelt pihenőkert, míg a kicsiket játszóudvar várja.

természet, kirándulás, erdő, gyerekek

Öreg Dráva Vendégház – Drávasztára

A kis Dráva melletti településen a tulajdonosok parasztudvarán megtermelt termékekből, illetve helyi termelők által megtermelt hozzávalókból előállított ételekkel várják a vendégeket. A portán folyamatosan lehet kecsketermékeket fogyasztani.

Továbbá lehetőség van kerti sütésre, főzésre, az alapanyagokat pedig a hagyományos parasztudvarból és zöldségesből biztosítja a szállásadó. A házban kizárólag fenyőbútorok találhatóak, a fűtés búbos kemencével van megoldva.

A környéken horgászati és vadászati lehetőség is biztosított, sőt akár kenutúrákon is részt vehetünk. Sőt a helyi parasztgazdaság működésébe is be lehet kapcsolódni.

Mackólak Vendégház – Hosszúhetény

Pécshez közel, a Zengő alján várja a pihenni, elcsendesedni vágyó társaságokat a Mackólak Vendégház, mely 2011-ben elnyerte az Ökoporta címet. Az épületen napkollektor segíti a vízmelegítést, a füvet kézi fűnyíróval nyírják, a szemetet pedig szelektíven gyűjtik.

Húsvét előtt és ősszel minden évben egy-egy hetes böjtkúrát tartanak orvosi felügyelettel. Májusban pedig egyhetes jógatábort hoznak össze, finom vegetárius ételekkel, sok kirándulással és napi kétszer másfél óra jógával a hegyen lévő jógás teraszon.

A vendégek álmát saját készítésű tönkölypelyva párnáink édesítik meg. A Ház birtokán egy kis bemutató gyógynövény- és fűszerkert is található.

jóga

Illatosház – Óbánya

Az Óbányán található szállás a természet közepén különleges, egyedi szolgáltatásokkal is várja a vendégeit, igény esetén reggelivel, sőt a falusi vendégasztal lehetősége is adott. A 100 éves tornácos parasztház nagy udvarral és gondozott gyümölcsössel rendelkezik.

Az Illatosház egyediségét az adja, hogy a vendégek rendelkezésére áll egy illatkamra. Itt 12 különböző illatot ismerhet meg az érdeklődő. Aromaterápiás kezelésben is részesülhetnek a vendégek, ami szintén egy különleges szolgáltatás. A kezelés nyugodt környezetben, egyéni illat meghatározással történik.

Az érdeklődők akár meg is vehetik a helyszínen a saját kézzel gyűjtött és feldolgozott gyümölcsökből, gyógy-, és fűszernövényekből készült termékek hosszú sorát.