Romantikus helyek Pécsett

Gyönyörű városunkban ezernyi eldugott, izgalmas randihely van, ahová a fiatalok és az idősebbek egyaránt eljárhatnak romantikázni, nosztalgiázni. A teljesség igénye nélkül, szubjektíven megpróbáltuk csokorba szedni a szájhagyomány útján terjedő lokális találkozási pontokat.

hirdetés

A Középkori Egyetem nyitott parkja

A nemrég felújított fantasztikus park a Székesegyház mögötti Középkori Egyetem lábánál bújik meg. A kacskaringós, éjszaka kivilágított sétányt bejárni tökéletes program a párok számára. A park ugyanis szökőkutakkal, kavicsos részekkel és izgalmas kőpadokkal tárul elénk, ami építészeti szempontból is inspiráló.

SONY DSC

————————————————————————————————————————–

Pécsbányai magánarborétum

Az egy hektárnyi arborétum több száz ország növényeit vonultatja fel. A tulajdonos Berghauer Tibor nyugdíjas pedagógus évtizedekkel ezelőtt kezdte el gyűjteni az izgalmas növényeket. A Zöldellő utcai arborétumot két éve az önkormányzat helyi védelem alá vette. Bár egyedül gondozza a kertet a tulajdonos, bármikor szívesen fogad látogatókat.

pécsbányai arborétum4

————————————————————————————————————————–

Káptalan sétány

A hangulatosan kivilágított utca számos meglepetést tartogat magában. A macskaköves sétányról nyílik a csodálatos Schaár-udvar, amely Schaár Erzsébet Munkácsy-díjas szobrászművésznő utolsó munkáit mutatja be. Az apró parkban található köztéri alkotások elragadóak, mintha egy másik világba érkeznénk. Noha a hideg hónapokra bezár, a Káptalan utca ellenkező oldalán nyaranta betérhetünk a Lompos Uszkárba, amely a Múzeum Galéria és Modern Magyar Képtár kertjének részét képezi.

Káptalan utca Pécs

————————————————————————————————————————–

Remeteréti túra

A Pécs és Orfű között elterülő Remeterét híres pécsi kirándulóhely. Autóval, biciklivel – az Orfű–Pécs bicikliúton keresztül -, de akár gyalog, erdei utak mentén is kijuthatunk a festői rétre. A mecseki parkerdő hatalmas füves területe szó szerint az erdő közepén fekszik, tiszta levegője és természetközelisége miatt sokak kedvence, éjszaka a fényszennyezéstől távol csillagok százai látszanak innen.

Remeterét

————————————————————————————————————————–

PTE Botanikus kert

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kara mögött húzódó fantasztikus kert Pécs egyik büszkesége. A kertben egyébként eldugott kis padokat is lehet találni, futópálya is van, a terület legmagasabb pontján pedig esküvőket és rendezvényeket is szoktak tartani. A kertben barangolva ezernyi érdekes növény leírását és latin neveit olvashatjuk.

Botanikus kert

————————————————————————————————————————–

Pintér-kert arborétum

A Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben található ez a gyönyörűen felújított arborétum. A kertben álló Pintér-villa a XIX. században épült. A számos védett növényfajnak otthont adó nevezetességet egyébként közel egy éve rekonstruálták. Az arborétumban található illatkert élénk színű és erős illatot árasztó növényei igazán romantikussá teszik a találkozót, de vannak sétányok, pihenők és kilátópontok is.

pintér kert3

————————————————————————————————————————–

Havihegyi sétány

A Tettyétől a Havihegy fele vezető út nemrég felújított szakasza fantasztikus kikapcsolódást nyújt. A sétány a havihegyi templomnál nem ér véget, az út ugyanis körülöleli az épületet. Az éjszaka csodálatosan megvilágított korzón andalogva Pécs fényeit is élvezhetjük, a város ezen pontjáról ugyanis az egész belvárosra rálátunk. A Havihegytől lefelé menet pedig számos apró eldugott köves utcán tudunk lejutni a belvárosig.

havi hegyi templom, sétány2

————————————————————————————————————————–

Lakatfal

Ha pécsi helyekről beszélünk, akkor semmiképpen sem maradhat ki a pécsi lakatfal. A mára már országos hírnevű szerelmi gesztus egy pécsi hagyományból nőtte ki magát. A párok ugyanis saját nevüket és egy számukra fontos dátumot a lakatra gravírozva rögzítik, ezzel pecsételve meg szerelmüket. Már a falhoz való zarándoklat is fantasztikus randevúötlet, a fal Pécsett a Janus Pannonius utcában található, amit pár évvel ezelőtt ki is bővítettek, sőt ha tovább sétálunk, a Szent István téren megtaláljuk a Zöldhegyi Zoltán egyetemista tervei alapján készült “új” lakatfalat.

Lakatfal 2