SOS appok: pánikgomb a mobilból

Mobilos kalóriaszámláló, menstruációs naptár, receptgyűjtemény, zseblámpa: gyakorlatilag nincs már olyan a mindennapi létezéshez szükséges (vagy nem szükséges) “eszköz”, ami fellelhetetlen volna a különféle app-áruházakban. A segélykérő alkalmazások is ilyenek, ezért letöltöttünk néhányat. 

hirdetés

One touch SOS

Ez a segélykérő applikáció elsőre igen egyszerűnek tűnik. Letöltjük, és ha bajban vagyunk, csak megnyomjuk a nagy piros SOS gombot. Előzetesen beírhatjuk a veszély esetén elküldeni kívánt üzenetet, és megadhatunk három értesítendő kontaktot a telefonkönyvünkből. Bár a dolog életszerűsége vitatható, biztosan léteznek olyan esetek, amikor hasznunkra válhat egy ilyen eszköz.

Tesztünk során mégsem ez igazolódott be. A program leírása szerint az alkalmazás a wireless hálózat alapján méri be a jelzés leadóját, kivéve, ha be van kapcsolva a GPS, mert akkor ennek segítségével még pontosabban adja meg tartózkodási helyünket. A baj csak az, hogy ez utóbbit meglehetősen lassan teszi, ráadásul nagyjából 50%-os hatékonysággal küldi el az üzenetet a megadott személyeknek. Nem egy életbiztosítás.

SOS

SOS Whistle

Fülsiketítő hang mobilra. Nagyjából így tudnánk jellemezni ezt a vészjelző alkalmazást. Az egyszerűséggel itt sincs baj, de a használatósággal már annál inkább. Az ugyan tény, hogy a sikítás vagy a segélykiáltás sokszor nem elég hangos ahhoz, hogy bárki meghallja, ám általában nem ez a fő gond. Inkább arról van szó, hogy bár meghallják, mégsem akarnak segíteni. Ezért lenne jobb (ha működne) az előző app, mert ott eleve olyan embereknek küldhető el a segélykiáltást, akikben (vélhetően) bízhatunk.

Az éktelen hangerővel visító pánikgomb egyébként egyáltalán nem újdonság. Már régóta elérhetőek a különféle zsebben hordható ketyerék, amik gombnyomásra sziréna módjára kezdenek sipítani. Egy ilyen talán hasznosabbnak tűnik, ha mindenképpen így érezzük magunkat biztonságban.

FlashLight SOS

Mind közül ez a legviccesebb alkalmazás. Az app az SOS nemzetközi morzekód vészjelzést adja le Led fény segítségével. Előnyei: internet nélkül is használható. Ennyi, több értéket nem bírunk felfedezni benne. Egyáltalán nem életszerű, maximum akkor megyünk vele valamire, ha épp az ablak előtt mélázunk, miközben a harisnyás betörők ránk törik az ajtót. Vagy még akkor sem.

SOS

Segélyhívás

A segélykérő alkalmazások között találtunk egy olyan magyar app-et, melyben közvetlenül hívható a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők és a 112. Sőt, mindezeket külön kis ikon formájában is ki lehet rakni a képernyőre, így még gyorsabban indíthatunk hívást. Az ötlet nem rossz, hiszen az ember idegességében nem mindig tudja, milyen számot is kell tárcsáznia.

A impresszum szerint az app segélykérő sms küldésére is alkalmas. Ám ez az opció sajnos meglehetősen használhatatlannak bizonyult. A program ugyanis nagyon lassan mérte be a GPS koordinátákat (pedig a belvárosban voltunk), az üzenetet pedig még lassabban továbbította, konkrétan 10 perc múlva sem érkezett sms a fogadó fél telefonjára.

[note note_color=”#ff8766″]Kerestünk, de nem találtunk

Olyan alkalmazást is kerestünk, ami egyből a rendőrségen, vagy a mentők központjában jelez, ha bajban vagyunk. Ám ilyen applikációt egyelőre (legalábbis magyar nyelven) nem találtunk. [/note]

WeSaveUs

A magyar fejlesztésű és finanszírozású, WeSaveUs nevű, Androidra és iOS-re is elérhető mobilalkalmazás Králik Attila, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatója és barátja, Palvin Barbara, modell közös ötletéből született.

Az elv hasonlít a One Touch SOS app-hez: a bajba került felhasználó segélyhívást küldhet az alkalmazással, ha megnyomja az aktiváló gombot. A program azonban jóval kidolgozottabb, mint az angol verzió. Az applikáció megszűri a felhasználókat, és azokat értesíti, akik a bajba jutott illető GPS pozíciójához a legközelebb vannak. Az üzenet tartalmazza a személy pontos tartózkodási helyét, fényképét és teljes adatlapját, így többek között a vércsoportját is, vagy azt, hogy mi válthat ki nála allergiás tüneteket.

Wesaveus

Az alkalmazásban be lehet állítani olyan személyeket is, akik veszély esetén minden esetben megkapják az üzenetet, még akkor is, ha nincsenek a közelben. A fejlesztők elmondása szerint az ingyenes alkalmazáson keresztül természetesen csakis megbízható és visszaigazolt felhasználók küldhetnek segélykérést.

A mobilalkalmazáshoz kapcsolódik egy okoskarkötő is, ami Bluetooth-on keresztül összeköthető a telefonunkkal és különféle értesítések esetén rezeg a tulajdonos karján: jelzi a bejövő hívásokat, az sms-eket, vagy a beérkező emaileket, a Facebook és Twitter üzeneteinket, emlékeztet a naptárbejegyzéseinkre, sőt arról is szól, ha merülőben van a telefonunk, vagy ha elhagyjuk annak tíz méteres környezetét.

WeSaveUs

 

A Legendary névre hallgató karkötőnek még csak a prototípusa készült el, a gyártáshoz az ötletgazdák az Indiegogo oldalon szerettek volna pénzt gyűjteni (egészen pontosan 100 ezer dollárt). A kampány 2013. december 30-ig tartott, és sajnos sikertelenül zárult, így egyelőre nem tudni, mi lesz a folytatás. A WeSaveUs app fejlesztői egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.