Sütiszappan és kapszulaékszer

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

SzappAnna

Kakas Tilla évek óta természetes alapanyagokból készült szappanokat használ, de készítésükkel csak egy éve foglalkozik.  A gyógynövény alapú kozmetikumok ötlete édesapjától származik, aki közel 30 éve foglalkozik gyógyteák készítésével. Tilla nem bízta a véletlenre, mesteroklevelet szerzett Magyarország egyetlen akkreditált kozmetikumkészítő tanodájában.

Szappan

– Igen különlegesek a szappanjaid. Miért pont a sütik az első számú kedvenceid? 

– Az első darabjaim a hagyományos tömbszappanok valamint formaszappanok voltak (kuglóf, virág, bogárformák). Ahogy kezdtem megismerni a szappankészítés fortélyait, egyre jobban érdekelt a különleges torta- és muffinszappanok készítése, amiben kiélhetem a kreativitásomat.

Szappanna Aszpik

– Bármint el lehet készíteni szappanból? 

– Úgy gondolom, akármilyen forma elkészíthető szappanból, ha van hozzá megfelelő sablon.  A felhasználható alapanyagok köre is végtelen. A többi már csak a kreativitáson múlik. Egyszer egy kedves ismerősöm megkért arra, hogy anyatejből készítsek neki szappant, amivel kisbabája bőrét szeretné ápolni, hidratálni. Talán ez volt a legkülönlegesebb. Emellett említhetném még a „tökös” szappant, melynek nemcsak a formája idézi a tökszezont, hanem összetétele is, hiszen sütőtökből készült.

Diófaleveles

– Nagyon sokan készítenek mostanában szappant. Elbír ennyi kézműves kozmetikumot a piac? 

– Sajnos nagyon sok a piacon az olyan termék, ami kézművesnek egyáltalán nem mondható és a minőségi illetve biztonsági előírásoknak sem felel meg. Éppen ezért segíteni kell a vásárlókat, hogy megismerjék és meg tudják különböztetni a valódi kézműves termékeket, melyek teljes mértékben a követelményeknek megfelelően készülnek. Nagyon sokan az internetről „tanulnak meg” szappant készíteni és árusítanak mindenféle „csodaszappanokat”, holott az értékesítésnek nagyon komoly törvényi feltételei vannak (biztonságos készítőműhely, szaktudással rendelkező szappankészítő, a gyártási folyamatot felügyelő szakember, stb.).

Rózsás tortaszappan

 

[note]A következő ASzPIK időpontja: november 16. szombat [/note]

Kávékapszula ékszerek

Nagyné Stumpf Adrienne először a kávét szerette meg és csak azután születtek meg a kapszula ékszerek. Környezettudatossága révén jött rá, milyen sokféle felhasználási lehetőség rejlik a hulladéknak tűnő anyagban. 

Stumpf Adrienne kapszulás ékszerek7

– Ültél otthon a kávésbögréd felett és egyszer csak megszállt az ihlet? 

A családban már volt kapszulával működő kávéfőző és dicsérték, hogy milyen finomak a kávék. Elmentünk az áruházba megnézni a gépeket és a hostess hölgyet megkérdeztem, hogy a kapszulák visszaválthatóak-e. Mire ő: „Igen, de csak Budapesten. Viszont  nagyon ötletes dolgokat lehet belőle készíteni.” Itthon azonnal megnéztem az interneten, és valóban. Ez február végén volt, azóta több száz darab kapszula hasznosult már a kezem alatt.

– Hogyan készülnek az ékszerek, milyen technikával dolgozod meg a kapszulákat?

– Mivel alumíniumból készülnek, így könnyű azokat megmunkálni. Vágom, hajlítom, tekerem, kalapálom őket. Fogóval vagy puszta kézzel formázom. A ragasztás nehezebb, sokat kísérleteztem, mire megtaláltam a tökéletes és tartós ragasztót.

Stumpf Adrienne kapszulás ékszerek2

– Az ékszereken kívül mi készülhet még kávékapszulából?

– Díszítettem már velük ruhát, lámpaburát, de készítettem asztaldíszt, övet is. Most karácsonyra készülődve csillogó karácsonyfadíszeket alkotok  a színes kapszulákból.

Stumpf Adrienne kapszulás ékszerek4

–  Van még más kreatív ötlet is a tarsolyodban? 

– A kezdeti sikereken felbuzdulva elkezdtem dekupázsolni is. Dobozokat, régi táskákat, üvegeket, konzervdobozokat varázsoltam újjá. Aztán felújítottam egy régi bőröndöt, amiben tudom hordozni és bemutatni az ékszereket. Azóta ezzel is szívesen foglalkozom, több antik bőröndöt felújítottam, tárolónak és egyben szobadísznek használom. De gondolom, mióta ilyesmivel töltöm az időmet, valami „átkapcsolódhatott” az agyamban, mert azóta folyamatosan jönnek az ötletek, főleg újrahasznosítás témakörben. A másik termékem még amire a vásárokon mindenki rácsodálkozik, az a bakelitlemezből készült gyümölcsöstál. Az is elég egyedi és nagyon jópofa alkotás.

Stumpf Adrienne kapszulás ékszerek1

Hirdetés