Szerelem első szaglásra

Legújabb kutatások igazolják, hogy a szerelem kialakulásában és a párválasztásban a személyiség, humor, belső jegyek és jövőkép mind másodlagos tényezők. A nők, úgy ahogy az állatok, leginkább illat alapján választják ki az ideális társat. Szerepet játszhat még a szerelem kialakulásában az arc és a testalkat is – ám ezek vizsgálata csakis az illat után jöhet szóba.

hirdetés

A testünk illata

A bőrünk illata a ránk egyik legjobban jellemző tulajdonságunk. A természetes feromonok olyan – akár tudatalatti – információkkal szolgálnak, amelyek ismerkedéskor és szexuális kapcsolat kialakításakor is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Gyakorlatilag már szag alapján ki tudjuk szűrni a számunkra tökéletes génkészletű nagy Ő-t.

– Az illat ugyanis a potenciális partner génjeiről nyújt felvilágosítást, márpedig a szaporodás szempontjából a különböző gének az előnyösek. Így a nők az illat alapján azokat a férfiakat választják, akiknek a DNS-állománya a lehető legnagyobb mértékben eltér az övékétől – magyarázta Hanns Hatt, a bochumi Ruhr Egyetem tudósa.

Illat alapján szerelem

Ha egy nőnek vagy egy férfinak nem tetszik az ellenkező nem saját testének az illata, akkor a kapcsolatnak esélye sem lesz kibontakozni. A tudattalanul rossz emlékeket idéző illatok ugyanis gyökerestül meggátolják a szerelem kialakulását – és amikor ezekről a rossz emlékeket idéző illatokról beszélünk, akkor ezalatt nem a testszagokat értjük, hanem a bőr természetes illatát.

Miért csábító?

Patrick Süskind a Parfüm című regényében a főhőst nem véletlenül hajtotta a vágy, hogy a nők bőrének illatát egyetlen kis fiolába tudja zárni – ezzel megalkotva a tökéletes parfümöt. Ugyanis a bőrünkben található feromonok (vágykeltő hormonok), a férfiak számára a termékenység üzenetét hordozzák.

[note note_color=”#e63623″ text_color=”#ffffff”]Az utánozhatatlan és tökéletes parfüm tehát maga a testünk illata.[/note]

Bizonyos kutatások szerint pedig a férfiak a női bőr illatát még vonzóbbnak találják a peteérés időszakában – annak ellenére, hogy ennek nincsenek tudatában.

Egy jó és vonzó illathoz pozitív érzések társulnak, és egy-egy intim pillanatban még a látványt és az érintést is felülmúlhatja az illat élménye. Gondoljunk csak bele, hogy egy ismerős illat milyen intenzív emlékeket tud bennünk felidézni, ugyanakkor egy fotó csak az emlékek töredékét tudja visszaadni.

Az illat tehát egy ősi jelzésrendszer, ami alapján a két nem egymásra talál, és nem csak párzás, de társválasztás céljából is elsődleges szempont. Ez a civilizált embernél az állatvilághoz képest kevésbé, de mégis markánsan jelen van – tudattalanul.

Illat alapján szerelem 1

Játék az illatokkal

Ma már szinte mindenki használ illatosított dezodort és/vagy parfümöt, amivel mesterségesen tudja fokozni csábító erejét. Ám ennél jobb és célravezetőbb megoldás a természetben fellehető illatokkal való operálás. Íme néhány illatforrás amit bátran bevethetsz:

[note note_color=”#e36e79″]

Ámbra: Parfümök alkotóelemként, Ázsiában pedig elfogyasztva ételben vagy kávéban afrodiziákumként is használják az illatot.

Vanília: Aromája buja vágyakat kelt.

Jázmin: Erőteljesebb, férfiasabb szerelemfokozó illat, szintén afrodiziákum. Szenvedélyt, örömet és önbizalmat ébreszt.

Ánizs: Növeli a nemi vágyat, ételek és italok fűszerezéséhez is használják.

Orchidea: A legistenibb vágykeltő – amit már az ókori rómaiak és görögök is tudtak.

Rózsa: Fáraók és királyok illatszere, szerelmi bájitalok kedvelt összetevője.

Ilang-ilang: Oldja a stresszt, szorongást és a depressziót, ami a szexuális vágy gyakori gátja.[/note]

Orrunknál fogva félrevezetve

A parfümök léte tehát felveti a jogos kérdést, hogy az az illatburok, amibe rejtjük saját természetes bőrünk illatát, nem vezeti-e félre a ránk találó férfit, nőt. A párok előbb vagy utóbb megtapasztalják egymás bőrének illatát, ekkor pedig elmúlhat a szerelem. Bizonyos népcsoportoknál, ahol sem a dezodor, sem a parfüm nincs jelen, sőt még a fogamzásgátló sem szól bele a termékenységet közvetítő feromonok munkájába, sokkal eredményesebb a párválasztás. (Forrás: Szendi Gábor: Az ember illata)

Ezekből tehát egyértelműen következik, hogy múlandó románc lehet, amikor a férfi és nő nem egymás természetes illatát, hanem egymás márkás parfümjét választják.