Szívmelengető filmek borús napokra

Amikor odakint süvít a szél és esik az eső, az ember legszívesebben ki sem kelne az ágyából. Ha olyan szerencsés vagy, hogy ezt megteheted, akkor az alábbi filmajánló segít neked abban, hogy tested-lelked egyaránt felmelegedjen. Aki csak munka után ülhet le a képernyő elé, természetesen annak is ajánljuk figyelmébe a következő, lélekmelengető mozikat.

hirdetés

Út a vadonba (Into the Wild, Sean Penn, 2007)

John Krakauer azonos című regénye alapján rendezte ezt az igaz történeten alapuló filmet az inkább színészként ismert Sean Penn. A történet Christopher McCandless (Emile Hirsch) kalandjait követi nyomon. Penn nagy körültekintéssel készítette el a filmet, a fiú családjának engedélyét és segítségét is igénybe vette. Chris a nagy felismerésekkel teli utazás során felnőtt férfivá érik, aki olyan izgalmas emberekkel találkozik nomád útja során, akiknek sorsa szintén rengeteg tanulsággal jár. Szuggesztív és megható film egy érdekes életút végéről, amiből mindenki sokat tanulhat és amely során végiggondolhatjuk saját életünket is.

into the wild

Egy különc srác feljegyzései (The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky, 2012)

A magyar cím szokás szerint szörnyű, viszont aki még nem látta, mindenképp pótolja, de aki látta, az is újranézheti, ugyanis az utóbbi években készült kevés olyan filmek egyike, amely egyszerre könnyed és kemény. Olyan, mint az élet: minden csak majdnem van a tökéletes helyén. Egy fiatal fiú meghatározó első élményeivel találkozunk: első szerelem, első berúgás, első komoly barátok, első csalódások. Remek zenékkel, finom utalásokkal, és esetlen karakterekkel teli, szerethető film. Legnagyobb erénye, hogy bár bizonyos pontokon sablonossá válhatna, mégsem teszi. Nem átlagos „béna” fiút látunk, aki nehezen barátkozik, hanem igazán életszerű helyzeteket.

the-perks-of-being-a-wallflower-6-1-2

Halálos temetés (Death at a Funeral, Frank Oz, 2007)

Egy igazi fekete komédia, ami az egyik legjobb választás lehet szürke-borongós napokon. Szituációs komédiára jellemező helyzetekkel és poénokkal találkozunk egy temetésen: semmiből feltűnő törpével, mocskos családi titkokkal. (A filmnek 2010-ben elkészítették a teljesen felesleges és kevésbé jól sikerült amerikai remake-jét is.) Aki kedveli az angol fekete humort, annak mindenképp ajánljuk figyelmébe ezt a családi vígjátékot.

death

Lazacfogás Jemenben (Salmon Fishing in the Yemen, Lasse Hallström, 2012)

Az utóbbi évek egyik legkedvesebb romantikus filmjét készítette el Hallström, aki egyébként is nagy mágusa ennek a műfajnak (ő rendezte többek között a Csokoládé és az Árvák hercege c. filmeket). Némi aktuálpolitikával és a sejk szájából elhangzó bölcsességekkel a háttérben ez a történet nem is annyira a lazacokról, mint inkább két magányos szívről szól. Bár itt is belefutunk a műfajra jellemző kiszámíthatóságba, mégis egyedi, szívmelengető történetet nézhetünk végig.

salmon-fishing-in-the-yemen-ewan-mcgregor-emily-blunt-4

Pi élete (Life of Pi, Ang Lee, 2012)

Az elmúlt év egyik legnagyobb durranása volt a látványos, megható, életbölcsességekkel teli film, ami több díjat is besöpört. Sokan pont amiatt ódzkodnak tőle máig, mert úgy vélik, túl giccses. Ez részben igaz ugyan, viszont a pátosz eltörpül a sok szépség mellett. Az indiai fiú kalandja a tigrissel egyszerre a túlélési ösztön, az erő és a spirituális utazás története. Ehhez lenyűgöző látvány társul és lassú, mégis feszült dramaturgia, amely garantáltan a képernyőhöz szögezi nézőjét.

Life of Pi