Sztár lehet egy Down-szindrómás lányból

A 15 éves Bőczi Tímeát 4 évesen fedezte fel Kovács Beatrix, a pécsi BioRitmus Tehetségpont vezetője. Beatrix elmondása szerint Timi kiemelkedő tehetség, gyógyíthatatlan betegsége ellenére olyan tornagyakorlatokkal is megbirkózik, amikkel sok egészséges gyermek sem. Tímea Down-szindrómában szenved, de tanára szerint mostanra megérett arra, hogy egy országos tehetségkutatóban versenyezzen.

Még ha csodának túlzás is nevezni, Bőczi Tímea története közel sem mindennapi. Édesanyja korán észrevette, hogy lányának annyi energiája van, amit a hétköznapi tevékenységekkel már nem lehet lekötni. Így jött az ötlet, hogy keressenek neki egy olyan mozgásformát, amit szívesen művel.

– Pillanatok alatt szétkapta a lakást, mindenhová felmászott, jött-ment, futkosott, úgyhogy muszáj volt egy kicsit kifárasztani, hogy bírni lehessen vele – emlékszik vissza Ferenczi Józsefné, az azóta már kamasszá cseperedett lány édesanyja.

Tímea súlyos fejlődési rendellenességgel született – Down-szindrómás -, ezért nem volt egyszerű rátalálni a számára megfelelő tevékenységre. Főleg, mert senki nem akart foglalkozni a kislánnyal – meséli az édesanya. Egyedül Kovács Beatrix, a BioRitmus Életmód és Mozgásművészeti Tehetségpont vezetője és mentortanára vállalta, hogy mozgásművészeti fejlesztésbe kezd a gyermekkel.

csillag születik6

[box title=”Kevesen érnek el művészi magaslatokig”]A Down-szindróma egy súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. A downos gyerekek a középsúlyos értelmi fogyatékosság szintjén vannak, IQ szintjük 35-50 között van, érzelmi megnyilvánulásaikban gazdagabbak, mint mentális képességeik terén. Képesek beilleszkedni a közösségekbe, viszonylag jól együttműködnek, lehet velük beszélgetést kezdeményezni és végrehajtják az utasításokat. Utánzóképességük és a ritmusérzékük viszonylag jó. Szeretetteljes, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló viszonyban, következetes neveléssel, dicsérettel ki lehet bennük fejleszteni a munkakedvet bármilyen tevékenység felé.[/box]

Tímea mozgása szépen fejlődött az évek alatt. A tehetségsegítő egyesület filmet készített a folyamatról, sőt egy könyv is született a lányról. Tavaly pedig országosan is elismerték tehetségét, megkapta a MATEHETSZ 2013 “Felfedezettjeink” egyik külön díját.

A kamasz lány rendszeresen jár fellépésekre, melyeket – az édesanya elmondása – szerint nagyon élvez. Ezért Beatrix és Timi anyukája a lány lelkesedését és fejlődést látva arra jutottak, hogy benevezik őt az egyik országos tehetségkutatóba.

– Nem is reménykedtünk, hogy a Csillag születikben elfogadják a nevezésünket, ezért nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk az értesítést, hogy január 22-én mehetünk az első válogatóra – mondja Beatrix.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vMh1oVNCSuo&feature=youtube_gdata” width=”670″]

Beatrixék két hét alatt gyakoroltak be egy koreográfiát, melyet Tímea három egészséges társával együtt táncol majd el. Ám a versenyre egyedül a lányt nevezték.

– Nem az a célunk, hogy bohócot csináljunk Timiből, azt szeretnénk  megmutatni, hogy egy fogyatékkal élő ember is lehet tehetséges nem csak a sportban, hanem a mozgásművészetében is – szögezi le a mentortanár, koreográfus.

csillag születik4

Máténé Sej Jolán, az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője (Tímea is ebben az iskolában tanul) szerint alapesetben a Down-szindrómásoknál a mozgásfejlesztés célja az, hogy fokozatosan kialakítsák és fejlesszék azokat a képességeket, amik a gyerekek edzettségét, fizikai és szellemi teherbírását növelik vagy szinten tartják.

– A mozgás segítségével helyes irányba tereljük személyiségüket, megalapozzuk a munkaképességüket, előkészítjük őket a társadalomba való beilleszkedésre. Elképzelhető, hogy lesz olyan közöttük, aki elér egy magasabb szintre is, de zömében erre nem lesznek képesek – teszi hozzá a szakember.

A sérült embereknél pedig mindig azon van a hangsúly, hogy az adott szituációban ők jól érezik-e magukat, ha ugyanis érzelmileg kötődnek, szeretik és megbíznak fejlesztőjükben, akik következetesen foglalkoznak velük, akkor képesek lesznek eredményt elérni.

csillag születik1

A kérdés, hogy hogyan sül el

A sérült embernek az a szituáció jó, amiből töltekezni tudnak, és nem szabad elfelejteni, hogy a versenyhelyzetből sokszor még az egészséges emberek sem tudnak építkezni, hiszen nem mindenkinek van megfelelő szinten  a kudarctűrő képessége.

– Én személy szerint fenntartással kezelem egy fogyatékkal élő, Down-szindrómás gyermek tehetségkutatóba történő nevezését. Hiszen sokszor még az egészséges emberek is összeroppannak egy ilyen verseny súlya alatt. A szülőknek nagyon-nagy a felelőssége egy ilyen döntés meghozatalában – mondja Máténé Sej Jolán.

Ugyanakkor az igazgató szerint az is elképzelhető, hogy a dolog jól sül el, csak az a kérdés, hogy ez mennyire szolgálja a gyermek érdekeit.

[note note_color=”#ff8d66″] Számítanak a segítségre

A kamasz lány családja nagyon nehéz körülmények között él, az édesanya születése óta nem tud dolgozni, az édesapa pedig néhány éve meghalt. Ötödmagukkal nagyjából 150.000 forintból élnek egy hónapban, így Kovács Beatrix saját maga támogatja a gyermek fejlesztését. A nehéz körülményekre való tekintettel a BioRitmus Tehetségsegítő Egyesület támogatókat, szponzorokat keres Timi további fejlesztéséhez, és a tehetségkutató műsorba való nevezés költségeinek fedezéséhez.[/note]

17 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Mindenki!

  Tímea 2014. 03. 22-én a XII. Berczik Sára Országos Emlékversenyén
  Ifjúsági korosztályban, mozgásművészeti kategóriában I. helyezést ért
  el társaival együtt!

  Tovább fogunk lépni!!!!

 2. Kedves Haszon Zsófia,
  én is azon a véleményen vagyok, amit Lady Jessica és SzörnyElla de Frász hozzászólásában már kifejtett. Jobb lenne a “szenved” szót kicserélni, és egy napot ennek a kislánynak a társaságában eltölteni!
  Ez egy állapot, nem pedig egy gyógyíthatatlan betegség!
  Tessék alaposabban tájékozódni egy cikk megírása előtt!
  A kislánynak sok sikert, remélhetőleg egy játéknak fogja majd fel és a nézők nem szánalomból fognak szavazni rá!

 3. Nagyon meghatott a kislány története.Minden elismerésem Beatrixnak,és szurkolni fogok Timi sikeréért.Valóban fennáll a kudarcélmény lehetősége,de remélem inkább kalandként fogja megélni a versenyt.Ami a legfontosabb,a szeretet ,az már jelen van az életében.Minden jót,kitartást kívánok a történet szereplőinek! 🙂

 4. Jó kis cikk, de nem derült ki a lényeg: Milyen gyógyíthatatlan betegsége van a Down-szindrómás kislánynak? 😮

 5. Nagyon drukkolok nektek!!! Sok sikert, akár a versenyben,akár csak “simán” az életben!!:)

 6. A szomorú probléma az, hogy az újságírók többsége (amiről írnak) szakmailag nem elég felkészültek, ezért került a mondatok közé a “szenved” kifejezés, helyette az “állapotot” kellett vona használniuk.

 7. Gratulálok a leányzónak, édesanyjának és mentorának.
  “Egy gondolat bánt engemet”, miért szerepel a cikkben folyton a “szenved” és a “beteg”. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot. Vannak papírforma szerint egészséges emberek, hihetetlenül alacsony IQ-val, ezenkívül magas IQ-val ellentétben alacsony EQ-val. Kicsit el- és befogadóbb társadalomra van szükség.
  Ha ez szép nagylány szenved, akkor az alacsony EQ-val ill. IQ-val rendelkezők miatt van, nem pedig a saját kromoszóma-eltérése miatt.
  Érdekes példaként érdemes elolvasni ezt a cikket is:
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/06/az-autizmussal-diagnosztizalt-zseni.html#.Utxdzk2Cvcs
  és még:
  http://downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/ekozben-a-nagyvilagban/darragh-mckenna-az-elso-down-szindromas-polgarmester
  Ezekből a cikkekből kiderül, hogy az alap-adottságok és a megfelelő fejlesztés, plusz az el- és befogadó társadalom mit eredményezhet. Nem mellékesen elgondolkodtam azon is, hogy sok ember a világon nem kap papírt a születése után fejlődési rendellenességről, mégis igen alacsony értelmi szinten éli le az életét.

 8. Én csak dicsérni tudom csupa szív lány Timi micsoda akarat erő kell ahhoz hogy ilyen ügyes legyen szerintem ő itt a főszereplő mert ha nem tartana ki és nem lenne akarata ,pedig hátrányos helyzetben élnek,akkor lehet bármilyen jó tanár akkor nincs semmi. Ez egy jó páros.Velény büszke lehetne rád de sajnos az ilyen dolgokra nem figyelnek.Mi nagyon büszkék vagyunk rád és szavazatainkkal támogatunk ha bejutok.Éva néni Velényből.

 9. Szurkolok nektek Timikém csupa szív lány vagy és hatalmas a kitartásod imádod az állatokat ilyen ember csak jó lehet.Sok sikert Éva néni Velényből.

 10. Dicséretesnek tartom Kovács Beatrix önzetlen segítségét a fiatal lány fejlesztésében. A BioRitmus Tehetségsegítő Egyesület pedig megérdemli a reklámot, valamint a jó érzésű emberek együttérzését. Eddigi tapasztalatom alapján a Down-szindrómás emberek, fiatalok, gyerekek testfelépítése túlsúlyos, ebben az esetben előnyös lehet a szakértelemmel kivitelezett mozgásfejlesztés. Ebben a betegségben élők között sincs 2 egyforma képességű ember. Ha személyre szabott a fejlesztő munka, kiegyensúlyozottabb, és boldogabb életet élhetnek úgy az érintettek, mint a hozzátartozóik. Gratulálok Kovács Beatrixnak!

 11. Dicséretesnek tartom Kovács Beatrix önzetlen segítségét a fiatal lány fejlesztésében. A BioRitmus Tehetségsegítő Egyesület pedig megérdemli a reklámot, valamint a jó érzésű emberek együttérzését. Eddigi tapasztalatom alapján a Down-szindrómás emberek, fiatalok, gyerekek testfelépítése túlsúlyos, ebben az esetben előnyös lehet a szakértelemmel kivitelezett mozgásfejlesztés. Ebben a betegségben élők között is sincs 2 egyforma képességű ember. Ha személyre szabott a fejlesztő munka, kiegyensúlyozottabb, és boldogabb életet élhetnek úgy az érintettek, mint a hozzátartozóik. Gratulálok Kovács Beatrixnak!

Comments are closed.