Sztrájkolnak a házasság ellen

Házasságellenes sztrájk, a nőkről való teljes lemondás, modern remeteség és a társadalomból való kilépés. Ezek mind a rohamosan terjedő mozgalom, a MGTOW jellemzői. Kulturális reakció a férfiak részéről, vagy csak védekezés és gyengeség?

A MGTOW vagyis a Men Going Their Own Way (Maguk Útját Járó Férfiak) egy rendkívül gyorsan terjedő antifeminista mozgalom. A honlapjuk szerint a törekvés lényege, hogy elutasítsa: a férfi csak egy eldobható használati tárgy. Bár sokaknak semmi közük magához a mozgalomhoz, nem is hallottak még az MGTOW-ról, mégis férfiak tömegei vallanak hasonló nézeteket.

Férfi mozgalom 3

A modern nőre adott férfi válaszreakciók fajtáit, az egyetlen magyarul megjelent írás szerzője, Huffnágel István szedi pontokba. A Férfihang.hu – Antifeminista Férfimagazin elnevezésű blogon megjelent írás szerint a 21. századi férfi háromféleképpen reagálhat a “mihaszna agymosott női társadalomra”. Lehet PUA vagyis Pick Up Artist (csajozógép) aki csupán egy éjszaka erejéig szolgálja ki a nőket. Lehet aktivista, aki a kártékony feminizmus ellen küzd, és lehet maga útját járó férfi, aki totális elutasítással viszonyul a nőkhöz.

Az írás szerint a MGTOW követői nem hajlandóak házasságra, hosszú- és rövidtávú kapcsolatra. Egyáltalán nem szolgálják ki a nőt, megvonják tőlük a figyelmet, odaadást és a támogatást. Ennek is több rétege létezik. Vannak olyan férfiak, akik szerint szintén elnyomják őket a nők, de elfogadhatónak tartják azt, és vannak olyanok, akik gazdaságilag is elszigetelődnek, vagyis nem hajlandóak pusztán egy nő miatt többet keresni.

Gyengeség és védekezés?

Kíváncsiak voltunk, hogy a jelenség érthetően következik-e a társadalmi helyzetből, vagy csak gyengeség és védekezés a férfiak részéről. Mediátor szakembert kérdeztünk erről, ugyanis a mediáció egy olyan konfliktuskezelő módszer, mely során közös beleegyezéssel egy harmadik, semleges személy is eljár.

Dr. Temesi Erika mediátor, a pécsi Társak Tanácsadó Központ vezetője elmondja, hogy a mediáció során is gyakran előkerül ez a probléma. A nőknek kinyílt a szemük, önállósodnak és egyre többet akarnak, a férfiak viszont az ősi feladataikat maradnak hivatottak ellátni – így az, hogy besokallnak, nem meglepő. Gyakran előfordul, hogy a nő rengeteg terhet pakol a férfi vállára. Dr. Temesi Erika szerint ilyen szituáció például az, amikor az újszülött gyermeket az anya rögtön, bármiféle tanítás nélkül az édesapa kezébe nyomja. A nő feladata az, hogy megtanítsa az apát erre és bevonja őt a nevelésbe. Amint a nő meg tudja ezt valósítani, segít a férfinak és türelmes vele, az ideális családmodell könnyedén tud működni. Így tehát nem gyengeség a férfiak részéről a MGTOW reakciója, bár a mozgalom maga rendkívül radikális.

Férfi mozgalom 5

Besokallnak, de mikor?

Dr. Temesi Erika szerint, ahogy egy lány, úgy egy fiatal fiú is tinédzser korban mást keres az ellenkező nemben, mint egy felnőtt. Nem azzal a szándékkal ápolja párkapcsolatát, hogy életre szóló partnert találjon. Viszont ha ebben a korban sok elutasítás éri, akkor joggal fog besokallni fiatal felnőtt korára. Fontos megemlíteni, hogy a fiatal kori, népszerű ismerkedési helyek a szórakozóhelyek. Az ilyen találkozási pontokon tipikusan a „feminista cápák” vadásznak, így nagyon rossz példákkal találkozhatnak a fiatal férfiak. Ebben nagy a nők felelőssége.

[note note_color=”#52afea”]„A gyermekkori legjobb barát hat hónappal az esküvő után eltűnik, mert az újdonsült feleség nem engedi a kedves férjét szingli vesztesekkel lógni. Az édesapa összeroppan, hogy anyagilag kielégítse az egész családját. A nő, akivel összeköti a férfi az életét, figyelmet, odaadást és hűséget követel, de keveset ad cserébe.” – a MGTOW.hu szerzői szerint az előbbi szituációkhoz hasonló problémákat kell megelőzni és megállítani, márpedig ebben a nőnek van a legnagyobb felelőssége.[/note]

Ön mennyire ért egyet a mozgalom törekvéseivel?

Eredmények

Loading ... Loading ...

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A probléma lényege: a mai nő a régiből is meg az újból is az előnyt akarja. A férfi neki nem ura és parancsolója többé, de azért adja át a helyét, segítse fel, segítse le, legyen lovagias (magyarul szerleje meg a dolgait, végezzen ingyenmunkát) és fizesse a cehet. Ebből valóban elég volt!

 2. A Maguk Utjat Jaro Ferfiak mozgalma szerintem osszefugg a libertinista szemlelet megletevel.Arrol nem is beszelve, hogy a multban 2O-3O-4O evet 1 tarssal nem kellett leelni, mint Dr.Popper is emliti, hiszen kozrejatszott a halal, betegseg,jarvanyok,haboruk, a vele jaro szabados, zullott eletvitel, mint az is lathato, hogy Europa kupleraja az 191O-2O-as evekben Budapest volt, nem Parizs. Fordulat a videki eletben, amikor nem az oreg szulok adtak hozza a lanyokat a ferfihez, hiszen a fold volt a vagyon targya, ma a penz.Az is kiderult, hogy az osszerakott parok hazassaga sem volt jobb mint a szabadon valasztott szerelmi kapcsolatban levoke. Az elettarsi, vagy vadhazassag pedig szanalmasnak,lenezettnek orvendett a hites hazasfelek tekinteteben.A cocilizmusban mar uzleteltek a fiatalokkal pl. 3 gyerek vallalasa, megszuletese eseteben 3 szobas panelra kaptak lehetoseget. Igen sok volt a 6O-s-7O-s evekben a mar varandos lany, akit eroltetett menetben felesegul vettek, rabeszelessel. 25 evvel ezelott beengedtek a pornot, az oromlanyok uzletelhetnek, raadasul az errol lekesett ferfi korosztaly gatlastalanul hasznalja is a lehetoseget, torzult szemlelettel, tomegesen, feleseguk tudta nelkul.Ha belegondolunk, mit is tapasztalt/n/ak a fiatalok, bar melyik korosztaly tiszteletre meltosagarol, becsuletessegerol, onbecsuleserol, no tiszteletrol, gyerek kor tiszteletrol? Mindig is voltak nok es ferfiak, akik semmi aron nem vallaltak felelosseget sem tarskent, sem szulokent, sem oreg szuleik gondozojakent, sem embert tisztelokent, talan jobb is ha halat adnak a sorsnak, hogy a bekovetkezo kiszolgaltatottsagukban lesz ember, aki segitsegukre lesz.A nok szabadossaga latszolagos, ennyi megkeseredett fiatal no remelem nem fog ujra teremtodni, mint Dr. Kopp Maria magatartas kutato is emlitette a mai 2O-3O-s koru nok kozul, minden 3.-nak soha nem lesz ferje es gyereke.

 3. Péter:
  “A feminizmus célja a férfiak és a nők egyenlősége, nem valameliyk fél kirekesztése vagy elnyomása (és különösen nem a férfiellenesség). ”

  Te ne nyilatkozz a témában ha lehet! 😀 “Nagyon” jártas vagy. 😀

 4. Én 30 éves nő vagyok. A párommal egy hónapja házasodtunk össze. Mindketten dolgozunk, van saját fizetésünk, a költségeket megosztjuk, ha vendéglőbe megyünk általában ő fizet, viszont a mindennapi bevásárlások költségét én. A legtöbb dologban nagyon figyelmes, például mindig ő mosogat és takarítja le az asztalt, cipeli a szatyrokat anélkül hogy valaha is kértem volna. Én értékelem is a gesztust, és szemet hunyok ha a szennyes zokni csomóba gyűrve hever a kanapé mellett, és eszembe sem jut SMS-ezni hogy hol van, amikor este 9-kor még nem ért haza (mint kiderült, SMS-ezett hogy késni fog, mert a munkahelyi kollégáival vacsorázik, de az üzenet valamiért csak éjfél előtt jött meg a telefonomra). Ő és én is felnőtt emberek vagyunk, ha nem ért haza időben annak oka van, attól hogy üzenetekkel zaklatom vagy magyarázatokat követelek nem lesz jobb. Az aggódásnak is van határa. Neki is nekem is vannak rossz napjai, nem zaklatom ha látom hogy ideges. Ismerem a rossz szokásait még azelőttről hogy összeházasodtunk volna, és véletlenül se kezdem el felhánytorgatni őket most. Egyikünk se dugdossa a saját telefonját és nem csekkolja a másikét, ha kinyom egy hívást nem kérdezem hogy ki volt az.

  Néha látok hisztiző, duzzogó vagy a férjükkel ordibáló nőket, és rosszul vagyok tőlük. Ha lehet tanácsom az illető férfiakhoz, azt mondanám, “Hagyd ott a csajt a fenébe!”. Nem nőként hanem emberként van velük probléma, és nem fognak megváltozni. (Ugyanez a helyzet egyébként a feleségüket verő férfiakkal is).

  A cikkben említett teljes elszigetelődés persze semmit sem old meg, mint ahogy a legtöbb úgynevezett “mozgalom”. Struccpolitika. Nőként is férfiként is fel kell vállalni a bátroságot hogy nemet mondjunk a megalázó kapcsolatra, és keressük a hozzsánk illő személyiségű, igazi társsá váló – nem férfit vagy nőt, hanem – EMBERT.

 5. Ki a szart érdekel ez? Járja a maga útját a majom ha nem tud mit kezdeni egy nővel. Lépjen be egy szerzetes rendbe. Én elhiszem, hogy nyugaton már nem találni szellemileg és lelkileg épkézláb nőt de erre még nem kell vallást alapítani! És főleg nem kell példálózni vele itthon ahol az embereknek van még legalább fogalmuk a normális életről. Mindaddig amíg nem árasztják el a maradék agyukat a nyugat erkölcsi nihilizmusának csodáltatásával.

 6. Tapadztalatom szerint a szélsőséges nézetek, a felemás tudáson alapul, jöjjön ez a “féltudás” rossz tapasztalatból, vagy karizmatikus személy, könyv… stb. befolyása miatt. Az ilyen mozgalmak alapja, mindig igaz tételeken alapul, csak épp az igazság, vagy teljes kép egyik felén. A törött lelkű embereknek inkább azt javasolnám, hogy próbálják meg gyógyítani lelki sebeiket, mint e köré a sérelem köré építeni az életüket. Legyen férfi, vagy nő az illető. Ha nincs ötlete hirtelen, javasolnám Erich From műveit például, vagy hogy hazabeszéljek, Weöres Sándor: A teljesség felé című alkotását, de egy szakember vezette önismereti tréning, vagy egy jó pszihológus is segíthet. Csak gondolkodjunk emberek kérem szépen és ne pont az amerikaiakról vegyünk példát, az ő társadamuk rég nem a gondolkodásról szól!

 7. az ostoba nok feministak. az okos nok tudjak a ferfiakat ugy iranyitani, hogy azok nem veszik eszre.

  Sajnos mindig tobb ostoba no van, mint okos, es hangosabbak is.
  Mi lesz a vegeredmeny? Egy csomo megkeseredett szingli, akik panaszkodnak, hogy nincsen egy normalis feri vagy no.

 8. A cikk és az állítólagos mozgalom totális badarság. A feminizmus célja a férfiak és a nők egyenlősége, nem valameliyk fél kirekesztése vagy elnyomása (és különösen nem a férfiellenesség). Egyébként pont ezért szokták a feministák elvetni a házasságot: mert függővé teszik a feleket (egymástól és az államtól), ill. asszimetrikus viszonyt eredményez. Mielőtt az ember mozgalmárkodni kezd (vagy cikket ír), nem ártana tisztába kerülni az alapfogalmakkal.

Comments are closed.