Tanulni, tanulni, tanulni! De hogyan?

Hisszük vagy nem, a tanulás minden gyermek számára a legélvezetesebb játék. Abban viszont nagy a szülők és a tanárok felelőssége, hogy ez így is maradjon. Tanulni is meg kell tanulni. Hogyan? Pécsi tanulásmódszertannal foglalkozó szakember elmondja a tutit!

hirdetés

Minden gyerek azzal a hittel születik, hogy a tanulás a legjobb játék az életben.  Ebben addig hisz, amíg meg nem győzi valaki arról, hogy a tanulás nagyon nehéz és kellemetlen munka.

Tanul, számol, iskola, gyerek

Mikor kezdődik az okosodás?

A „tanulás” ugyan már magzatkorban elkezdődik, ám a mai értelemben vett tanulás, a tudás megszerzése az általános iskolában indul. A legjobb, ha alsóban a tanító nénivel együtt alakítják ki a jó tanulási szokásokat a picik, mert ezt meghatározó a későbbiekben.

– Fejlődéspszichológiából ismert, hogy a tanulási képesség 50%-a a gyermek első 4 évében, további 30 %-a a gyermek nyolcadik születésnapjáig alakul ki. Ezekben a rendkívül fontos években fejlődnek ki azok az idegpályák, amelyeken az összes, későbbi tanulás alapul – mondja Egerszegi Andrea szakember. Hozzáteszi: felső tagozatba lépve az új tantárgyak elsajátítására is meg kell tanítani a gyerekeket. A lényeg az,  hogy ne magoljanak, hanem készségszinten sajátítsák el az anyagot.

[note note_color=”#7adb8e”]

A gyerekek azt tanulják meg a legjobban, amit mind az öt érzékszervükkel megtapasztalnak. Ezért mondhatjuk azt, hogy otthonaink, udvaraink, játszótereink, erdőink és kirándulóhelyeink a világ legjobb iskolái.[/note]

A memória elengedhetetlen

Hatékonyan tanulni röviden azt jelenti, hogy valamit rögzítünk az emlékezetünkben úgy, hogy az maradjon is meg. Úgy raktározzuk el az információkat az agyunkban, hogy szükség esetén azonnal hozzáférhessünk. A tudásnak igazából akkor vagyunk a birtokában, ha bármikor képesek vagyunk azt alkalmazni!

Tanul, lány, gyerek, zene, gondol, memória

A jó memória megszerzett tulajdonság, dolgozni kell érte gyermekkorban is. Aki emlékezőképességét ügyesen kifejleszti magában, az örömmel tapasztalhatja, hogy mi mindenre képes az agya. Ezekről a technikákról ITT írtunk korábban.

Ha úgy érezzük, már elkéstünk

Sok fiatal, ha gimnáziumba vagy egyetemre kerül, úgy érzi, nem tud tanulni. Nem tudja, hogyan kell, nem élvezi. A szakember elmondja, hogy elkésni nem lehet azzal, hogy rájöjjünk nekünk milyen módszer a legcélravezetőbb, hogy a tudást az agyunkba véssük, legfeljebb azt az érzést fogjuk hiányolni, hogy tanulni jó. Ha előbb nem, az egyetem alatt kiválóan megtanulhatunk jegyzetelni, lényeget kiemelni, és vizsgázni is. A tanulásmódszertan szakembere elmondja, hogy erre is vannak jó technikák, általános alapelvek, amelyek segíthetik a hatékonyabb tanulást mind gyermek-, mind felnőttkorban.

[box title=”Hogyan segíthetünk szülőként?” box_color=”#61b5e6″]
  • Legyen motivációja a gyereknek, magyarázzuk el, miért jó, ha megtanulja az adott anyagot!
  • Gyakoroljuk be a felelés szituációját, hogy ne stresszeljen “élesben”!
  • Szemléltessünk! Minél több érzékszerv vesz részt a tanulásban, annál jobban beég az agyába az anyag. Ide tartoznak a színes jegyzetek és az ábrák is.
  • A testmozgás jót tesz a gyerkőcnek, sportolás után pedig az agy fogékonyabb.
  • Legyen meg a saját “territóriuma”, hogy nyugodtan tudjon koncentrálni![/box]

Tanul, fiú, gyerek, tablet, internet, iskola

– Mindenkinek meg kell találnia a saját magával való harmóniát, és felfedezni a hozzá legjobban illő tanulási módszereket. A fentiek (általános módszerek) felnőttkorban is alkalmazhatóak, de a legfontosabb, hogy szülőként is legyünk türelmesek és megértőek, hagyjuk magunkat is és gyermekünket is rájönni, hogy mi a legcélravezetőbb módszer számára a tanulásban is – mondja Egerszegi Andrea.