Tarolt a HPV-oltás városunkban

A hetedik osztályos lánydiákok 81 százaléka kapja majd meg októberben a HPV elleni védőoltást. A közel 900 iskolásból csaknem 700 kamasz lány szülője gondolta úgy, hogy él az ingyenes vakcina lehetőségével. A jó hír pedig az, hogy ezentúl minden veszélyeztetett hetedikes kérheti a védőoltást.

hirdetés

A humán papillómavírus (HPV) az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés. A vírusnak több típusa ismert, melyek az influenzához hasonlóan különböző súlyosságú betegséget okozhatnak.

A HPV jóindulatú, könnyen kezelhető formája a felelős például a nemi szervek területén kialakuló szemölcsökért. Ám ugyanennek a vírusnak egy másik típusa méhnyak-, szeméremtest- vagy hüvelyrákot okozhat.

HPV

Az számok pedig meglehetősen ijesztőek.

– Magyarországon évente átlagosan 1490 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és átlagosan 407 nő halt meg ebben a betegségben. Hazánkban 2009 és 2012 között a méhnyakrák a 15 – 44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt – avat be dr. Kiss Gabriella, az ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság épp ezért tavaly úgy döntött, hogy egymilliárd forintot elkülönít a térítésmentes HPV elleni védőoltásokra, így a hetedikes lányok mindegyike megkaphatja a vakcinát, ha azt a szülők kérik. És úgy tűnik, hiába olvasni sok, védőoltás ellen szóló cikket illetve tanulmányt is, a szülők úgy gondolták, jobb a megelőzés.

HPV védőoltás, vakcina

Pécsett összesen 835 hetedik osztályos lány tanul, és a szülők nyilatkozata alapján 81 százalékuk kérte a térítésmentes vakcinát. Az arányok egyébként egész Baranya megyében hasonlóak.

A maradék közel 20 százalék vagy visszautasította a lehetőséget, vagy gyermekét korábban beoltotta. A HPV elleni vakcina ugyanis akár már kilencéves kortól beadható. Az oltóanyag azonban nagyon drága: oltásokként 30 ezer forint körül mozog, és még akciósan is 15-16 ezer forintos összeget jelent.

A hetedikes lányok októberben kapják meg az oltást, majd fél évre rá még egyet, és így lesz ez jövőre is. A szülők év elején nyilatkozhatnak arról, hogy kérik-e lányuknak a vakcinát, vagy sem.