“Tehetek róla?” – beszélgetés és demonstráció Pécsett

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós kisfilmje volt a téma a szerdai kerekasztal beszélgetésen a Pécsi Tudományegyetemen. A “Tehetek róla?” elnevezésű program szervezői a hallgatók között kezdeményeztek beszélgetést, majd békés demonstrációt  szerdán. A beszélgetésen részt vett Füzér Katalin, a PTE oktatója, szociológus és Káplár Mátyás pszichológia szakos egyetemi tanár.

hirdetés

Korábban írtunk arról, hogy a pécsi prevenciós kisfilm hatalmas botrányt keltett maga körül, az igen félreérthető “Tehetsz róla, tehetsz ellene” mottójával. Budapesten demonstrációt is szerveztek  SlutWalk (Ribiséta) elnevezéssel a kisfilm ellen, sőt, egy hete már a Guardian is beszámolt a félreérthető prevenciós filmről.

Szerdára a Pécsi Tudományegyetem egyik szociológia szakos hallgatója, Kisely Lilla szervezett kerekasztal-beszélgetést, ahova meghívta Füzér Katalint szociológust, a PTE oktatóját és Káplár Mátyás pszichológia szakos egyetemi tanárt. Eredetileg a rendőrséget, illetve a prevenciós kisfilm rendezőjét, Ákli Krisztiánt is meghívta, ám egyik fél sem tudott megjelenni az eseményen.

Tehetek róla

Az esemény résztvevői egyetértettek abban, hogy sokan nem tudják, kihez lehet fordulni,  milyen számot kell hívni, vagy honnan lehet segítséget kapni, ha megtörténik a baj – és nem csak nemi erőszak esetén. Füzér Katalin rámutatott, hogy szerinte a közoktatás sem fordít kellő figyelmet arra, hogy a diákoknak megtanítsa, megmutassa, mit kell tenni baj esetén. Hozzátette, hogy például a kisfilmben sem jelent meg egyetlen segélyhívószám sem. Füzér Katalin szerint ráadásul a legtöbb bántalmazás otthoni környezetben történik, és inkább ismerős az elkövető, nem ismeretlen kapucnis férfi – mint ahogy a kisfilmben láttatták.

A beszélgetés egyik hallgatója szerint az is baj, hogy az áldozatok sok esetben nem szeretnék “hivatalossá tenni” az ilyen ügyeket azzal, hogy jelentik a rendőrségen, hiszen az áldozat szerepe nehéz, sokszor degradálónak, megalázónak érzik  – így inkább elkerülik, hogy az ügybe a hivatalos szerveket is bevonják. Egy másik hozzászóló ezt kiegészítette azzal, hogy szerinte ez főleg azért van így, mert a rendőrség által preventív céllal készített kisfilm is azt sugallja, hogy mintha az áldozatok tehetnének arról, hogy megtörténik a baj. Egy harmadik hallgató hozzátette: nagyon úgy tűnik, hogy az ominózus kisfilmmel a felelősséget maszatolják, hiszen abban azt sugallják, hogy az áldozat is hibás lehet, holott a rendőrség feladata lenne megvédeni a polgárokat.

Kisely Lilla főszervező leszögezte, egy korábbi, a szociológia tanszék által szervezett rendőrségi tanácsadás során is elhangzott, hogy éppen a kisfilmekben is megformált magabiztos, harsány és erős jellemet mutató miniszoknyás lányokkal történik meg a legkevesebb esetben a baj, a statisztikák szerint az esetek 2%-a érinti őket. Elhangzott a felvetés, hogy pont a nudista strandon nincsenek például erőszakos esetek, ahol a “legkihívóbb” a nők külseje. – Az áldozatok a rendőrök szerint is a legtöbb esetben a legvédtelenebb, gyengének tűnő nők – tette hozzá Kisely Lilla.

Megoldásként a Városvédő alkalmazás is szóba került, bár sok jelenlevő nem ismerte a telefonos applikációt. Ezzel együtt valamennyien egyetértettek abban, hogy jó ez az irány, ami a közbiztonság fejlesztését illető elképzeléseket illeti. Az alkalmazásról ITT írtunk bővebben.

A beszélgetés azzal a felhívással zárult, hogy a diákok, szakemberek és az érintettek készítsenek néhány spotot, amelyek szerintük jobban megfogalmazzák a nemi erőszak problémáit, és a pécsi rendőrség kisfilmje helyett bemutassa a szerintük valódi problémát.

Demonstráció

A beszélgetést követően a résztvevők 19.15-kor demonstrációra gyülekeztek a 400 ágyas klinika parkolójában, hogy onnan együtt induljanak egy békés vonulásra a Jókai térre, ezzel is felhívva az emberek figyelmét a problémára. A gyülekező ponton azonban csak hat ember jelent meg, így maga a figyelemfelhívás elmaradt, a megafont sem használták végül. A társaság vidám hangulatban vonult a Jókai térig, ahol végül feloszlottak.