Tekerj, és segíts a pécsi rászorulóknak!

Egy hegymenetben tekerhető szobabicikli, egy varrógép, és egy nagy zsáknyi adományruha. Vajon milyen kapcsolat lehet e három dolog között? A SosemArt Kulturális Egyesület napokban indított jótékonysági akciója a válasz erre a kérdésre! 

A SosemArt Kulturális Egyesület közel egy éven át dolgozott azon, hogy létrehozzon egy olyan kerékpárt, ami képes árammal ellátni egy varrógépet. Persze joggal tehetnénk fel a kínos kérdést: miért nem kerestek egészen egyszerűen egy konnektort?

– Takarókat szerettünk volna készíteni pécsi hajléktalanoknak és rászorulóknak. Természetesen teljesen hétköznapi módon is megvarrhattuk volna ezeket, de mi egy teljesen önkéntes megmozdulást terveztünk az ötletből – meséli az előzményeket Pataki Erika, az egyesület alelnöke.

varrogépbringa
Egy éven keresztül fejlesztették a biciklit

Az akció lényege, hogy aki kedvet érez, biciklire pattanhat, és ezáltal ő maga működtetheti a varrógépet – vagyis felajánlhatja energiájának egy részét a nemes célra. De azért ne bízzuk el magunkat, a biciklit nem olyan könnyű tekerni – teszi hozzá nevetve Erika.

– A szobabiciklit hegymenetbe állítottuk, hogy minél több energiát tudjunk elraktározni. Decemberben, a prototípus tesztelésénél gyakorlott sportolók is leizzadtak a feladat teljesítése közben.

A bicikli-kérdést technikailag azért nem volt olyan egyszerű megoldani, egy ember ugyanis nem tud annyit tekerni egyszerre, hogy abból direktben elektromos áram jöjjön létre: mérnökök és villanyszerelők segítettek a csapatnak. A bicikli és a varrógép közé beszereltek egy átalakító berendezést, így tud a mozgási energia elektromos árammá alakulni és hasznosulni.

varrogépbringa

Az akció nem egyetlen alkalomból áll. Öt helyszínen jelennek majd meg a SosemArt Kulturális Egyesület munkatársai az átalakított versenybringával. Az első helyszín a Király utcai Szabadkikötő elnevezésű közösségi tér lesz március 6-án.  A projekthez adományruhákra is szükség van, így ha valaki nem szeretne szobabiciklizni, alapanyagot is felajánlhat az egyesületnek.

További részletek IDE kattintva