Tények és (tév)hitek a szexben – A nők

Bridget Jones óta még jobban aggódhatunk, vajon a kiválasztott pasit elriasztja-e súlyfeleslegünk, a néhány napja nem borotvált szőrzetünk? Szexuálpszichológus segítségével veséztük ki – első körben – a nők ágybeli téveszméit.

hirdetés
Uránia Mozi

Külsőség-para

Sok nő azt gondolja, a pasik csak a tökéletes testű bombázókat kedvelik. Gyakran csupán sötétben hajlandók levetkőzni, hogy rejtegessék valódi vagy vélt súlyfeleslegüket, narancsbőrüket, nem frissen epilált testrészeiket.

Velez Csaba szerint a tévhit kialakulásában főként a média a ludas, miután minden terméket közel anorexiás kinézetű hölgyekkel reklámozva próbál eladni. Ám jobb, ha elhisszük: a szépség belülről fakad. Egy egészséges, sugárzó nő sokkal szebb, mint egy ideálisra formált, de lelkileg összetört hölgy. Ha egy férfit a külső megfog, azt a belső tartja meg – vallja a szakember. Azon sem kellene aggódni, hogy mit szól a pasi az aktuálisan elhanyagolt szőrzetünkhöz, mert ha alapvetően rendszeresen karbantartjuk, akkor ezen a férfiak jelentős többsége nem akad fenn.

Engedjem vagy ne?

A nők sokszor azt hiszik, mindent meg kell engedniük, amire a férfi kéri őket a szexuális együttlétek alatt, mert csak így marad mellettük választottjuk.

Ez határkijelölési probléma – mondja Velez Csaba –, ami azt jelenti, hogy az egyik fél nem tud nemet mondani a másiknak. Valaki vagy engem szeret, önmagamért, vagy pedig azt szereti, amit velem csinál. Ha engem szeret, nem fog olyat kérni, amiről tudja, hogy nekem kellemetlen. Ha pedig azt szereti, amit velem csinál, akkor nem én kellek neki, hanem egy test, amelyikkel ezt megteheti.

Orgaz(mu)mus

A nők egy hányada azt vallja, színlelnie kell az orgazmust, hogy a férfi elhiggye, minden együttlét tökéletes, képes kielégíteni a párját.

A szexuálpszichológus szerint ez a legtévesebb elképzelések egyike. Szerinte meg kell tanítani a férfit, hogyan szerezzen örömet a nőnek. Annál megalázóbb nincs, mint amikor több év párkapcsolat után derül ki, hogy a nőnek nem volt soha orgazmusa. A párkapcsolat attól lesz rendben, hogy megbeszéljük, nekünk hogyan a legjobb, lényegében megtanítjuk egymást az örömszerzésre.

Gondolatolvasás

A nők elvárnák, hogy a férfiak találják ki, mire van szükségük a szexuális együttlétek alkalmával.

Szimpatikus elképzelés, de a férfiak a konkrét utasításokból értenek – mondja Velez Csaba. A ráutaló cselekedetek segíthetnek, de csak akkor, ha azoknak volt előzménye, más szóval megtanítottuk egymást. A szexualitás két ember között mindig tanult történet. Minél jobban megismerjük a másikat, annál jobban tudni fogjuk, mire vágyik a másik, mi az, amit örömszerzésként el tud fogadni.

Kié az első szó?

A nők általában a férfitól várják a kezdeményezést.

A fériak nagyon szeretik, ha egy nő kezdeményez. Ez egy visszaigazolás nekik, hogy a partnerük is élvezi az együttlétet, a férfi megtartásához is vezet. Annak a dolga a kezdeményezés, aki éppen aktuálisan kívánja a szexet.

Te mindig csak arra gondolsz!

A nők szerint a pasiknak mindig a szexen jár az eszük.

Eddig az a kutatási eredmény tartotta magát, hogy a férfiak hét másodpercenként gondolnak a szexre. Mára ez megdőlt, kiderült, csupán napi néhányszor teszik ezt. A férfi vizuálisan vezérelt: ha meglát egy számára vonzó nőt, a szexre gondol. Nem feltétlenül azzal a nővel, akit meglát, hanem csak úgy, általában.

Se nem kicsi, se nem nagy

A mell- és a fenékméret kapcsán is kialakulhatnak gátlások nőkben.

A fenékben és a mellben nincs ideális méret. Egyénenként változik az igény, a szépség mibenléte. Az, hogy milyen ideál él egy férfi fejében a tökéletes partnerről, nem jelenti azt, hogy maguk mellett egy ilyen nőt tartósan el tudnának képzelni. Egy „tökéletes” nő mellé a férfiban egy elég kemény megfelelési kényszer is társulni fog – vallja Velez Csaba.