Test és lélek tornája – pilates és gerincjóga

A pilates régóta elérhető mozgásforma Pécsett, azonban sokak számára még mindig ködös, hogy mi az pontosan, mire jó és miben más, mint a jóga. A téves információkat Keresztes Anikó jóga- és pilates oktató oszlatja el, akivel egy lokálisan újdonságnak számító  mozgásformáról, az úgynevezett gerincjógáról is beszélgettünk.

hirdetés

Mindkét torna kifejezetten ajánlott azoknak, akik formálni akarják az alakjukat, de nem szeretik az ugrabugrálós sportokat.

Pilates

Mi is az a Pilates?

A Pilates egy jóga alapokon nyugvó mozgásforma, amit egy Pilates nevű német férfi talált ki. A második világháború idején ment Németországból Amerikába, ahol megnyitotta az első stúdióját. Balett-táncosokat, színészeket, kortárs művészeket edzett és rehabilitált. Akinek valamilyen sérülése volt, visszahozta belőle, és alakot is formáltak a tornával.

Mi a különbség a jógához és más mozgásformákhoz képest?

A Pilatesben „nyugatiasabb” a szemléletmód, nem annyira spirituális, az alakformálás is cél. Egy jógaórán az alakformálás csak mellékhatás.

Akárcsak a jógában, itt is van egy speciális, stresszoldó légzéstechnika. Lassú, áramló mozgásforma, minden a légzés ütemére történik. A törzsizmokat, tartóizmokat erősíti. A mélyizmokat eddzük, bentről kifelé erősítjük meg a testet. Nem nagy izmokat csinálunk, mint a fitnessben, ez egy alakformáló torna, ami sokkal több, mint az aerobik vagy egyéb intenzív mozgásformák.

Kinek ajánlott?

Bármilyen korosztálynál működik, bár a gyerekeknek túl lassú, unalmasnak tartják. Ízület- és derék kímélő, gerincbarát.

Kifejezetten fókuszálunk arra, hogy a gerinc egészségét megóvjuk – mondja Keresztes Anikó. Bizonyos mozgásszervi betegségek esetén is alkalmazható, de csak óvatosan. Ha ilyen áll fenn, akkor a szólni kell a tanárnak az óra előtt és ő ennek megfelelő gyakorlatokat végeztet az illetővel – teszi hozzá a szakember.

Milyen hatásai vannak?

Nyújtja az izmokat, rugalmasabb lesz tőle a test. Lazítja az izomzatot, mégis feszesít és erősít.

Javítja továbbá a mozgáskoordinációt, fejleszti a testtudatot. Minden a hastájékon történik, minden mozdulat innen indul ki. A Pilatestől látványosan szebb lesz a has (de nem lesz rubintrékás kockahasad), azonban nem csak ez a terület, hanem a test többi része is formálódik, szépül.

Bármilyen elváltozás, ami abból ered, hogy megrövidülnek az izmok a helytelen használat következtében, de még nincsen maradandó változás (szakadás, térdműtét stb.) gyorsan helyrehozható a Pilates segítségével. A tanár nincs arra jogosítva, hogy komolyabb beteggel foglalkozzon, ennek ellenére nekik is szabad Pilatesezni, de nagyon oda kell figyelni. Az általános tévhittel ellentétben le kell szögezni, hogy ez nem gyógytorna!

Hogy néz ki egy Pilates óra?

Általában 60 perces egy óra, heti kettő óra javasolt a látványos eredményhez.

– Nem kell hozzá semmilyen tapasztalat (jóga, tánc, stb.). nagyon egyszerű gyakorlatoktól építkezünk a bonyolultabbak felé, mindenkinek megvan a magához mérten maximális szintje, amit meg tud csinálni, ezt a tanárok meg szokták találni. Ha valaki sosem sportolt, akkor tökéletes választás, mert nem fog kifulladni, de jól fogja magát érezni tőle – mondja az oktató.

 

[frame]

Petra véleménye:

Egy éve járok rendszeresen Pilates-órákra, de otthon is végzem a gyakorlatokat. A Pilates olyan izmokat is megmozgat, amiket más mozgásformával nehéz megdolgoztatni – először meg is lepett, hogy olyan helyeken van izomlázam, ahol korábban soha. Minden óra újdonság, hiszen rengeteg különböző nehézségű gyakorlat van. A Pilatesben nagyon sokat lehet fejlődni, és én szeretem benne a kihívást. A rendszeres gyakorlás hatására sokat erősödtem, formásodtam, és jobb lett a tartásom – amit mások is megjegyeztek. Jobban odafigyelek a légzésre is, ami kifejezetten hasznos például futásnál. Egy hónapja a Pilatest kiegészítettem gerincjógával, ami teljesen máshogy épül fel, viszont vannak nagyon hasonló gyakorlatok, így már az első óra is sikerélmény volt. Ezek a mozgásformák nem csak a testemnek tesznek jót, hanem a lelkemnek is. Kikapcsolódás órára járni, kicsit lelassulok, megnyugszom és feltöltődöm. – persze ez a társaságnak is köszönhető.[/frame]

 

Gerincjóga

Mi a gerincjóga?

Csoportos mozgásterápia, ami a Hatha jóga alkalmazott irányzata. Ennek az eszköztárából ragadja ki azokat az elemeket, amelyek a gerinc egészségét állítják helyre, illetve óvják.

– Nem csak a gerincre fókuszálunk, de ez van a középpontban. Személyre szabott, nálunk a Drishti Jógaműhelyben egyszerre maximum nyolcan gyakorlunk, mindenkire személy szerint figyelünk. Ezek többnyire másfél órás foglalkozások a végén relaxációval. A stresszes életet élők nagyon szeretik ezt a mozgásformát.

Hatásai

Egyszerre nyújtja és erősíti az izomzatot, a tanárnak kell ezt megfelelő arányban kevernie az éppen részt vevők számára. Szépen szálkásít, stimulálja az anyagcserét, a hormonrendszert, tehát fogyhatunk is vele. Gyorsan lehet fejlődni, ezért nagy sikerélményt ad. Javítja a közérzetet, testileg és lelkileg is.

Akiknek ajánlott?

Mozgásszervi rendellenességek, fájdalmak esetén is lehet jönni, közölni kell a tanárral, hogy mi a probléma. Az órákon természetesen nem gyógytornászok dolgoznak, ezért ha valakinek komolyabb problémája van, őt a tanár továbbirányítja, adott esetben vele külön foglalkoznak. Természetesen egészséges ember is csinálhatja.

Sokan jönnek, akik most ismerkednek a jógával. Rájuk így jobban oda lehet figyelmi, mint a nagycsoportos jóga órákon, ahol haladók is vannak.

Miben tér el a sima jógától?

Megtanuljuk az ászanákat (=jóga testtartások), de nem mindet használjuk, csak az alapokat. Aki akar, továbbmegy a jóga útján és mehet haladócsoportba. Nem kell egyből a nyakunkba tenni a lábunkat, meg lótuszt csinálni, hanem fel kell készíteni a testünket a komolyabb mozdulatokra. Itt nincsen fejenállás, kézenállás, semmi kitekeredett póz, ami ijesztő lehet a jóga kapcsán.

 

[frame]

Drishti jógaműhely (Pécs, Szent István tér 4.)

A jóga különböző formáit próbálhatjuk ki ezen a helyszínen, több oktató irányításával. A gyerekjógától a kismama jógán át a gerincjógáig terjed a kínálat.

Nyitva tartás az órarend szerint, csak előtte negyed órával nyitnak ki. Óra előtt és után teázhatunk is. Családias, barátságos légkör jellemzi a helyet, érdemes kipróbálni.[/frame]