Turbolya és szörnyecskék Pécsett!

Turbolya pesto, kontakt tánc, illetve szörnyecskék fából és csavarokból – mindezekkel az érdekességgekkel találkozhatunk május 16-án, szombaton a Pécsi Gasztronauta Fesztivál keretein belül. Az esemény alatt ugyanis megtelnek a város belső kertjei és udvarai élettel, zenével, tánccal és gasztronómiával. A megjelenő csapatok közül válogattunk, most pedig bemutatunk három izgalmas hölgyet, akiket érdemes lesz keresni az esemény alatt.

hirdetés

Improvizatív kortárs tánc

Kik ők? Pécsi Kortárs Táncműhely

Hol lesznek? „A piknik udvarban” (Esze Tamás u. 3.)

Mit csinálnak? A kortárs tánc mint a kortárs művészet a jelenben zajlik és nem használ már megszokott és berögzült eszközöket. A művész teljesen szabad kezet kap, viszont a táncosnak tudnia kell bánni úgy a testével, mint a legfinomabbra hangolt eszközzel. A próbák és az előadások alatt is sokszor improvizálnak Hágen Zsuzsa táncosai, és a saját maguk belső érzéseiből és a környezet dobbanásaiból inspirálódnak. A fesztivál alatt egy mese ihlette történetet fognak eltáncolni a tagok, de semmi sem fix, hiszen ez a mozgásforma pont arról szól, hogy a művészek az adott pillanatot éljék meg, és azt fejezzék ki a mozdulataikkal – ezért a nézők számíthatnak némi interakcióra is.

Hágen Zsuzsa a Zsolnay Kulturális Negyed E78 termében tanít gimnazistákat, egyetemistákat és fiatalokat, gyermekeknek pedig a Szendrey Júlia utcában tart órákat.

Kortárs tánc

————————————————————————————————————————–

Maradék faanyagból és csavarokból szörnyecskék

Kik ők? Laboda utazóműhely

Hol lesznek? „A kölyök udvar” (Király u. 27.)

Mit csinálnak? Sok szülő kiveszi a gyermek kezéből a mindennapi eszközöket, nem hagyja a picit kibontakozni, annak ellenére, hogy csodákra is képesek a apróságok. A Laboda utazóműhely kreatív tagjai ezért garantálják, hogy a kölyök udvarban maradék faanyagból a gyermekek mindenféle képzelt lényeket, figurákat készíthetnek, csakis saját képzelőerejüket felhasználva. Az udvarban lesznek alapanyagok, fa, csavarok és egyéb eszközök is. A tevékenység hátterében egy egész koncepció húzódik. Vörös Judit grafikusművész elárulta, kitűzött céljuk, hogy a gyermekek bátran használják fantáziavilágukat, megtanulják a saját kezeiket ügyesen használni, komolyabban barkácsolni, anyagokat összeilleszteni, színezni és művészkedni. A csemeték barkácsolásának így csak a képzelet szabhat határt, a jelenlevő tagok is csak apró instrukciókkal segítik a gyerekeket.

A Laboda utazóműhellyel egyébként fesztiválokon tudunk találkozni, szeptembertől pedig még több gyermekek eszközhasználatát fejlesztő programmal készülnek majd.

Vörös judit

————————————————————————————————————————–

Turbolya pesto és dióhéjcsörgő

Kik ők? Hétágfa Egyesület

Hol lesznek? „Az élő udvarban” (Pécsi Levéltár, Király utca 11.)

Mit csinálnak? Az egyesület célja a testi, lelki, és szellemi egészség fejlesztése, amit a gasztronómiában is képvisel. Az alapvetően szellemi közösség célja az egészség és a természet által nyújtott harmónia megteremtése, megtalálása. A fesztivál alatt vad- és gyógynövényekből készült lekvárokkal, zselékkel, szörpökkel, szirupokkal, teákkal lehet majd találkozni frissen készített élő termékekkel, mint például a turbolya pesto, ami pár órával az esemény előtt készül csak el. Szatmári Kinga, az egyesület elnöke elmondja, hogy mindig gondolnak a kicsikre, ezért lesznek kézműves foglalkozások, növényekből és termésekből lesz hangszerkészítés. Végül, de nem utolsósorban lesz tündérkonyha, vagyis élő ételeket is készíthetnek a picik egészséges alapanyagokból.

A tíztagú egyesület szerteágazó tevékenységét nyomon követhetjük a weboldalukon, részt vehetünk nyári táboraiban, programjaikon és a Civil Közösségek Házában is elérhetjük őket.

Gasztronauta hölgy 1