Ünnepeljük a férfiakat!

Azt mindenki tudja, hogy a nemzetközi nőnap március 8-án van, az viszont már kevésbé közismert, hogy létezik nemzetközi férfinap is, méghozzá ma, november 19-én ünnepeljük a teremtés koronáit. De mi is a lényege ennek a jeles napnak és vajon mennyire vannak tisztában a létezésével a pécsiek?

hirdetés

1999-ben Trinidad és Tobago kezdeményezésére nyilvánította az ENSZ nemzetközi férfinappá november 19-ét. A szigetországon kívül az Egyesült Államok, India, Jamaica, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Királyság, India, Kína, Új-Zéland, Málta és Pakisztán is csatlakozott a kezdetekben a kezdeményezéshez. Magyarországon 2009 óta ünnepeljük a férfiakat ezen a napon.

A nap lényege a nők és férfiak egyenlőségének hangsúlyozása, a nemek közti kommunikáció előmozdítása. Ilyenkor tisztelettel illik adóznunk az urak előtt, akik az élet sok területén helyt állnak: családban, munkahelyen, a barátok közt és így tovább. A mai társadalmi elvárások ugyanis tovább terjednek annál, mint hogy a férfi a kenyérkereső és nincs is más dolga.

Ünnepeljük meg tehát a pasikat: főzzünk nekik vacsorát, hagyjuk őket a tévét bámulni, szusszanni egyet, vagy elmenni valahova a haverokkal. Kinek, mi esik jól. Boldog nemzetközi férfinapot mindenkinek!

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=rWOnYAxfD2g” width=”650″] [box title=”Megkérdeztünk két pécsi zenészt is…” box_color=”#2c49cf”]

Járai Márk

“Eddig nem voltam vele tisztában, hogy van ilyen ünnep, de végülis, ha van nőnap, miért ne lehetne férfinap is? (nevet) Nem is tudom, mit kérnék ezen a jeles napon, talán annak örülnék a legjobban, ha egy finom vacsora várna otthon, mondjuk egy hatalmas, gusztusos steak.”

férfinap

Kispál András

“Most hallom először, hogy van ilyen, igazából nem szoktam nagy jelentőséget tulajdonítani a mindenféle nemzetközi napoknak. Számomra a születésnapok, a karácsony, a húsvét stb. az ünnepek; névnap, nőnap és hasonlók nem igazán mozgatnak meg. A feleségemtől sem kérnék semmit, mert mindent megadunk egymásnak a hétköznapokban.”[/box]