Csigával kampányolnak a mellrák ellen

Nem első alkalommal terjed butának látszó, érthetetlen szöveg a Facebookon. Biztosan mindenki látta, vagy olvasta ismerősének üzenőfalán azt a furcsa szöveget, ami (egyébként) sokkal többre hivatott, mint idegesíteni az ismerősöket. Ez a nemes cél a mellrákellenes kampány. A kérdés már csak az, hogy valóban eléri-e a célját, vagy csakis az ominózus ismerős letiltását eredményezi.

hirdetés
[quote]

Tudom, senki nem olvassa, de néha amikor unatkozom, vajjal kenem be magamat, bebújok egy hálózsákba és végigcsúszok a konyhapadlón, eljátszom, hogy csiga vagyok.[/quote]

Így hangzik a legújabb szöveg, ami a napokban a közösségi oldalakon terjed. Látszólag teljesen értelmetlen ez a hosszabb mondat, mégis jobb ha tudjuk, hogy a szórakoztatáson kívül más célja is van a szöveg kiposztolásának, ez pedig a mellrákellenes kampány. Ám ez csak akkor derül ki, ha lájkoljuk a posztot. Aki arra vetemedik, hogy az idézet alatt megnyomja a tetszik gombot, kap némi információt:

Emlőrák, mellrák, nő, orvos, rózsaszín, rák

„A szabályok alapján: Kedves Csigaáldozat-társam, sajnálom. Vesztettem ebben a játékban, és Te is! Belájkoltad vagy hozzászóltál a megosztásomhoz, így Neked is meg kell osztanod az alábbi szöveget a faladon a mellrák elleni harcért (hacsak nem vesztetted el a humorérzékedet): Tudom, senki nem olvassa, de néha, amikor unatkozom, vajjal kenem be magamat, félig bebújok egy hálózsákba, és végigcsúszok a konyhapadlón, eljátszva, hogy csiga vagyok.”

Hogy mi az összefüggés, vagy van-e egyáltalán a figyelemfelkeltő szöveg és a kampány között, az nem teljesen egyértelmű, az viszont biztos, hogy kevesen tudják miről is van szó. Annak ellenére, hogy üzenetben a játékost beavatják a szabályokba, sok embernek nem áll össze a kép, hogy miként illeszkedik bele egy mellrákellenes kampányba ez az idézet. Az általunk megkérdezett pécsi résztvevők például, akik szintén megosztották a furcsa szöveget, értetlenül álltak a dolog előtt, nem látták az összefüggést a mellrákszűrés és a szokatlan szöveg között. Így, lehet a célját sem fogja elérni a kampány.

[note note_color=”#fa99c2″]

Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra a leginkább veszélyeztetett korú, 35 év feletti nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. A mammográfiás vizit csupán 20 percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas procedúra.[/note]

Mindig más a formája

Nem először vagyunk szemtanúi hasonló mozgalomnak, a közösségi oldal számos figyelemfelkeltő kampány platformja. A Kend a rúzst! mozgalom arra buzdította a nőket, hogy rendszeresen járjanak méhnyakrákszűrésre, a Nekem is fáj kampány a bántalmazott nők szenvedéseire szeretné felhívni a figyelmet. A FeelingNuts elsősorban pedig a férfiakat szólítja meg, ugyanis a hererák és más, az erősebbik nemet is érintő daganatok szűrési vizsgálatainak fontosságát hangsúlyozza, illetve biztosan emlékszünk a hírhedt Ice Bucket kihívásra. De találkozhattunk már érthetetlen posztokkal is Facebookon a méhnyakrákellenes mozgalom jegyében, például amikor a nők az alsóneműjük színét írták ki a falukra, vagy éppenséggel az angol gyümölcsnevekkel kódolt szerelmi státuszukat tették közzé.

Nekem is fáj 1
A Nekem is fáj kampány egyik képe

Eléri a célját?

Korábban megkérdeztük Lévai Richárdot, az RG Stúdió közösségi marketingspecialistáját, aki szerint az ilyesfajta kampányok sikere sok összetevőtől függ. Számít az alaptéma, illetve az, hogy eléri-e a célközönséget, valamint, hogy mekkora aktivitást eredményez a felhasználóktól. Ám alapvetően másként, jobban tud működni egy plakátnál, szórólapnál, ezekben az akciókban ugyanis mi is tevékenyen részt vehetünk, “nagykövetei” lehetünk egy-egy ügynek. Így egyfelől talán nekünk magunknak is eszünkbe jut, hogy el kellene mennünk mondjuk rákszűrésre, közben pedig az egyik ismerősünknek is eszébe fog jutni ugyanez, ha meglátja a fotónkat vagy az adott szöveget a közösségi oldalon.

Persze az, hogy egy-egy hasonló mozgalom mennyire lesz eredményes, az nehezen megjósolható, és nem is mindig mérhető. Sőt, az is meglehet, hogy az akció egy idő után elkopik, viccet csinálnak belőle, vagy átalakul.