Vásárolj pécsi termékeket

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés….mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig, ha körülnéznénk kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett, egyedi portékát kínálnak nekünk.

hirdetés

Egyre inkább jellemző, hogy a társadalom egy bizonyos rétege odafigyel arra, hogy a szupermarketek helyett inkább a helyi termelőktől vegye meg a húst, a tejterméket vagy a zöldséget.

Ám, ha valamilyen használati tárgyról, háztartási cikkről, vagy ajándékról van szó, még mindig hajlamosak vagyunk berohanni a bevásárlóközpontba, és lekapni valamit a polcról, akár több ezer forintért. Pedig meglehet, hogy a tökéletes ajándékot pont a szomszéd készíthetné el számunkra….

 

Melegh Andrea, tervező-grafikus, selyemfestő, két nagy lány édesanyja

Fotó: Dittrich Éva

Milyen a technikával készülnek a képeid?  

Én eredeti hernyóselyemre festek, amelyet Kínában sziszifuszi munkával állítanak elő. A kontúros technika áll a legközelebb hozzám. Ezt úgy kell elképzelni, hogy először kifeszítem a selymet, jó alaposan, mert annál szebben terül el a festék. Majd a kontúrozóval (gutta) megrajzolom a képet, száradás után pedig selyemfestékkel töltöm ki a közte lévő részeket. A kontúr megakadályozza a festék tovaterjedését. Így nagyjából az történik a selymen, amit én szeretnék. Az az előnye például a tűzzománccal szemben, hogy itt a színek azonnal életre kelnek. 

Mennyire ismernek Pécsett? Hol lehet megtalálni, vagy vásárolni tőled?

Több helyen volt már kiállításom, például a városi könyvtárban, kávézókban, és a Tudásközpontban. Állandó helyként jelen vagyok egy fogorvosi rendelő várójában, egy pécsi játszóházban és egy családi napköziben. Úgy gondoltam, ki kellene végre lépni a kiállítások világából, és közelebb kerülni azokhoz az emberekhez, akik eddig elkerülték a helyeimet vagy be sem tennék a lábukat egy galériába. Az interneten is szoktak válogatni, illetve vannak már törzsvevőim is.

A hagyományos selyemfestményeken kívül más dísztárgyaid is vannak. Bögréket, csempéket, poháralátéteket is készítesz. Miért?

Amikor elkel egy-egy képem, abban végül is csak az adott család leli örömét. Ezért találtam ki, hogy az elmúlt évek „terméseit” naptár formában adom ki. A bögrék, csészék, és az egyéb porcelán tárgyak pedig abból a gondolatból születtek meg, hogy ha mosolyt fakasztanak a falra akasztott képeim, akkor ugyanazok a minták kézbe véve, használat során is ugyanolyan vidámságot, derűt vihetnek a hétköznapokba.

Mit veszel észre, a pécsiek odafigyelnek arra, hogy helyi termékeket vásároljanak például ajándékba?

Legutóbb a Pécs Expon állítottam ki, és ott a látogatókkal beszélgetve azt vettem észre, hogy igenis nagyon fontos a helyi termék. A névjegykártyámra ránézve szinte mindenki megkérdezte, hogy honnan jöttem. Magam nem tartottam fontosnak felírni, hogy pécsi vagyok, mert nekem ez természetes (itt születtem, itt élek, büszke vagyok a városomra), de úgy tűnik, ki kellene egészítenem a feliratomat. Szerintem ebből is látszik, hogy fontos a helyi termék!

 

Lévai-Litter Évi, közgazdász, jelenleg otthon van GYES-en a kislányával

 

Fotó: Szugfil-Méhn Nikolett

Mióta és miért kezdtél el babahordozók készítésével foglalkozni?

Amikor Alíz lányom születése után kiderült, hogy a hordozás mindkettőnk számára nélkülözhetetlen életforma lesz nekiálltam megkeresni a nekünk leginkább tetsző és minden szempontból megfelelő babahordozót. Nem találtunk rá, így megalkottuk a sajátunkat. Innen indult a Szőrmókműhely története.

Hogyan készülnek a hordozók? Mi a munkafolyamat?

Mindegyik termék egyedileg és kézzel készül. A babahordozóink ortopédiai jellemzői hosszú-hosszú próbálgatások, orvosi és babahordozó tanácsadói szakvélemények segítségével születtek meg. A kapható legerősebb keresztsávolyos szövésű 100% pamut vásznakat használjuk, és van olyan hordozótípusunk melyhez külön szövetjük az anyagot. Az izgalmasabb része a hordozóinknak azonban mégis mindenki számára az, hogy hogyan is nézzen ki. Ha egy kismama mellettünk dönt, akkor először megpróbálom megismerni, hogy milyen a személyisége és persze ő is elmondja, milyen színekben és stílusokban gondolkodik. Az elképzeléseket aztán digitálisan megtervezzük és több látványtervet is megmutatunk a kismamának, aki aztán ezen tervek alapján kiválasztja a neki legkedvesebbet.

Milyen babahordók készültek el eddig?

Elmondhatom, hogy tényleg nem készült két egyforma darab. A legizgalmasabb feladatok egyike az mikor apa és anya is szeretne hordozni, ezért egy hordozó két oldalát sokszor teljesen másmilyenre kérik a szülők. De azt a problémát is sikerült már orvosolni, amikor egy kismama fiús hordozóját az ultrahang eredményt követően lányosra kellett alakítanunk. Készítettünk már a magyar népmesés motívumtól elkezdve a halálfejesen keresztül mindenfélét, tényleg csak a szülők és a mi fantáziánk szab határt.

Mi volt az alapgondolatod, amikor nekiálltál másoknak is tervezni? 

Azért kezdtem bele az egyedi babahordozó készítésbe és tervezésbe, hogy mindenki számára megnyíljon az út a hordozás előtt. Ne gondoljuk azt, hogy csupán egy bizonyos szubkultúrához tartozó nők szűk csoportja hordoz. Igenis legyen divat hordozni, illesszük a ruhatárunkhoz, menjünk el ügyvédként kiskosztümben tárgyalni, vagy üljünk be a parlamentbe, vagy egész egyszerűen menjünk el csinosan vacsorázni a férjünkkel, ha nem akarjuk gyermekünket magára hagyni vagy babakocsiba kényszeríteni, ha ő azt nem akarja. Legyünk gyermekkel is nők, ne csak anyák. Ebben segít a Szőrmókműhely, hogy megtaláljuk a harmóniát az anya/szülő szerep és a nőiesség/férfiasság között. 

Szerinted a pécsiek odafigyelnek arra, hogy helyi vállalkozóktól, termelőktől, alkotóktól vásároljanak? Te például figyelsz erre? 

Nem csak Pécsett, az egész világon van egy tendencia a helyi értékek megbecsülésének növekedésére. Én magam is szeretem a helyi piacot, a helyi vállalkozók termékeit, ha tehetem, inkább tőlük vásárolok. Azt gondolom, rengeteg értéket őrzünk, amit még nem fedezett fel a „nagyközönség”. Jó lenne, ha a város is rájuk támaszkodna és több teret biztosítana a helyi kincseinknek.

 

[frame]

Következő cikkünkben megismerkedhetnek további két pécsi alkotóval, vállalkozóval, akik egyedi termékeket készítenek. 

Ajánld a helyit!

Lehet, hogy a te szomszédságodban is él valaki, akitől születésnapi ajándékot vásárolhatnál a barátnődnek? Ha ismersz olyan pécsit, aki minőségi, egyedi és lehetőleg saját készítésű portékát kínál, írj nekünk a haszon.zsofia@pecstv.hu email címre.  

[/frame]