Vásárolj pécsi termékeket!

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

hirdetés

 

Verka Bazár

Vígh Erika még 1990-ben, kezdett el süthető gyurmából kis mikulásokat és rajzfilm figurákat készíteni, hobbiból. Ám annyira megszerette a technikát, hogy 1 év múlva gyöngyök kíséretében, ékszerek születtek az égethető anyagból. Alkotásai nagy sikert arattak, ezért második gyermeke születése után már nem ment vissza dolgozni, főállású ékszerműves lett. 

 

– Láttam, hogy többféle alapanyaggal dolgozol: fonallal, gyönggyel, nerccel, kővel, rézzel. Melyik a kedvenced? 

– 10-12 évvel rendszeresen dolgoztam nyaranta az Alajos utcai művelődési ház napközis táborában, ahol rengeteget kézműveskedtünk. Sokat fűztem a gyerekekkel gyöngyöt, de akkor még a cseh és a kínai gyöngyök voltak forgalomban. A tábor végeztével itthon is fűzögettem ékszereket, és kidolgoztam egy olyan technikát, amivel más nem dolgozik. Szerencsére nagy sikere volt az ékszereknek, ezért az eladásokból egyre több és jobb minőségű alapanyagot vásároltam, többek között japán gyöngyöket. Ezek lettek az első számú kedvenceim.

– Egészen extrém darabjaid is vannak. Hogyan jut eszedbe, hogy a madzagot, a gyöngyöt és a követ kombináld egymással? 

– Szeretem minden anyagban meglátni a finomságot, nőiességet. Tetszik, ahogyan a nyers madzag hozzáfinomodik az apró, csillogó gyöngyhöz, vagy a selyemhez, csipkéhez. Valahogy úgy próbálom megalkotni az ékszereket, hogy legyen meg bennük az az elfogadás, sokrétűség, ami az emberi kapcsolatokat is jellemezi, illetve jellemeznie kellene. Egy ideális világban egymás kiegészítésére lennénk, én pedig szeretném kiemelni az ékszereim viselőit a kategóriákból. Sokszor előfordul már, hogy személyes vásárlásnál az, aki először idegenkedik az anyagoktól, a beszélgetés végére rájön, hogy ez mennyire illene hozzá.

 

– Mi a legújabb ötleted, elképzelésed? 

– Jelenel az organza virágok ékszerbe illesztése foglalkoztat. Azzal kísérletezek, hogy miként lehetne kisebb változatban beépíteni őket a többi anyag közé, és hogyan lehetne ezeket a finom kis színes virágokat valami letisztult formával harmóniába hozni. Már vannak ötletek…

 

[frame]A Verka Bazár termékeit itt tudod beszerezni:

Az interneten a Meska.hu-n, Verka néven; a Facebookon, a Verka Bazár oldalon. Pécsett a Signo Galériában, a Zsolnay Negyedben, és időnként az ASzPIK-on.[/frame]

[frame]A következő ASzPIK időpontja: szeptember 21.[/frame]

Homeart

 

Tanó Móni már harmadik éve szerkeszti “A vidéki otthon” online magazint. Majd egyszer csak, blogolás közben, megszállta az ihlet, így két éve maga is elkezdett lakberendezési dísztárgyakat készíteni.

 

– Mi az eredeti végzettséged, tanultál varrni, vagy magadtól sajátítottad el a mesterséget?

– Építészetet tanultam; építész-, belsőépítész irodában majd bútorstúdiókban dolgoztam. A varrás szeretete gyerekkoromból gyökereztethető. Kezdetben babaruhákat készítettem, majd autodidakta módon, egy német újság szabásmintái alapján tanulgattam a fortélyokat. Ekkor már saját magamnak is varrtam, most pedig áteveztem a lakástextilek és táskák területére.

– Pontosan milyen termékeket készítesz? Mire van a legnagyobb igény?

– Lakberendezési dísztárgyakkal kezdtem, aztán jöttek a gyerekjátékok (bagoly, kutyus, elefánt) majd a táska korszak. Úgy vettem észre, hogy nagyobb igény van a táskákra, ezért kezdtem komolyabban foglalkozni velük. Jelenleg saját tervezésű darabokat varrok, country stílusú textilekből. Emellett, – mivel sok hölgy szereti, ha egységesek a használati tárgyai -kiegészítőket is készítek a táskákhoz. Neszesszer, pénztárca, mobiltok, kulcstartó, zsepitartó és fülbevaló, gyűrű készül azonos textilből. Így már szettekben is kaphatóak.

– Előfordul, hogy megrendelésre is készítesz táskákat? 

– Persze, szívesen varrok egyedi elképzelések alapján. Van, aki a táska kapcsán saját kis történetet is megoszt velem, ezek nagyon kedvesek. Volt már rá példa, hogy egy vásárló ötletéből kialakult egy új modell. Így készült például az első BIG DAY BAG, és nemrég a piros pöttyös LAPTOP BAG, ami nagy siker lett.

[frame]A Homeart termékeit itt tudod beszerezni:

 A Homeart saját blogján: http://countrybolt.blogspot.hu/és a Facebook-on. Személyesen pedig az ASzPIK-on, és a TÜKE piacon, a Kossuth téren minden hónapban.[/frame]