Vásárolj pécsit ajándékba!

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

hirdetés

Cuteness Factory

Tihanyi Kinga még 2009-ben talált rá a gyurma technológiára. Az interneten nézelődve látott meg néhány cuki darabot, amitől ő is kedvet kapott az alkotáshoz. Kezdetben csak a barátainak készített csecsebecséket, de  mostanra ő is az ASzPIK piac állandó tagjai között van. 

– Gyurma ékszereket többen is készítenek. A te figuráid miben különböznek másokétól? Milyen témák tartoznak a kedvenceid közé?

– Valóban nagyon népszerű ez a műfaj, mivel alapszinten könnyű a gyurmával dolgozni. Ám ahhoz, hogy igazán szép munkákat készítsünk, hogy a legapróbb trükköket is elsajátítsuk, rengeteg időre és gyakorlásra van szükség. Igyekszem a vásárlóim minden igényét figyelembe venni, törekszem a tökéletességre. Nem adok ki olyan munkát a kezeim közül, amivel nem vagyok 100%-ig elégedett. Kedvenceim a sütemények és a mesefigurák, most éppen Gru minionjai számítanak a fő attrakciónak.

Gru minionjai…

Van olyan dolog, amit mindenképpen gyurmába akarsz foglalni?

– Julien király (Madagaszkár) elkészítése volt sokáig a kitűzött cél, ezt pár hónappal ezelőtt meg is valósítottam. Nyolc centis figura lett belőle, ami azóta is az munkaasztalomat díszíti. De sok különleges megrendelésem is van, amikben ki tudom élni a kreativitásomat. Nemrég például egy nagyon kedves barátnőm édesapjának készítettem el Buckot a Jégkorszakból.

– El tudnád képzelni, hogy az ékszerkészítésből élj?

– Igen, mindenképpen! Álmom, hogy egyszer legyen egy kis üzletem, ahol készíteni és árulni is tudnám a cukiságaimat.

 

 

 

 

Fejlesztő játék

Molnár Edit pontosan három éve találkozott először a Logicard nevű magyar kártyajátékkal. A játék egy zseniális, fejlesztő rendszer, aminek meglátta az értékeit, és továbbfejlesztette azt. Így született a „gyógyító” kártya.

 

– Milyen képességeket és hogyan fejleszt ez a játék?

– Az agyféltekék összehangolt működését finomítja. Ahhoz, hogy valaki győzzön a játékban, az kell, hogy egy pillanat alatt átlássa a lapokat teljes részletességgel, és megtalálja a köztük lévő azonosságot. Ez nem annyira egyszerű, mert rengeteg infó van a lapokon, és néha csak árnyalatnyi különbségek a szimbólumok között, és akkor még ott van a színes háttér. De fejleszti a hosszútávú figyelmet is, mert a játék nem egy pillanat alatt dől el. Amikor már többször létrejött ez a „hangolt” állapot, az agy más területeken is képes hasznát venni, például tanulás előtt érdemes játszani, mert javul a felfogóképesség, könnyebben megy a tanulás, több minden megmarad azokból az információkból, amit elolvastunk.

 

– Miért ilyen szimbólumokkal, színekkel alkotta meg a kártyákat?

– Minden, a kártyákon szereplő alakzat az élet fontos dolgaira hívja fel a figyelmet. Ezért a következő lépés az lesz, hogy kiadom a kártyához tartozó füzetet, ami a szimbólumok jelentését taglalja, és ajánlásokat ad, hogy mire érdemes odafigyelni, ha valaki teljesebb életet kíván élni. Mivel ezek a dolgok a tananyagból kimaradtak, foglalkoztat a gondolat, hogy csinálok egy pár napos tréninget a témában. Októberben meglesz a kártya honlapja, ott leírom őket. Addig a bemutatók helyszíneire kiviszem a füzetet, mindenki megnézheti és elolvashatja.

Kinek ajánlott elsősorban?

– Én ötéves kortól ajánlom mindenkinek, aki szeret játszani, azoknak különösen, akiknek nehezen megy a tanulás, esetleg figyelemzavar akadályozza az eredményességet, vagy pont az agyféltekék összehangolt működésének hiánya áll fenn.

 

 

[frame]Ajánld a helyit!

Lehet, hogy a te szomszédságodban is él valaki, akitől születésnapi ajándékot vásárolhatnál a barátnődnek? Ha ismersz olyan pécsit, aki minőségi, egyedi és lehetőleg saját készítésű portékát kínál, írj nekünk a haszon.zsofia@pecstv.hu e-mail címre.[/frame]

 

 • Szabó Juliet

  Molnár Edit játéka nem a Logicard továbbfejlesztése, hanem annak a pontos másolata, csak más szimbólumokkal. Szomorú, ha egy magyar feltaláló fejlesztő játékát ellopják, ráadásul egy másik honfitársa által, de mivel a Logicard mintaoltalom alatt áll, jogi lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy Molnár Edit játékot beszüntessék.

  Szabó Juliet
  logicardhungary@gmail.com

 • Fodor Ibolya

  17.-én pedig a kOSSUTH TÉRI TÜKE PIACON!

 • Molnár Edit

  Szombaton Orfűn a Camping bejáratánál, 20.-án kedden pedig a Mecsekextrém parkban lesz kártyabemutató és vásár. Gyertek…

 • Molnár Edit

  A fejlesztő kártyát Pécsen a Szamárfül fesztiválon aug. 24-25.-én lehet kipróbálni, és megvásárolni.

 • cave

  a rajzfilmfigurák jogvédettek, az ügyvédeik nem kispályások, ne akarjatok rosszat a készítőiknek….