Verselt az egész város

Van egy ötletünk, hogy mit kezdj magaddal vasárnap délután! Gyere be a belvárosba és keresd meg a legjobb verseket! Hogy hol? Hát az utcán…

hirdetés

Április 11-én,  a Magyar Költészet Napján hatalmas verseskötetté változott a pécsi belváros. A Posztolj  verset az utcára! nevű kezdeményezés a budapesti Gittegylettől származik,  országos megmozdulásuk tulajdonképpen rendhagyó megemlékezés az április 11-i Magyar Költészet Napjáról.

Szerencsére a gerilla akció kapcsán a pécsiek sem maradtak tétlenek, alaposan beborították a telefonfülkéket, hirdetőtáblákat és házfalakat költeményekkel.

költészet napja, vers, pilinszkymontazs

A napsütötte belvárosban egyébként is remek sétálgatni, de a jókedvünket csak tovább fokozza, ha közben mások kedvenc költeményeit olvasgathatjuk.

A felhozatal igen változatos. Akadt, aki klasszikusok lírai sorait tette közzé, mások saját irományokkal készültek április 11. alkalmából, sőt dalszövegekkel is találkoztunk a házfalakon, az egyik kirakat üvegére például Szabó Balázs Bandájától a Hétköznapi című dalt ragasztott fel valaki.

Külön becsülendő, hogy egyesek az egyszerű és gyors nyomtatás helyett tollal vetették papírra a verseket. A “ló farka alá” például egy lepedőnyi Jim Morrison szöveg került fel – kézzel írva.

költészet napja, vers, montazs

költészet napja, vers, imontazs

A belváros egyes pontjai természetesen semmiképp sem maradhattak ki a szórásból. A Pécsi Nemzeti Színház épülete mellett, Weöres Sándor közelébe is került egy-egy költemény. A költő stílszerűen saját sorait, az Örök pillanat című alkotás “kapta meg”.

költészet napja, vers, színház2

költészet napja, vers, weöres2

Úgyszintén Weöres Sándortól idézett egy pécsi, aki a vers mellé kedves rajzot is mellékelt. Igazán aranyos!

költészet napja, vers, montazs2

Zárásként pedig íme, a pécsi Kazinczy Sarok kirakata, ahol egyébként  is találunk verseket, ugyanis ez a helyiség arra hivatott, hogy izgalmas, kortárs lírával szórakoztassa  a pécsi nagyközönséget. Most Varró Dániel és Lackfi János kapott helyet az üvegen.

költészet napja, vers, kazinczymontazs

Azt javasoljuk tehát, hogy aki szeretne jól szórakozni, és egy kicsit elmerülni a versekben, az ma kivételesen ne az interneten böngésszen, inkább lépje át a küszöböt, vegyen magához egy finom kávét és sétálgasson a Király utcán és környéken! Ja, és tartsa nyitva a szemét!