Zengő-Pengő: a pécsi fizetőeszköz

A cserekereskedelem önmagában nem új találmány, mindig is létező jelenség volt a történelemben. Az utóbbi években azonban országszerte több olyan csoportosulás is alakult, ahol szervezett körülmények között, internetes adatbázissal kiegészülve, virtuális pénz fejében vásárolhatnak egymástól a tagok. 

Pécsett egy évvel ezelőtt alakult egy cserekereskedelemre épülő szervezet, a Zengő-Pengő Cserekör. A csoportosulás célja, hogy a helyi kapacitásokat helyben aknázzák ki, és a cserepénz segítségével előmozdítsák a helyi cserekereskedelmet.

Hogyan működik?

Az elszámolás alapjául a Zengő-Pengőt használják, függetlenítve azt a forint elértéktelenedésétől vagy erősödésétől. Egyórás háztartási munka például 60 pengőbe kerül, de a végleges árak minden esetben közös megegyezésre jönnek létre. Például ha X tagnak szüksége van gyermekfelügyeletre, és almát kínál, Y tag gyümölcsöt vásárolna és ezermesterként tud segíteni, Z tag angolórát tartana és gyermekfelügyeletet vállal, U tag házi szappanokat kínál és szüksége van valakire, aki megjavítja a lefolyót, és így tovább. A rendszer annál jobban működik, minél több ember csatlakozik a körhöz, hiszen így egyre szélesedik a felkínált termékek spektruma, és mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van. A szezonális termékektől a speciális szolgáltatásokig bármit el lehet cserélni.

 

Hogyan fizetünk?

Mindenki, aki belép a rendszerbe, nulla Zengő-Pengővel indul, de mivel virtuális hitelkeretünk van, -1500-ig lemehetünk. A kialkudott összeg a vevő online „folyószámlájáról” levonásra kerül, az eladóéhoz pedig hozzáadódik. A cél az, hogy senkinek ne legyenek túlzott kilengései, mert a rendszer csak akkor tud egyensúlyban maradni. A Zengő-Pengő Cserekörben jelenleg -1500 és +3000 pengő között váltakozhat a tagok egyenlege. Ha valaki eléri a -1500 pengőt, akkor először el kell adnia valamit ahhoz, hogy újra vásárolhasson. Ugyanígy, ha valakinek összegyűlik +3000 Pengője, akkor valamit vásárolnia kell, hogy elkerülje a felhalmozást, és mozgásban maradjon a rendszer.

A „pénzmozgást” rögzítik

A cseréket egy központi internetes adatbázisban rögzítik. A tagok regisztráció után feltölthetik ide saját eladnivaló termékeiket és szolgáltatásaikat, illetve átböngészhetik a nyilvántartásban mások kínálatait. Az eladnivalók mellett a keresletet is jelezni lehet, ami más tagokat ösztönözhet arra, hogy erre a keresletre reagáljanak valamilyen szolgáltatással. Amikor egy csere létrejön, azt az eladó jelenti be a rendszerben. Ezt megteheti online vagy sms-ben. Ha az eladónak nincsen internet-hozzáférése, akkor a cserét a Cserekör erre kijelölt központi telefonszámán is bejelentheti szóban vagy sms-ben. A tagok aktuális egyenlegét a Cserekör központi weboldalán lehet követni.

[frame]

Hogyan léphetsz be a rendszerbe?

A Zengő-Pengő Cserekörnek már 97 tagja van, ám a rendszer működését még sokan nem ismerik. Ezért március 3-án, vasárnap délután kettő órakor a Csinos Presszóban bemutatkoznak az érdeklődőknek. A kör alapítói egy rövid előadásban beszélnek a kezdeményezésről, valamint terveik között szerepel, hogy játékosan a gyakorlatban is bemutatják a rendszer működését. Aki pedig úgy dönt, hogy regisztrál, az március 23-án, szombaton részt vehet az első pécsi Zengő-Pengő vásáron is.[/frame]

 

Hirdetés
MEGOSZTÁS
Előző cikkAmikor nincs pápa
Következő cikkVaklárma volt?

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Emberek,

  A Zengő Pengő nem pécsi kezdeményezés! Hosszúhetényben egy kis csoport alapította célja, hogy a tagok egymás között cseréljenek termékeket vagy szolgáltatásokat. Helyileg Pécsen és Hosszúhetényben működik a kör.
  A Cserekör két fontos mozgatórugója a személyes kapcsolat és a bizalom!! A cserék legnagyobb része szintén személyes kapcsolatteremtés során jön létre. Ezek a személyes kapcsolatok a cserekörön kívül is tovább erősíthetik a közösségeket…

 2. Hol olvastatok a Polgármesterről? A cikkből nem derül ki hogy ő kezdeményezte. Nekem kicsit ősemberi ez a régi,-uj kezdeményezés. De sok sikert, valószinü boldogabb aki nem foglalkozik pénzzel.

 3. Sok sikert a kezdeményezéshez!
  Nem tudom Páva Zsoltnak van-e köze a dologhoz, de mindegy is, mert a jó lépés nem pártfüggő!
  Hogy mennyi szellemi nyomor jön itt hozzászólásként!
  Mindegy mihez szól hozzá, de a páva farktolla legyen benne…

 4. A városvezér páva madár már megint megmutatta, hogy a pávák nem agyukról híresek, csak díszes farkukat mutogatják. Remélem ezentúl én is fizethetem ennek a díszes farkú madárnak nadrág felvarrással, bébiszitteléssel, vagy hűtőjavítással az ingatlanadót, a parkolást és a sok egyéb adót. Értelmesebb látszatintézkedést nem tudott kitalálni nagyrabecsült városvezetőnk? Abból a sok nem zengő pengőben fizetett helyi adóból jobb ötletekre vagy marketingre nem futotta? Adok neked jobb ötleteket Zsolesz és cserébe megjavíthatod a hűtőm, vagy adhatsz egy díszes farktollat.

 5. Bp. 8. kerületében évek óta működik hasonló rendszer. Kár, hogy egyéb elfoglaltság miatt nem tudok a délutáni bemutatkozásra elmenni, a weboldalukon ugyanis nem lehet ajánló felhasználó nevének megadása nélkül jelentkezni. Pedig szeretnék a körbe bekerülni.
  Az első hozzászólónak pedig azt kívánom, soha ne kelljen megtapasztalnia milyen az, amikor Családi Pótlék és GYED/GYES áll rendelkezésre 2 gyermek neveléséhez, a napi megélhetés finanszírozása után kiürül a pénztárcája, és hirtelen elromlik a hűtőszekrény. Akkor jól jöhet, hogy valaki megjavítja a készüléket pl. nadrágfelvarrásért cserébe – mert a varrógép legalább működik.

 6. Ami jól bevált pl. Sopronban a soproni kékfrank, a hasonlót, lózunggal bevezetni akaró zsótikánknak nem jön be! zengőpengő! micsoda elnevezés! ezért mennyi a “sikerdíj”??? Az lenne a funkciója, hogy kímélje a pénzforgalmat, DE! abszolút nihilre van ítélve! A fotón a hölgyemény már tágra nyitotta a szájacskáját, várja a nagy ló[email protected], amit a pécsiek már évek óta szopnak!!!Na, bravóóó

 7. Zengő-pengő ezt megint melyik agyatlan találta ki,jó hogy nem tüke tallér.Istenem mint az óvodában.Remélem Páva madár ezzel fizet a franiáknak a vízműért

Comments are closed.