Segítsünk ennek a fiatal pécsi anyukának, hogy le tudja győzni a leukémiát!

Néhány hete 360 fokos fordulatot vett egy pécsi család élete: a mindössze 34 éves anyuka szívizomgyulladással került kórházba, majd a vizsgálatok során akut myeloid leukémiát diagnosztizáltak nála. Bajtai Viktória most a közösségi összefogásban bízik, ugyanis a jelenleg tartó kezelés után csontvelő-átültetésre lesz szüksége, melyhez genetikailag egyező őssejtdonor kell. 

A pécsi anyuka a következőket írta közösségi oldalán: „Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy aki szívesen segítene rajtam, vagy más csontvelőbetegségben szenvedő felnőttnek és gyermeknek, hogy jelentkezzen az Országos Vérellátó Szolgálat csontvelődonor-rendszerébe. A helyi vérellátóban lehet mintát adni, ami által felkerül az illető a nemzetközi rendszerbe. Ha pedig egyezés mutatkozik, akkor szintén egy véradással megmentheti egy embertársa életét, a jelentkezéssel pedig egy kicsit növelheti az én esélyeimet is.”

Az őssejtdonáció tulajdonképpen egy véradás, ami egy másik ember életét mentheti meg. Magyarországon betegek százai, világszerte pedig többszázezer beteg csak az önkéntes donorok adományára számíthat. A véletlenszerű egyezés esélye két idegen között elenyésző, ezért minden beteg részére nemzetközi szinten történik a donorkeresés.

A nemzetközi regiszter 36 milliónál is több önkéntest tart nyilván, de ennek ellenére a betegek legalább 25 százalékának nem találnak megfelelő donort. Minden új regisztráció ezeknek a betegeknek a túlélési esélyét növeli. Magyarországon eddig 881 beteg kapott így segítséget.

A Pécsi Véradó elérhetőségeit IDE KATTINTVA találjuk meg. Az őssejtdonációról pedig minden fontos információt ITT OLVASHATUNK EL.

 Forrás: Bajtai Viktória Facebook, OVSZ.hu