Sokkal több lombikbébi születhet Pécsen!

A baranyai párok közel húsz százaléka küzd valamilyen meddőségi problémával. A most júliusban hatályba lépő lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló szabály értelmében azonban kétszeresére emelkedik a kezelések támogatására fordítható keret, ennek köszönhetően a PTE IVF centrumában akár dupla ennyi pácienst is el tudnak majd látni.

hirdetés

Jelenleg Magyarországon országosan tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelésekre, ezek közé tartozik az állami finanszírozású PTE IVF centruma, azaz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központja is.

Dr. Várnagy Ákos egyetemi adjunktus, a Központ vezetője elmondta, bár a pontos vidéki statisztika nem ismert, de a párok körülbelül húsz százaléka küzd valamilyen meddőségi problémával. Európa több országában is eléri már a tíz százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya.

Magyarországon egyelőre csak a gyermekek 3-4 százaléka születik így, ám az elfogadott változtatás részeként kétszeresére emelkedik a meddőségi kezelésekre országosan fordítható, nagyjából évi 2,5 milliárd forintos keret. Ez lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi évi mintegy 6500 mesterséges megtermékenyítési eljárásnál lényegesen többet végezhessenek el társadalombiztosítási finanszírozással.

– Jelenleg éves szinten eddig körülbelül négyszázötven lombikbébi-eljárást végzünk, ez a szám fokozatosan emelkedik. Ma is húsz százalékkal túllépjük az egészségbiztosítás által megszabott keretünket, de akár dupla ennyi pácienst is el tudnánk látni, amihez persze kapacitásbővítés is szükséges, főleg eszközök és hely tekintetében – így dr. Várnagy Ákos.

A kormányzati cél az volt, hogy ne legyen anyagi akadálya a lombikprogram igénybevételének. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése, ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta az érintettek gyógyszereit. Júliustól az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár majd a készítményekhez.

Várnagy Ákos szerint sikerességi arányuk megfelel az országos és nemzetközi átlagnak, ez mintegy 33-34 százalék a 35 év alattiak tekintetében.