A magyar orvosi gyakorlat szerint a szülés után hat héttel esedékes nőgyógyászati kontrollon kívül az édesanya nem kap szakszerű segítséget az esetlegesen felmerülő testi problémáihoz. Márpedig a szétnyílt hasizom igen gyakori, a statisztikák szerint minden második édesanyát érintheti a probléma. Egy pécsi nő ezen kíván változtatni: Lévai-Litter Éva álma, hogy az érintett nőknek ingyenes állapotfelmérést tudjon biztosítani. 

A szülést követően az orvosok sok-sok tanáccsal ellátják az újdonsült anyukát, leginkább azonban a szakorvosok – és a család is – leginkább a kisbabára fókuszálnak. A szétnyílt hasizom azonban hatalmas probléma a nők körében, ugyanis nem csak esztétikai, de pszichés és nem utolsósorban egészségügyi problémákat is okozhat.

A számok is ijesztőek, a statisztikák szerint ugyanis minden második nőt érinthet a probléma

Lévai-Litter Éva álma, hogy szakember segítségével egy ingyenes gyógytornász-kontrollal is kiegészüljön a szülés után hat héttel esedékes nőgyógyászati kontroll.

– Terveim szerint januártól havi rendszerességgel szerveznénk meg szakember segítségével az állapotfelmérést ingyenesen az Édesanyák útja 4. szám alatt. Szülés után ugyanis rengeteg figyelem irányul a bébire, de kevés az édesanyára: ezt szeretnénk komplexebb módon kezelni – mondja Lévai-Litter Éva.

De mi is az a szétnyílt hasizom, és mi okozza?

A terhesség során az úgynevezett relaxin nevű hormon szintje megnő, melynek a célja – többek között – hogy lazítsa az izmokat, ízületeket. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy az egyenes hasizmok közötti függőlegesen rostos kötőszövet fellazul, aminek következtében az egyenes hasizmok elválnak egymástól a harmadik trimeszter idején. Mindebből a kismama keveset észlel, hiszen szülés után normális esetben az izmaink, ízületeink is visszaállnak az eredeti állapotukba, ám bizonyos esetekben – a szülés alatt, vagy a kisbaba gondozása során – tovább növekedhet az izmok szétnyílása.

Jobb oldali képen a szétnyílt hasizom

Petricsevics Krisztina, pécsi gyógytornász elmondja, hogy kóros elváltozásról akkor beszélünk, ha a szülés utáni hat hét alatt sem tud rendesen záródni a hasizom. A szakember kiemeli, hogy érdemes komolyan venni a jelenséget, hiszen ha nem kezelik időben és szakszerűen, akkor a vizelettartási problémáktól kezdve, a gerinceredetű elváltozásokon át a kismedencei panaszokig számos gondot okozhat.

– A rendellenesség már egy ásványvizes palack felemelésekor, vagy fekvésből való felüléskor látszik. Ekkor a köldökünk vonalában, ahol szétnyílt a hasfal, egy kisebb dudor látható – mondja a gyógytornász.

A szakember hangsúlyozza, hogy már a terhesség során is érdemes figyelni, hogy milyen ütemben változik a pocak. Ha nagyobb ütemben nyílik szét a hasizom, érdemes konzultálni szakorvossal, de több jele is van a kórosan szétnyílt hasizomnak.

– Egyrészt a jelenség gyakran együtt jár derékfájással, hiszen ilyenkor a törzsünk tulajdonképpen elveszti fő támasztórendszerét. Másrészt érdemes tekintettel lenni a hajlamosító tényezőkre: a szétnyílt hasizom gyakoribb a túlsúlyosaknál, vagy pont azoknál, akiknek nagyon izmos a hasa, de az ikerterhesség esetén is számolnunk kell vele – mondja Petricsevics Krisztina.

A gyógytornász felhívja a figyelmet, hogy nem csak a hat héttel a szülés után levő édesanyákat várják a januárban induló programra, el lehet jönni már várandósan is tájékozódni, ismereteket szerezni, de hangsúlyozza, hogy ezek az alkalmak nem tornaórák lesznek, hanem workshop jellegű állapotfelmérések.

Hirdetés