Tarolt a Helikonon a fiatal pécsi énekes

Nem csak iskolája, a pécsi Babits gimnázium, az egész város és annak zeneszerető közönsége büszke lehet most Sebestyén Virágra, aki az idei Helikon ünnepségekről egy fődíjjal, valamint az ezzel járó arany minősítéssel térhetett haza. A verseny után mi is megkerestük őt, hogy meséljen élményeiről, zenei tanulmányairól és persze a jövőről.

Egy kedves fiatal és nagyon szerény lány fogad minket a PTE Babits Mihály Gimnáziuma könyvtárában, pedig méltán lehet büszke teljesítményére, hiszen nagy sikert ért el Sebestyén Virág a 2022-es Helikonon: könnyűzene ének szóló és duó kategóriában több mint száz induló között lett a legjobb.

Virág lapunknak elmesélte, hogy Amy Winehouse Stronger than me című dalával készült, énektanára, Balásy Szabolcs pedig zongorán kísérte élőben. Mint mondta, ez a dal volt az első opció, de volt egy olyan gondolatuk is – biztos, ami biztos –, hogy egy másik, líraibb dal (Calum Scott: You are the reason) is a tarsolyukban lesz, ugyanis Virág „izgulós” típusnak tartja magát.

Tudta jól, hogy a kettő közül csak az egyikkel lehet versenyt nyerni.

– Öt perccel a fellépés előtt döntöttem el, hogy oké, Amy Winehouse dalát éneklem el, ott találtuk azt is ki, hogy tanárom, Szabolcs fog kísérni zongorán – amit addig egyáltalán nem gyakoroltunk, így hát improvizáltunk! Egyébként sok remek produkciót hallhattunk, bevallom, meglepődtem, mikor megtudtam, hogy én nyertem a fődíjat, bár az előadásunk tényleg nagyon jól sikerült, egyedi volt, hogy élő kíséret (nem alap) szólt mellettem – mondta mosolyogva Virág.

Versenytársai is gratuláltak neki csodálatos hangját hallva, az előadás végén pedig nagy taps fogadta.

És bár tanára előbb tudta már, hogy győzött, a diáklány csak akkor jött rá, hogy ő lett a kategória legjobbja, mikor a fődíjas produkciókhoz szólították a gálán énekelni.

A középiskolás lány azt is megosztotta velünk, hogy régebben zongorázni tanult, de a gimnáziumba kerülése óta foglalkozik intenzívebben a könnyűzenével, tanára külön is képzi, volt jó néhány fellépésük. Hozzátette, a jövőben is énekléssel szeretne foglalkozni, csak tart tőle, hogy nem lenne annyi lehetőség, a megfelelő kapcsolatrendszer nélkül csupán a szerencsére alapozva rizikós lenne kizárólag a zenei pályán elhelyezkedni.

Ha viszont megvalósulhatna az álma, akkor mindenképp zenélni szeretne, mindemellett jelenleg a biológia tantárgy az, ami nagyon vonzza.

Sebestyén Virág tanára, a maga is aktív előadó, Balásy Szabolcs még néhány gondolatot fűzött hozzá a szép eredményhez, elmondta, igazi színpadra termett művészpalánta a tanítványa, aki szerinte most élte meg először azt a helyzetet, hogy döntést hozzon a kezében lévő tudás próbatételéről: akar-e versenyezni, vagy „csak” fellépni érkezett.

– Megvannak benne azok a tulajdonságok – egészséges exhibicionizmus, szorgalom, kitartás, felkészültség, stílusismeret –, amik képessé teszik arra, hogy ebben az országban, ahol egyébként nagyon nehéz, meg tudjon élni a zenélésből, előadóként, művészként ismerhesse meg az ország. De nem szabad irreális elvárásokat támasztani egy ifjú előadó felé, a tanár és a diák által közösen meghatározott cél felé haladó úton kell minőségi és tisztességes fellépési lehetőségeket biztosítani. A kapcsolatrendszer is nagyon sokat számít, de ebben tudok neki segíteni – közölte Balásy Szabolcs.

A tanár azt is elárulta, Virágnak szerzői vénája is van, ez ott motoszkál benne, vannak dalai, képes leülni a zongorához és saját műveket írni, amik nagyon ígéretes kezdemények a pálya szempontjából.

– Az biztos, hogy szuper élmény volt a Helikon mindannyiunk számára, Virág bebizonyította, hogy a napjaink trendjeivel, más versenyzőkkel ellentétben nem kell hiányos öltözékben felmenni ahhoz a színpadra, hogy hatni tudjon valaki a tudásával. Egy szál zongorával, az egy szem énekesnek nagyon nehéz a dolga, de ő megmutatta, hogy mennyi erő van ebben a produkcióban, akkor volt a legjobb, amikor kellett – foglalta össze Balásy.

Viszont a verseny kapcsán a pécsi tanár azt is kifejtette, a könnyűzenei ének oktatásán volna még mit fejleszteni, hogy az érdeklődő fiatalokat segíteni tudják, a megfelelő hangtechnikai eszközparkban való gyakorlással felkészíteni a színpadra.

A pécsi diákok remekül szerepeltek az idei Helikon ünnepségeken, díjeső hullott a városra. A szép eredményeket ide kattintva lehet kategóriánként böngészgetni.