A cukros víztől a volumennövelésig

Ma már szinte végtelen a hajápolók, -formázók, -szárítók és egyéb kellékek tárháza, a szebbnél szebb frizuráknak semmi sem szab határt. Hol van már az idő, amikor nagyanyáink haját még cukros vízzel lőtte be a fodrász? A pécsi Rendeczki Lajos 1962 óta dolgozik fodrászként, az ő segítségével tekintettük végig az elmúlt évtizedek innovációit.

hirdetés

Házi keverékek

Mielőtt a ’80-es években Magyarországon is megjelentek volna az igazán professzionálisnak minősülő hajformázó termékek, egészen meglepő anyagokkal igyekeztek a fodrászok tartást adni a hajnak. Rendecki Lajos tanulóéveiben még házilag kikevert cukros vízzel, sörrel, citrommal formázták a frizurákat. Ezek rögzítettek ugyan, de elég csúnya lett tőlük a haj, ragadt és kellemetlen szaga volt – emlékezett vissza a pécsi Gedeon bácsi.

Rendeczki Lajos
Rendeczki Lajos

Átmeneti időszak

A ’70-es években már rendelkezésre állt a hajszobrászok számára a porított zselé, amit vízben kellett feloldani és alkohollal illatosították. Ez már jó és viszonylag hosszú tartást biztosított, viszont a szavatossági ideje rövid volt, vagyis könnyen megromlott. Rendeczki Lajos hozzátette, hogy a ’70-es években már feltűnt egy-két nagyobb márka hazánkban – így például a Londa és a Schwarkopf –, de az igazi áttörés még váratott magára.

Világmárkák és Sassoon

A ’70-es években jelent meg nálunk némi csúszással a forradalmi a Sassoon-hajvágás, ami korszakalkotó volt a fodrász szakmában. A ’80-as évek végén, ill. a következő évtized elején bejött az országba többek között a Wella, a L’Oréal és sokan mások, akik már igazán professzionális termékkínálattal rendelkeztek. Ez egyfajta csodával ért fel a kezdetleges anyagokhoz képest, hiszen a fodrászok készen kaptak olyan anyagokkal, amit csak a hajra kellett kenni és pont. Mostanra odáig jutottunk, hogy létezik olyan hajápoló, amit nyaralás közben a hajunkra fújva megóvjuk azt a napfénytől, a sós víztől és egyéb környezeti hatásoktól.

vidal sassoon, mia farrow
Vidal Sassoon és Mia Farrow. A színésznő rövid haja igazi világszenzáció volt.
[box title=”Vidal Sassoon” box_color=”#ecc798″]

Már az 1960-as években elindította forradalmi frizuratrendjét és vele párhuzamosan iparrá fejlesztette a fodrásztermékeket. Hozzánk persze évtizedes csúszással érkezett az irányzat, de ugyanolyan fontos mérföldkő volt. A profin levágott, merészen rövid hajakkal könnyű volt bánni, nem kellett hetente fodrászhoz járni. Alapvágásait a ma napig használják, a 2012-ben elhunyt fodrászcsászárnak nagyon sokat köszönhet a szakma – és persze a hölgyek is. [/box]

Hogy válasszunk otthonra?

Ma már nem csak a szakma számára, hanem otthoni használatra is szinte végtelen termékkínálat áll rendelkezésre, éppen ezért nem könnyű kiválasztani a drogériában álldogálva a megfelelő hajápoló termékeket. Rendecki Lajos azt tanácsolja, kérjük ki fodrászunk véleményét, aki segíthet eldönteni, pontosan milyen típusú hajunk van, aztán pedig ennek megfelelően tudunk választani. Akinek például zsírosodásra hajlamos haja van, az rosszul teszi, ha mind a samponját, mind a balzsamját a zsíros hajra valók közül választja ki. A kettő együtt ugyanis teljesen kiszárítja a fejbőrt és a hajat. Elég a samponból ezt a típust választani, ápolóból pedig normál hajra valót.

hajpakolás

A tapasztalt fodrász nem pártolja a házilag összekevert hajbalzsamok használatát, mert mire a nehéz anyagokat – tojás, olaj stb. – kiöblítjük a hajból, addigra többet ártunk, mint használunk

[box title=”Vegyi anyagok” box_color=”#5b9315″]A tudomány fejlődésével a fodrászati eszközök is sokat javultak a vegyi összetétel szempontjából. A régi hajfestékek kifejezetten roncsolták a hajat, ma már úgy vannak kifejlesztve, hogy a hatóidő alatt még ápolják is a hajkoronát. Dauerról egyre kevésbé beszélhetünk, helyette az ún, volumennöveléssel érhető el a göndörítés, ami szintén mérföldekkel barátságosabb megoldás a hajunk számára.[/box]