A gasztrotrend elérte Pécset is

A vidéki hagyományokra építő Jovánczai Hétpecsétes Füstöltáru Bolt nem a megszokott kialakítással és fehér csempékkel várja a vásárlókat. A belvárosban megnyílt üzlet rendhagyó üzenetet igyekszik közvetítetni termékeivel és ezzel tökéletes harmóniában van a város boltjaira egyelőre egyáltalán nem jellemző újszerű, gasztrotrendeket közvetítő kialakítás is.

hirdetés

A Jovánczai Hétpecsétes Füstöltáru Bolt a gyulaji Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet bemutatóboltja. A Tolna megyében található zsákfaluban a szövetkezet tagjai ösztönzik a helyi lakosságot mezőgazdasági termelésre. Az így előállított zöldség-gyümölcs, valamint húsáru a falu tartósító üzemében, hagyományos technológiák szerint kerül feldolgozásra.

húsbolt, hl3

Az üzlet arculatának koncepciója az üzemeltetők és tulajdonosok csapatának közös elképzelései során körvonalazódott. A kiindulási alapot a füstöltáru bolt funkciói adták. Ehhez igazítva került kialakításra a rendhagyó, hangulatában és kivitelezésében egyaránt az új gasztotrendek irányába nyitó belső tér.

– Mindenképpen olyan teret szerettünk volna, ahova jó érzés belépni és így a vásárló az első pillanattól érezheti, hogy különleges helyen jár. A hangulattal át szeretnénk adni a cég filozófiáját, melyben nem csupán a minőségi termékek, de az emberek is kiemelt szerepet kapnak. A látvány a belénk fektethető bizalmat igyekszik erősíteni. Ahogy a termékek előállításánál ügyelünk az apró részletekre és a minőségre, úgy a boltbelső esetében is ezt szerettük volna tükrözni – mondta Németh Nándor, a szövetkezet igazgatósági tagja.

húsbolt, hl1

Gyulaj tartósító üzemének terveit három fiatal Pécsen tevékenykedő építész, Dancs Tamás, Vörös Erika és Zilahi Péter készítette. A sikeres közös munka után egyértelmű volt, hogy a pécsi bemutatóbolt megtervezésével az építészek által időközben létrehozott P8 Műhelyt bízzák meg.

Zilahi Péter elmondta, a bolt korábbi kialakítása egyáltalán nem volt megfelelő, így a belsőépítészeti munkákat az alapoktól kellett kezdeni.

– A Pécsen 2015 decemberében megnyitott bolt kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy az üzletet húsáruval ellátó gyulaji termékek kerüljenek a középpontba, valamint a vidéki hagyományra utaló megjelenés és régies stílus – hangsúlyozta Németh Nándor.

Fontos volt, hogy a bolt összhangban legyen a hagyományos technológiával, a mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek hozzáadása nélkül készített termékek által képviselt minőséggel, emellett közvetítse Gyulaj értékeit. Az üzletben a természetes színek dominálnak. Az építészek ehhez választották a funkciókhoz illő anyagokat.

húsbolt, hl2

– Ezt a képet erősíti, hogy a boltba belépve a tekintetünk rögtön a pult felett függő hentesárukra szegeződik. A sötétszürke festékkel lefestett semleges felület, valamint a reflektorral megvilágított húsok egyáltalán nem megszokott látvány egy húsboltban. Mindenképpen szerettünk volna eltérni a hagyományos fehér csempéktől és az egyediséget hangsúlyozni – mondta az építész.

Szintén szembetűnő a pult mögötti cementlap berakás, mely ugyancsak a termékek által közvetített kézműves jelleget és háztáji környezetet hangsúlyozza. Illetve a pult frontján megjelenő grafika, amivel a termékek származását és az ún. klasszikus rövidellátási láncot igyekeznek a vásárlók számára egyértelművé tenni.

– Fontos megemlíteni, hogy nem utángyártott, hanem bontott cementlap került beépítésre. Az egyesével, kézzel készített lapok erősítik az üzletre jellemző manufakturális vonalat. A tökéletlen darabok összhatása adja meg a felület jellegét – emelte ki Zilahi Péter.

húsbolt, hl4

A munka során a költséghatékony kivitelezést szem előtt tartva a bolt különböző funkcióihoz igazítva egyedileg tervezett bútorokkal, a vidéki gasztroterndekbe illeszkedő hangulatteremtő anyagokkal és egyedi világítástechnikai megoldásokkal hozták létre a belső teret a pécsi építészek.

Zilahi szerint a teljesen egyedi kialakítás fontos része a világítás. A fényforrást minden esetben a termékekhez választották, míg a világítótestek az üzlet arculatába illeszkednek bele. Mivel az üzletben nem csak vásárolni, de kóstolni is lehet, így a kirakat elé tervezett pultnál szintén fontos szerepe volt a megfelelő hangulatvilágításnak. A húsfalnál pedig a termékek természetes színét nem csak a sötétszürke háttér, de a fényforrás tudatosan megválasztott színhőmérséklete is kiemeli.

A közös munka sikerét bizonyítja, hogy a vásárolók kifejezetten pozitívan nyilatkoznak az egyedi kialakítású Jovánczai Hétpecsétes Füstöltáru Boltról – mondta örömmel Németh Nándor.

  • Nyílméregbéka

    Minden lényegtelen részletet megtudtunk, csak egy dolog nem derült ki a cikkből, hogy hol van az üzlet. Gratulálok ehhez! :DDD