A nő, aki igazi meseországot teremtett

Kovács Judit, pályaelhagyó ügyvéd, és közgazdász-zenész férje, Budavári Zoltán egy színes meseországot teremtett a pécsi belvárosban, ahonnan a gyerekek sosem távoznak élmények nélkül. Az ingyenes programoktól kezdve a picik barangolhatnak a könyvek és a fejlesztőjátékok világában, és megismerkedhetnek a betűk rengetegével.

hirdetés

A pécsi Pagony szeptemberben nyitotta meg kapuit, azóta a pécsi szülők és gyermekek egyik kedvence. A hiánypótló belvárosi helyiség nem csak azért igazán különleges, mert gondosan összeválogatott könyv- és játékkollekcióból választhatunk a gyerkőcöknek, hanem azért is, mert heti rendszerességgel vehetünk részt ingyenes programokon, ahol a gyerekeket közelebb hozhatjuk a mese, az olvasás és a kultúra világához.

Fotó: Kölcsey Sára
Fotó: Kölcsey Sára

A helyiségbe lépve sem a felnőttek, sem a gyerekek nem tudják elsőre hova kapni a fejüket, annyi a színesen vibráló könyv és játék. Hamar megtalálja mindenki a helyét az ábrák rengetegében, a szülők csendben leülhetnek, míg a gyerekek játszanak, és a könyveket böngészik. Kovács Judit, vagy férje – aki éppen az üzletben van – készségesen segít minden apróságnak megtalálni a kedvenc meséjét, műfaját, így könnyedén órákig húzódhat egy látogatás a Pagonyban. Az biztos, hogy az apróságok nem távoznak élmények nélkül a Széchenyi téri meseországból, erről Judit gondoskodik.

A hivatalból egyenesen a gyermekek közé

Judit nem Pécsett született, gimnáziumi évei alatt lett csak pécsi, később a PTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Ezután ügyvédjelölt, majd ügyvéd lett, 2012-ben megszületett első, 2015-ben pedig második kislánya. Tavaly kezdett el abban gondolkodni, hogy vissza kellene térnie a munka világába, de valahogy már nem kívánta a száraz hivatali életet.

Ki akartam próbálni valami egészen mást is, a fizetési meghagyások írását nem éreztem annyira kreatívnak.

– Férjemmel mindig is gondolkodtunk közös vállalkozásban, azt is tudtuk, hogy gyerekekkel szeretnénk foglalkozni. Azt vettük észre, hogy Pécsett nincs olyan hely, ahol gyerekbarát környezetben tölthetnek el időt a szülők úgy, hogy közben a gyerekek is élvezik az időtöltést, esetleg még ingyenes programok is vannak – meséli Kovács Judit. A kezdetektől fogva flottul ment minden – folytatja –, mintha egy pozitív őserő vezetne minket az elejétől, rengeteg támogatást és pozitív energiát kapunk máig.

A helyválasztás is szerencsésen sült el, Pécsett a Széchenyi tér 2. szám alatti helyiséget mintha nekik teremtették volna. – Bár nehéz volt megtalálni a tökéletes üzlethelyiséget, hiszen azok az idők már rég elmúltak, amikor a belváros üres üzlethelyiségektől kongott, mégis szerencsésen ráakadtunk a megfelelő térre – így Judit. Az üzlet ideális rendszeres vagy alkalmi programok megtartására is: minden délelőtt a 0-3 éves korosztálynak, délután pedig az ovis és kisiskolás korosztálynak szerveznek mesealapú alkotó, vagy zenés foglalkozásokat.

Minden hónapban próbálunk egy pécsi osztályt elhívni magunkhoz, hogy megismertessük velük a könyveket, megmutassuk nekik, hogy az olvasás egy élmény, egy utazás.

Emellett rendszeresen vehetünk részt ingyenes alkalmi foglalkozásokon, például kiscsoportos klubfoglalkozásokon, farsangi vagy halloweeni bulin, éppen mi az aktuális ünnep, de vannak író-olvasó találkozók, dedikálások is, illetve vannak egy adott téma köré szerveződő események, legutóbb az örökbefogadás témáját járták körül meseolvasással, beszélgetéssel, örökbe fogadó szülők és hivatali személyek beszámolójával.