A tökéletes rúzsozás titka

Egyre menőbbek az élénk színű rúzsok, amik nagyon jól mutatnak, így akik eddig nem feltétlenül használták ezt a sminkszert, azok is elkezdhetnek felé kacsintgatni. Azonban korántsem mindegy, milyen rúzst választunk és ezt hogyan visszük fel ajkainkra. Sminkmester tanácsait kértük ki a helyes ajaksminkről.

hirdetés

Ezek a színárnyalatok mennek

Ami az élénk színeket illeti, a piros továbbra is hódít, mellette pedig meghatározó az élénk narancs, a mély burgundi lila és a korall. Ezek a színek köszönnek vissza a divatmagazinok és a fashion blogok fotóiról és már egyre gyakrabban tűnnek fel a mindennapokban is.

A használatuk kapcsán először is ismételjük át az aranyszabályt: vagy az ajkak vagy a szemek legyenek hangsúlyosak, az ízléses végeredmény érdekében a kettő egyszerre nem ajánlott.

rúzsok

– Amit általánosságban elmondhatok, hogy ajakhangsúlyos sminket akkor készítsünk, ha szép formájú ajkaink vannak (minimális korrekciót természetesen tudunk végezni kontúrceruza segítségével). Fontos a megfelelő hidratálás, a cserepes ajkakon elég kiábrándítóan néz ki az élénk színű festék. A feltűnő színek használata gyakorlottabb sminkelőknek ajánlott, hiszen jól néz ki, ha szépen sikerül, de ha elmaszatolódik, vagy nem tudjuk olyan szépen elkészíteni, esetleg nincs olyan szép formájú szánk, akkor inkább készítsünk szemhangsúlyos sminket – kezdi a tanácsadást Gali Renáta sminkmester.

Hogy válasszunk?

Megkérdeztük Gali Renátát arról is, hogyan választhatjuk ki a számunkra megfelelő színárnyalatot a hatalmas kínálatból. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe vennünk:

Az ajkak vastagsága meghatározza, milyen rúzsokból válogathatunk: a sötét árnyalatok, mint a mély burgundi lila inkább teltebb ajkakon mutatnak jól, hiszen az amúgy is keskeny ajkakat a sötét szín még jobban összenyomja.

rúzs választ

Az, hogy kinek melyik színű rúzs áll jól, függ az illető színeitől (arc-, haj- és szemszín, ruházat, kiegészítők), és persze van még egy el nem hanyagolható szempont, az egyénisége is. Egy-egy meleg színű narancssárga inkább azoknak ideális választás, akinek amúgy is melegebb tónusai vannak, míg egy hidegebb szín azoknak, akik hidegebb tónusokkal rendelkeznek, illetve az sem mindegy, hogy kinek milyen színű a szája alaphelyzetben.

A válogatás elég nehéz: egyértelműen akkor tudod eldönteni, hogy az adott árnyalat jól áll vagy sem, tetszik vagy sem, amikor felvitted. Viszont a legtöbb helyen tesztelni egy idegen ember után nem túl bölcs dolog, úgyhogy marad a kézen kipróbálás – ez viszont szinte biztosan nem lesz jó, ha a szádra viszed fel. Ezért a legjobb megoldás, ha először a ceruzát próbálod ki, annak ugyanis később le tudod faragni a végét. Az üzletek világítása nagyrészt nem alkalmas rá, hogy színt válassz, ezért ha felvitted, menj ki a természetes fényre, ott nézd meg, hogy jó-e, és csak ezután vedd meg. (Úgyhogy a vásárláshoz vigyél magaddal kis tükröt is!)

Így lesz szép és tartós

– Ha tartós és szép végeredményt szeretnénk, arra figyeljünk, hogy rúzsozás előtt alapozzuk le az ajkakat. Ezután jöhet a kontúrceruza, amivel korrigálhatjuk az esetleges hibákat is, de alapvetően a száj formáját követjük, és nemcsak körülrajzoljuk, hanem valamennyire ki is töltjük. A ceruza olyan színű legyen, mint a rúzs – tanácsolja Reni. Vagyis a 2000-es évek elejének rossz emlékű trendjét, a kívül sötét, belül világos változatot felejtsük el.

rúzsozás

Ezután ecsettel vigyük fel a rúzst, a felesleget itassuk fel egy papír zsebkendővel, és ha tartósabbá szeretnénk tenni, egy lapjára szedett papírzsepin keresztül áttetsző púderrel púderezzük le. Ez fixálni fogja a sminket. Ezután jön újra egy réteg rúzs. Ezt a folyamatot ismételjük meg akár kétszer-háromszor, így sokkal tartósabb lesz, mintha egy vastagabb rétegben vinnénk fel, és nem is tud úgy elfolyni. Ettől függetlenül vigyük magunkkal a rúzst, a ceruzát és kis tükröt, ha szükséges korrigáljunk.

  • Tibor

    Évek óta várok erre a cikkre, új értelmet nyert az életem! Mától kezdve nem érdekel a megélhetés, a szerelem, a politika, az egészség vagy a szórakozás! Mostantól napi 24 órában ezt fogom csinálni! Köszönöm, Pécs Ma!