Az új trend: futás babakocsival!

Szülés után visszatérni a sporthoz igen bonyodalmas. Fájdalmaink lehetnek és általában a gyermeket sem tudjuk hova tenni. A lassan országos méretű mozgalom, a tökéletes családi sportág, vagyis a babakocsis futás talán a legjobb megoldás erre a nehéz időszakra. Az őrület kisvártatva Pécsre is elér.

hirdetés

Mikor kezdhetünk futni?

A szülés utáni lábadozás minden kismamának eltérő gyorsaságú és mértékű. Egyes újdonsült anyukák már a gyermek születése utáni hatodik hétben elkezdenek mozogni, ám vannak akik csak a harmadik hónapban. Tarcai Ibolya pécsi védőnő elmondja, hogy azok az anyukák akik a terhesség előtt sportoltak, akár a szülés után hat héttel belevághatnak az enyhe futásba. Hozzáteszi, hogy fokozatosan kezdjünk el mozogni, hisz az emlőknek nem tesz jót a rázkódás.

– Figyeljük a tejtermelést, ha ez csökken, akkor ajánlott visszavenni a tempóból. Monitorozzuk továbbá az ízületeinket, gerincünket, izmainkat és végtagjainkat, ha akármilyen fájdalmat tapasztalunk érdemes csökkenteni a sebességet és a távot is – így a pécsi védőnő.

Saját magunkat és a csemetét is hozzá kell szoktatnunk a mozgásformához, ezért érdemes a babakocsis futást apránként, rövid szakaszokkal lassan kezdeni, kiválasztani a célra megfelelő babakocsit és a kátyúmentes, friss levegőjú útvonalat. Érdemes továbbá azt a periódust megvárni, míg a csemeténk tud rendesen ülni és tudja a fejét tartani a babakocsiban.

Babakocsis futás 4

Külön sportág, külön technika

Ahogy minden sportágnak, a babakocsis futásnak is megvan a technikája, amit el kell sajátítanunk. Meg kell tanulnunk, hogy mekkorát léphetünk a babakocsitól, hogyan mozogjon a karunk a testünk mellett és hogyan fogjuk az egyik kezünkkel a babakocsit. Természetesen ha nem esik jól elsőre a futás vagy kocogás, alhasi fájdalmakat érzünk vagy ízületeink fájnak, várjunk még pár hetet.

Sport és mozgalom

A családi mozgásforma Nyári Fruzsina és Nyári Zsolt sportoló szülők fejéből pattant ki közel egy éve. Azóta sincs megállás, a Fuss Babakocsival! Egyesület lassan országos méretűvé növi ki magát.

– Azért javasoljuk ezt a sportot minden újdonsült anyukának, mert szeretnénk ösztönözni őket a természetben való mozgásra, közösségi sportra és arra a lelki békére, amit ez a sport nyújt. Nem utolsó szempont a karcsú alak visszaszerzése, vagy kialakítása – mondja Nyári Fruzsina, a Fuss Babakocsival! Egyesület egyik alapítótagja. Hozzáteszi, hogy a férfiak sem maradnak ki ebből a mozgalomból, hiszen a futás nem csak nőknek való. Az újdonsült apukák ugyanúgy babakocsival vagy mózeskosárral is nekivághatnak a távoknak.

Babakocsis futás 3

Nyári Fruzsina elmondta lapunknak, hogy mindenképpen előképzettséget igényel a mozgásforma oktatása, az edzők specifikus tudással rendelkeznek a női test anatómiájáról és a sportolásról is. Elárulta, hogy egyre több megyéből kapnak megkeresést oktatóktól, legutóbb Pécsről érkezett edzői jelentkező, ami azt jelenti, hogy a sport már csak napok kérdése és meghódítja városunkat is.

[box title=”Hogyan csatlakozhatunk?” box_color=”#c38dd3″]

Természetesen csatlakozni ingyenes, csupán motiváció kell hozzá, de akár egyedül, az egyesület nélkül is elkezdhetjük a sportot. Aki érdeklődik az alapítók weboldalán vagy facebook-oldalán, számos tanáccsal gazdagodhat a szakértők illetve tapasztalt anyukák jóvoltából. Az egyesületnek vannak továbbá kölcsönözhető babakocsijaik amiket bárki igénybe vehet. A mozgalom kapcsolatot tart profi futóboltokkal is, így az újdonsült szülők számos kedvezményben vehetnek részt. A fővárosi központú egyesület Pécsről is várja a jelentkező edzőket, oktatókat és érdeklődő anyukákat.[/box]