Csak csínján a vakolattal!

Viszkető szemhéj, pirosodó arc, duzzadó szemek – ez mind a kozmetikai allergia, vagy az irritáció tünetei lehetnek. Ha rendszeresen sminkelünk, akkor jó esély van rá, hogy belefutunk egy, a szervezetünk által nem támogatott, allergén termékbe. Jóllehet sokszor nem is tudatosul bennünk, a pécsi bőrgyógyász szerint egy nagyon gyakori problémáról van szó.

hirdetés

Évente ezernyi új kozmetikum jelenik meg, így nehezen követhetjük az összetevőket. Az allergia ritkább, de dr. Péter Iván pécsi bőrgyógyász szakorvos szerint az enyhébb irritációk és reakciók igen gyakoriak. Hozzávetőlegesen minden tizedik nő tapasztalta már a kellemetlen jelenséget.

Nő, tükör, arc, bőr, allergia, irritáció

Allergia vagy irritáció

Meg kell különböztetnünk az allergiát az irritációtól. Az előbbi esetén már ha hozzáér bőrünkhöz a termék, viszkető kiütések jelennek meg, azt vehetjük észre, hogy pirosodik, duzzad a bőrünk. Irritáció, vagyis bőrgyulladás pedig akkor jelentkezik, ha a bőrrel való érintkezés esetén arcunk vörös, gyulladt lesz, viszket és bőr felszíne elkezd hámlani. Ez utóbbi esetben lemosással, és pár napos „nyugtatással” rendbe jön az arcunk, ha viszont allergiás reakciónk van, akkor azonnal abba kell hagynunk a smink használatát, és bőrgyógyászhoz fordulnunk. Dr. Péter Iván elmondja, hogy az irritáció mértéke attól is függ, hogy milyen típusú bőrünk van, hiszen például az I-es típusú, fehér, szeplős bőr általában sokkal érzékenyebb a különböző sminktermékekre.

Allergia és irritáció az arcon, ajkakon, a füleknél és a nyakon fordulhat elő leggyakrabban. A legérzékenyebb terület mégis a szem környéke, hiszen ott a bőr a legvékonyabb és érzékenyebb, így a legtöbb kellemetlenséget a szempillaspirál, szemhéjfesték, szemceruza és a szemhéjtus okozza.

De mi van bennük?

Bizonyos smink termékek tartalmazhatnak higanyt, vasat, nikkelt, krómot, kobaltot és egyéb fémeket, amelyek mindegyike allergiát és irritációt okozhat. Bár az európai szabvány miatt ezeket a gyártók kötelesek feltüntetni az összetevők listáján, mégsem lehetünk biztosak benne, hogy mi éppen mire vagyunk érzékenyek.

Smink, kozmetikai szerek

Attól még hogy természetes, sajnos lehet veszélyes!

Sok fogyasztó hajlamos bedőlni a „természetes összetevő” marketingnek. Ez azért csapda a szakember szerint, mert bizonyos természetes anyagokra legalább annyira érzékeny a szervezetünk, mint a mesterséges összetevőkre. Hozzáteszi, hogy például a kamilla összetevőre az emberek tíz százaléka allergiás, ezért a „természetes összetevő” marketing becsapós, az ilyen termékek használói közt is akad panasztevő bőven.

[note note_color=”#ffa457″]

A szakember azt javasolja, hogy ha bármilyen reakciót tapasztalunk, akkor az otthoni önvizsgálat helyett érdemes elmenni bőrgyógyászhoz vagy allergológushoz, mert egy allergiateszttel könnyedén ki tudják mutatni az orvosok, hogy egy adott kozmetikumon belül milyen anyagra érzékeny a páciens.[/note]

Minél drágább, annál jobb?

Hát nem. Nehéz ugyanis megállapítani, hogy a minőség összefüggésben van-e az összetevők biztonságosságával. A bőrgyógyász szakorvos szerint egyrészt azért, mert nagy mértékben a bőrünktől függ az irritáció, másrészt pedig a drága termékek is tartalmaznak néha allergén összetevőket. Hozzáteszi, hogy a modern kor egyik „káros” szokása, hogy naponta többször arcot mosunk, ami miatt a természetes védőrétegnek nincs ideje kifejlődni bőrünkön. Így az egyébként nem irritáló anyag is kellemetlenséget okozhat, mert nincs meg ez a bizonyos védőréteg az arcunkon.

Nő, arc, mos, tiszta, lemosó

[box title=”Így védekezz:” box_color=”#ff8d8a”]
  • Mindig olvassuk el az összetevőket az adott terméken, ha tudjuk, hogy valamire érzékenyek vagyunk
  • Minden este mossuk le alaposan a sminkünket
  • Minél kevesebb az összetevő, annál kisebb a kockázat az irritációra
  • Figyeljük az arcunkat! Ha valami kellemetlenséget tapasztalunk, végezzünk el egy allergiatesztet a bőrgyógyászunknál
  • Értelmezzük a kozmetikai piktogramokat, ezekről ITT írtunk bővebben[/box]