Dizájnerek éjszakája Pécsen

Egyedi tervezésű ruhák, látványos grafikák, újrahasznosított ékszerek és fáklyás városnézés. Csak néhány kiragadott példa az “Art by night” elnevezésű rendezvény elemei közül. A csütörtök esti program nemcsak tematikája miatt érdekes, a helyszín is igen különleges.

hirdetés

A Jókai tér és a Széchenyi tér között, az Elefántos Ház épülettömbjében található Hild udvar – leromlott állapota miatt – sokáig zárva volt a pécsiek és a turisták előtt. Májusban azonban a Pécs Holding felújította, így az impozáns belső udvar újra bejárható, sőt a nyitás napján, csütörtökön a Hangulatsziget fesztivál részeként egyből élettel töltik meg a teret.

Az Irány Pécs! csapatának jóvoltából az “Art by night” elnevezésű programon a divaté és a művészeté lesz a főszerep.

– Olyan rendezvényt álmodtunk meg, ami felpezsdíti a város életét és megmozgatja a lakosságot, de egyben a turisták vagy a környékbeliek számára is vonzó. Célkitűzésünk volt továbbá, hogy felkaroljuk a helyi kreatív ipar tagjait, ugyanakkor szerettük volna egy kicsit közelebb hozni a pécsiekhez a főváros pezsgő divat- és dizájnvilágát – mondja B. Szabó Ingrid, az Irány Pécs! Nonprofit Kft. turisztikai marketing menedzsere.

Art by night
Somogyi Éva, pécsi grafikus munkái megérnek egy misét

Az Irány Pécs! megtalálta a legjobb embert a program tartalmi részének megszervezéséhez. Magusics Vica (interjúnk itt olvasható) pécsi vállalkozóként művészeket, dizájnereket összefogó weboldalt működtet, így ha valaki, ő aztán ismeri a legkiemelkedőbb tehetségeket. A csütörtöki eseményre összese tíz – hét pécsi és három budapesti – alkotó hoz ízelítőt munkáiból.

– A hagyományos kiállítás mellett divatbemutatókkal bolondítottuk meg a programot. Egy nagyobb, egyedi tervezésű gyerekruhákat felvonultató és három kisebb, igazán különleges darabokat bemutató show-t láthatunk a kifutóvá avanzsált Hild udvarban.

Art by night
A ruhákat nemcsak vállfán, hanem modelleken is megnézhetjük

A dizájn vonal mellett Pécs városa is szerepet kap a délután hattól hajnalig tartó program során. Két felvonásban beszélgetéseket hallhatunk a város 100-150 évvel ezelőtti éjszakai életéről, de az Irány Pécs! saját programjának köszönhetően fáklyás városnézésre is lehetőség nyílik. A helyszínen regisztrálók a klasszikus látnivalók helyett a Nick-udvart, az északi várfalsétányt és az Apáca utcai sírépítményeket nézhetik meg.