DIY ékszerek pécsi művészektől

Kíváncsiak voltunk, vajon vannak-e olyan ékszerek, amiket otthon, kézügyesség hiányában is elkészíthetünk – és még jól is néznek ki. Ezért megkértünk három kreatív, fiatal pécsi művészt, hogy mutassanak egyszerű megoldásokat erre. Íme a három ékszer, amik nemcsak egyszerűek, de olcsók is!

hirdetés
[box title=”jKáldy karikagyűrű” box_color=”#60ecad”]

– A gyűrű elkészítéséhez szükségünk lesz drótra. Ez lehet vörös- vagy sárgaréz, de akár másfajta, puhább ötvözet is. Legegyszerűbben a hobbiboltban szerezhetjük be, sokféle színben és vastagságban kapható, én ehhez 1-1.2 mm átmérőjűt javaslok. Továbbá kell még egy csípőfogó, vagy más szerszám, amivel a drótot megfelelő méretűrre vághatjuk, és egy félkerek vagy kerek csőrű fogó – ezzel tudjuk majd a kívánt formára hajlítani. Utóbbiak szintén a hobbiboltokban vagy barkácsboltokban kaphatóak.
– Először vágjunk le egy kb. 15-16 cm-es darabot a drótból. A fogóval hajlítsuk be az egyik végét, először csak 1-2 fordításnyit, majd a másik végét is, ügyelve arra, hogy kb. ugyanakkora csigát készítsünk.
– Ezek után óvatosan kezdjük el meghajlítani a drót közepénél, majd a kialakuló hurokból képezzünk akkora kört, amekkora gyűrűt szeretnénk (az ujjunk köré csavarva a legegyszerűbb). A két csigát pedig – továbbra is egyforma mértékben- tekerjük tovább, amíg el nem érjük a kívánt méretet.[/box]

02jkaldy
Az első lépések

03jkaldy

04jkaldy
Bármilyen színben elkészíthetjük
[box title=”Verka Bazár virággyűrű” box_color=”#c2842e”]

– Egy kb. 0,5-0,6 mm-es tekercselő huzalból, vagy ékszerdrótból vágunk egy 30 cm-es és egy 150 cm-es darabot. A hosszabbat a képen látható módon összehajtogatjuk, mintha pom-pomhoz hajtanánk fonalat. A két végén maradjon úgy 10 cm. Ezzel tekerjük össze a közepét.
– Keresünk valami olyan tárgyat, amely az ujjunkkal kb. megegyező vastagságú, arra a képen látható módon feltekerjük a rövidebb drótot. Én egy folyékony szemfesték tubusát találtam.
– Ezt hozzáeszkábáljuk a drót pom-pomhoz a közepén, így egy négy szabad szállal rendelkező pom-pomos gyűrűt kapunk. A pom-pom szálait virág formára széthúzzuk.
– Az égnek meredező szálakra 2-3 középen kilyukasztott ásványtörmeléket fűzünk. A 4 szálat teljesen szabálytalanul összecsavargatjuk a kívánt formára, így kialakítva a virág közepét.
– A képen látható virág átmérője kb. 6 cm, de kisebbre hajtogatva tömörebb, többszirmú gyűrűfejet kapunk. Az ásványok és a drót színe tetszőlegesen variálható.[/box]

Verka 7

Verka 6

[box title=”Licorice gombfülbevaló” box_color=”#7b6ae6″]

– Válasszunk ki az otthoni “kincses fiókból” 2 db (egyforma) hátulvarró gombot.
– Csípőfogóval vágjuk le a hátoldalán a hurkot.
– Smirglipapírral csiszoljuk le egyenletesre a hátoldalát.
– A bedugós fülbevaló szerelvényeket ragasszuk fel a gombok hátoldalra. A fülbevaló alkatrészt kreatív boltokban lehet megvásárolni. Plusz ha kitűző szerelvényt is vásárolunk, akkor készíthetünk brossot is gombfülbevalóinkhoz![/box]

DSC_6172 (1)
Brossnak is tökéletes (fotó: Rádóczy Bálint)
Fülbevaló (gombok) Buba (1)
A végtelenségig variálhatjuk a gombok méretét, formáját, anyagát (fotó: Rádóczy Bálint)
DSC_6183 (1)
(fotó: Rádóczy Bálint)

Kiemelt képünk illusztráció!