Egyre vadabb neveket adhatunk gyerekeinknek

Komolyan tudna venni egy mérnöki állásra jelentkező hölgyet, akit Áldáskának, vagy egy férfi birkózóedzőt, akit Arielnek hívnak? Hogy becézne esetleg egy Vulkánt vagy egy Gyopárkát? A 2017-ben már anyakönyvezhető nevek listája olyan, akár egy brazil szappanopera szereplőválogatója, de szerencsére Pécsett árnyaltabb a helyzet. Megnéztük, hogy a szokatlan neveket szaporító trend mennyire fertőzte meg a pécsi szülőket.

hirdetés

Amennyiben képzeletünk szárnyra kap és gyermekünk nevének kiválasztásakor nem elégszünk meg a jelenlegi utónév-katalógusban felsorolt listával, abban az esetben az új keresztnév-javaslatunkat az illetékes anyakönyvvezetőn keresztül a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell eljuttatnunk. Érkeznek is ötletek dögivel, havonta több tucat név fut be az akadémia ötfős testületéhez, akik végül döntenek az anyakönyvezhető utónevek bővítéséről. A lista így minden évben nagyobb lesz, ám még a sok furcsán hangzó név mellett is akad olyan, melyet nem fogadnak el. Tavaly például ezeket a javaslatokat utasította el az akadémia: Táblácska, Cukorka, Balaton, Főni, Havadisa, Jinx.

Babamasszázs

Nézegetve a 2017-ben anyakönyvezhető nevek listáját, lefogadjuk, hogy nem tudna különbséget tenni, melyek voltak az elfogadott nevek, és melyeket utasított el az akadémia. Íme, néhány 2017-ben már anyakönyvezhető férfi név:

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.

Szemezgessünk – lehetőleg kuncogás nélkül, ha tudunk – az adható “különleges” női nevek között is:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

Na, de mi a divat Pécsen?

Ahogy már említettük, nem valószínű, hogy Pécsen szembe jön velünk egy Balzsam vagy egy Immakuláta, de azért vetettünk egy pillantást a 2016-ban születettek neveire. Persze ez a felsorolás nem teljes, hiszen sokan nem járulnak hozzá, hogy gyermekeik nevét nyilvánosságra hozzák.

Etetés, baba, anyuka, anya, étel, bébi, pép

A női neveknél az országos statisztikáknak megfelelően nálunk is a leggyakoribbak a Hanna, Anna, Jázmin, Zsófia, Lili, Emma Luca és Boglárka nevek, de találtunk egzotikusabb hangzású neveket is városunkban, mint például a Véda, Níla, Dália vagy Priszcilla.

Fiúknál gyakori a Bence, Marcell, Ádám, Dominik, Dániel és a Máté nevek, de egyre népszerűbb városunkban is a Noel. Akadnak érdekességek itt is, a tavaly született babák között van Krisztofer, Laurent, Nikolasz, Ivó és Maxim is.