Enikő, a pécsi divatdiktátor

Több ezer rendszeres olvasója van stílusblogjának, az Egyesült Államokból, Oroszországból, és Németországból is követik posztjait. King Street Fashionista, vagyis Schmidt Enikő évek óta vezeti divatblogját, ahol öltözködési tanácsokkal látja el látogatóit. A pécsi lány imádja a várost, ruháihoz mindig gondosan kiválasztja a helyszíneket, pózolt már a Zsolnay-negyedben, a Niké-szobor tövében, és tettyei sétányon is.

hirdetés
Uránia Mozi

– Milyen megfontolásból kezdtél el blogolni? 
– 2013 nyarán kezdtem el írni a blogot, eleinte csak saját szórakoztatásomra, mert akkor úgy éreztem, hiányzik az életemből valami, amit teljes erőbedobással csinálhatok. A divat pedig mindig is a szenvedélyem volt és évek óta tőlem kérnek tanácsot a barátaim az öltözködéssel kapcsolatban és a blogon keresztül szerettem volna még több embert elérni és inspirálni. Már kiskoromban ruhákat rajzolgattam és határozott elképzelésem volt arról, mit szeretnék viselni. Ebben nagy segítség volt varrónő mamám, akivel közösen választottuk ki az anyagot és ő a terveim alapján elkészítette az adott ruhát. A készítés közben is végig jelen voltam, és az ő kreativitását is belecsempészve néha kicsit változtattunk az eredeti ötleten.

Enikő montazs

– Egy divatbloghoz elengedhetetlenek a jó fotók. Melyek a legkedveltebb helyszíneid a városban, és ki fotóz téged az összeállításaidban?
– Szeretem, ha egy fotósorozat komplex, ezért mindig gondosan választom ki a helyszínt. Van, amikor a helyszín és a szett teljes harmóniában van egymással, néha pedig pont az a lényeg, hogy erős legyen a kontraszt a kettő között. A Zsolnay-negyedben nagyon szeretek pózolni, mert ott csak úgy árad a kreatív energia, minden sarok más-más hangulatot áraszt. A fotókat egyébként legtöbbször a nővérem és édesanyám készíti.

– Van olyan dolog, amit kifejezetten ciki viselni manapság, ami szúrja a szemedet? 
– Az egyik ilyen, és ezzel szerintem sokan egyetértenek, a szilikonpánt. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy miért viselik még ma is, hiszen olyan sokféle trükkös melltartó és megoldás közül lehet választani. A másik, ami mindig szúrja a szemem, az a leggings rövid felsővel kombinálva, hiszen így viselve senkinek nem előnyös. Tény, hogy kényelmes viselet, de én biztosan nagyon kellemetlenül érezném magam, ha szinte csak egy harisnyában sétálnék az utcán. Szerencsére mára annyit változott a divat, hogy sok korábbi divatbaki trendinek számít. Ilyen a stílusok és minták keverése, a piros és a rózsaszín, a fekete és a barna együttes viselése.

Enikő montazs1

– Van olyan műhelytitkod, amit szívesen megosztanál az olvasókkal? 
– Szerintem sok nő küzd azzal, hogy megvesz egy-egy ruhát, majd beteszi a szekrénybe, és sosem veszi fel többé. Nekem van egy módszerem, hogyan lehet ezen segíteni: ha megtetszik egy-egy darab, azt felírom a noteszomba a “bevásárlólistámra” és ha vásárolni szeretnék, akkor előbb mindig megnézem ezt a listát. Elkerülhető így a felesleges pénzkidobás.

Enikő szilveszteri divattippjei

A szilveszter ugyanaz az öltözködésben, mint a karácsony a dekorációban, nyugodtan túlzásba eshetünk, semmi sem túl giccses ilyenkor. Főleg idén, amikor hódítanak a csillogó, metálos darabok. Nyugodtan húzzunk fel tetőtől talpig flitteres vagy fénylő szetteket. Az arany és az ezüst kombinálása plusz pont, mert ezt csak az igazán bátrak merik felhúzni.

Egy elegáns partira vagy vacsorára azért ne essünk annyira túlzásba. Egy egyszerű fekete miniruha, mindig jó választás. Esetleg ha a felsőrésze különleges, akkor húzzunk a ruhára egy tőle eltérő szoknyát, akár bőrt, akár tüllt, így még egyedibb lesz a szett. Idén nagyon trendik a jól szabott, szexi szabású kosztümök, hordjuk ing nélkül egy dögös felsővel, vagy csipke melltartóval.

Házibuliban nyugodtan elengedhetjük magunkat, hiszen úgyis főként ismerősök lesznek ott, akik előtt nyugodt szívvel őrültködhetünk a szilveszteri kalapokban, maszkokban és vicces kiegészítőkben. Az én tippem egy flitteres magasderekú sort, nem mindennapi felsővel párosítva.

És végül, akkor is lehetünk stílusosak, ha az a tervünk, hogy az új esztendőt a kanapéról indítjuk! Ilyenkor persze a kényelemé a főszerep. Otthon lemondhatunk a csillogásról: vegyük elő a legcsinibb pizsinket, és a pihe-puha mamuszunkat, aztán indulhat a filmmaraton. De azért a pezsgőt ne felejtsük el!

szettek