Erős napsugárzás: védjük a hajunkat!

A nyár végéhez közeledve még mindenki próbálja kihasználni az utolsó forró napokat és a strandidőt. Sokan most nyaralnak a Balatonon, vagy utaznak el a tengerpartra. A bőr védelmére ilyenkor szinte mindenki gondol, de mi van a hajunkkal? Tincseinknek nem árt a tűző nap? 

Káros

Az ultraviola sugarak ellen nemcsak a bőrünket kell védenünk, hanem a hajunkat is. Hatására ugyanis a tincsek elszíneződnek, veszítenek csillogásukból, kiszáradnak és töredezetté válnak. A vízben lubickolva pedig mindez sokkal gyorsabban bekövetkezik. A hajunkon csillogó vízcseppek ugyanis koncentráltan gyűjtik a napsugarakat, így felerősítve azok hatását.

A vegyileg kezelt (festett, dauerolt) haj különösen sérülékeny. A különféle eljárások ugyanis gyengítik a tincsek védekezőrendszerét, így a haj kevésbé lesz ellenálló a további károsító tényezőkkel szemben.

Az erős napsugaraktól a fejbőr sincs biztonságban. A nyári melegben könnyen kiszárad, az arra hajlamosaknál pedig erőteljes zsírosodás alakulhat ki, amitől előbb utóbb korpásodásra is számíthatunk.

Medence és tengervíz

A sós víz és a strandok medencéiben megtalálható vegyszerek tovább károsítják a hajkoronát. Az élővízben előforduló természetes szennyeződések (iszap, homok) és a tisztított vizek adalékanyagai, a többi fürdőzőről leoldódó testápoló és napvédő anyagok mind a hajra tapadnak, és elnehezítik, szárítják a tincseket, továbbá gátolják a fejbőr anyagcseréjét.

Mit tehetünk?

A fentebb felsoroltakból következően teljesen nyilvánvaló, hogy hajunkat ápolnunk kell, és amennyire tudjuk óvjuk az intenzív napsütéstől.

Legelőször is jegyezzük meg, hogy nyaralás előtt nem ajánlott sem festetni, sem daueroltatni, mivel így a napsugarak még több kárt tehetnek fürtjeinkben.

Amikor hosszú időt töltünk a tűző napon, esetleg órákig fürdőzünk a strandon viseljünk kalapot, vagy kössünk a fejünkre kendőt.

Sőt, fokozhatjuk a hatást napraforgómag- vagy zöld tea kivonatot tartalmazó UV-sugárzástól védő hajápoló spray-vel is.

A kiszáradást természetesen nem tudjuk teljesen megakadályozni, ezért a nyári időszakban különösen jótékony lehet, ha hajmosás után hajolajat masszírozunk a tincsek végekbe, és hajszárítás helyett hagyjuk szabadon megszáradni fürtjeinket.

A fém csatokat és a hajgumit célszerű inkább félretenni, amikor a tűző napon tartózkodunk. Előbbi a napsugaraktól felforrósodva károsíthatja a hajat, utóbbi fokozhatja a haj töredezését és hullását.

hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.