Esküvőfrász: mit vegyek fel?!

Ha nyár, akkor esküvő. Van, ahol csak egy jut a szezonra, de van olyan család, ahol 2-3 lakodalom is besűrűsödik a nyári, kora őszi időszakra. Egy dolog viszont biztos, a ceremónia előtt nemcsak a menyasszony pánikol. Kiválasztani a megfelelő ruhát a násznép női tagjainak is nehéz feladat.

hirdetés

Elsőre talán úgy tűnhet, a nők kissé túlreagálják a „Mit vegyek fel Marcsi unokahúgom esküvőjére?” kérdést. De valljuk be, az aggodalom nem teljesen alaptalan, hiszen a ceremónián való megjelenésnek van néhány illemszabálya.

Milyen színektől tartózkodjunk?

Fehér

Talán nem szorul magyarázatra, hogy miért ne jelenjünk meg hófehér ruhában egy esküvőn, mégis újra és újra előfordul, hogy a násznép egyes női tagjai nem tartják be az etikettet – mondja Lánczos Benkő Tímea stylist. Többek között Kate Middelton húga is megszegte ezt az alapszabályt, amikor nővére esküvőjén egy földig érő, fehér, az alakot hangsúlyozó ruhában billegett végig a sorok között. Épp ezért nem lehet eleget hangsúlyozni: lányok, nők, asszonyok, a fehér a menyasszony színe, még akkor is, ha nem fehér ruhában megy férjhez! Más a helyzet egy fehér alapon mintás ruhával, de itt is sok minden múlik az összhatáson. A legegyszerűbb tehát, ha elkerüljük. Annyi szín van még, amit viselhetünk.

Piros

A piros ruha szintén nem a legjobb választás, egyrészt mert túlságosan figyelemfelkeltő, másrészt, és ez a legfontosabb, a piros szintén az ara színe. Bár a menyecskeruhák is ezerféle színben pompáznak manapság, ez akkor is tiltólistás. A piros mintás ruha még elmegy, de menyecskeruha kinézetű ruhába semmiképp ne öltözzünk – figyelmeztet a szakember.

Piros helyett viseljünk inkább rózsás árnyalatokat, vagy korallszínűt!

ruha: oasis-stores.com

Fekete

Na igen, ez az a szín, ami bár alkalmi viselet, mégsem való a ceremónia vidám hangulatához. Ennek ellenére gyakran találkozunk fekete vagy sötétszürke ruhába bújt hölgyekkel a lakodalmakban. Bár a stylist szerint ez nem számít akkora illetlenségnek, mint a fentebbiek, de azért kerüljük, hiszen a mi kultúránkban ez a gyász színe.

Nem húsvásárba megyünk!

A színeken kívül a másik legfontosabb illemszabály, hogy ne öltözzük túl a menyasszonyt. Vagy helyesebben: ne legyünk figyelemfelkeltőbbek, mint az ara.

– Nagyon sokszor látok olyan nőket a lakodalmakban, akik túl rövid, és emellett még túlságosan feszülős, sztreccsruhában jelennek meg. Plusz ezek a darabok általában kivágottak, de legalábbis ujjatlanok. Bár egy esküvőn nem tilos ismerkedni, de mégsem ez a cél.

A megoldás egy lengébb, esetleg A-vonalú ruha, és az sem baj, ha rövid, a lényeg, hogy ne essünk túlzásba – teszi hozzá Timi.

Ne legyünk közönségesek! Ha rövid a ruha, akkor legyen lenge, vagy A-vonalú fazon.

bordó ruha: H&M; zöld ruha: Mango; kék ruha: Mango

Egybe- vagy külön részes, esetleg nadrág?

Ha közeli ismerősünk, barátunk, családtagunk menyegzőjére vagyunk hivatalosak, elegánsabb ruhában illik megjelenni. Különösen akkor, ha van valamilyen szerepünk – mondjuk tanúk vagyunk – az esküvőn.

A külön részes darabok akkor mutatnak jól, ha nem válnak el látványosan egymástól. Az alábbi kép két szettje jó példa erre. Hasat semmiképp ne villantsunk!

Amennyiben a nadrág mellett döntünk, akkor legyen hosszú és elegáns.

hosszú szoknya: net-a-porter.com; fehér top: topshop; rakott szoknya: New Look; top: topshop; nadrág: stanwells.com; felső: johnlewis.com

Az overall és a nadrág szintén szóba jöhet, ám a stylist tanácsa az, hogy ezeket inkább akkor viseljük, ha a távoli rokonságba vagy baráti körbe tartozunk. Overallból természetesen elegáns fazont és szép anyagút válasszunk (a pamut szóba sem jöhet), a nadrág pedig ne legyen rövid vagy háromnegyedes, még akkor sem, ha egy csinos darabról beszélünk.

Egyetlen formában jöhet szóba a rövid nadrág, ha az overall formát ölt. A középen található sárga ruha például egyberészes nadrág, mégis nagyon elegáns. Két dologra figyeljünk, a szép esésű anyagra és a hosszra: minimum combközépig érjen!

Az overall trendi és elegáns viselet. Bátran megjelenhetünk benne egy esküvőn is!

pink ruha: Mango; sárga overáll: inlovewithfashion.com; kék overáll: avenue32.com

Még néhány jó tanács…

A táska mérete talán evidens, a színe viszont már nem. Nyugodjunk meg, az etikettben nem térnek ki külön a retikül kérdésre, a stylistnak mégis van egy jó tanácsa: az arany, illetve ezüst színű táska (és ez a cipőre is igaz) hasznos darab lehet a gardróbunkban, mert szinte bármilyen ruhához megy, és egyből elegánssá varázsolja azt. Természetesen a hozzá színben harmonizáló lábbelivel kiegészítve.

A cipőkérdés érdemel még egy szót. A magassarkú természetesen a legelegánsabb választás, de ha valaki nem bír járni a 10 centis sarkakban, vagy kisgyerekkel megy a lagziba, akkor a lapos cipellő is megfelelő lehet. A lényeg, hogy legyen elegánsabb. A hegyes orrú, lakk, és fényes elejű mind-mind csinos.