Fejlesztő alkalmazások gyerekeknek

Egy gyerek manapság jóformán előbb tanulja meg kezelni az érintőképernyőt, minthogy kimondaná az első szavát. Persze a szülők megtilthatják az okoseszközök használatát, de szinte elkerülhetetlen, hogy a gyerekek is nyomkodni akarjanak, ha közben anya és apa kezében folyton ott figyel a tablet és az okostelefon. Nem kell megijedni, hasznosan is eltelhet a képernyő előtt töltött idő – ezt bizonyítva gyűjtöttünk össze pár fejlesztő alkalmazást gyerekeknek.

hirdetés

Szörnyek háza

Kezdetnek itt van rögtön egy magyar fejlesztés, a MOME TechLab interaktív meséje, amelyet idén alkottak meg azzal a céllal, hogy kihasználja az okoseszközökben található narratív lehetőségeket. “A mese Rendet Lenke lakásában kezdődik, ahol rejtélyes módon valahogy mindig nagy a rumli: Szivi, Katti és Habver, a három virgonc szörny ront-bont minden pillanatban. A mesét irányító gyerekeknek őket kell elkapniuk és otthonukba irányítaniuk” – olvasható az alkalmazás leírásában. A történetet Nyulász Péter írta direkt az applikáció számára, a lényeg, hogy az olvasó gyerekek a történetet tetszőlegesen irányíthatják, formálhatják, így a csattanóhoz is másként jutnak el. A hagyományos mesemondás keveredik a számítógépes játékokkal, mindez gyönyörű, részletgazdag grafikával. 5-8 éves gyerekeknek ajánlják, akik segítségével az irodalmi szövegekkel való játékos ismerkedésen túl fejleszthetik reflexeiket, memóriájukat és további készségeiket. Androidra és iOS-re egyaránt ingyenesen letölthető.

szörnyek háza app

Memóriajátékok – Memory Free

Ebből a típusból szinte végtelen a lehetőségek száma, mi egy olyan változatot emeltünk ki, amelyet egy gyermekpszichológus alkotott meg. 4-7 éves gyerkőcök a célzott korcsoport, számukra lehet remek memória- és figyelemfejlesztő gyakorlat a hét különböző játékot tartalmazó csomag. A vizuális emlékezőtehetség pallérozása hasznos lehet a tanuláskor is, a gyerekek így könnyebben sajátítanak el különböző képi információkat, illetve az olvasással-írással is könnyűszerrel megbarátkoznak. A koncentráció és megfigyelőképesség fejlesztése miatt ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros) gyerekek számára is ajánlott kipróbálni. Az elérhető nyelvek között ott szerepel a magyar is, Androidra ingyenesen letölthető – utóbbi tulajdonság hátránya, hogy kicsit zavaró hirdetések ugranak fel játék közben.

memória app

Beszédkészség fejlesztése

Az iskolára készülő korosztály számára ajánlott (4-6 éveseknek), a beszédkészség és a következtetőképessége fejlesztésére. A feladványok olyan képsorozatokból állnak, amelyek valamilyen történetet mondanak el, a feladat megtalálni a helyes narratív, illetve logikai sorrendet. Ok-okozati, idő- és térbeli kapcsolatokat fedez fel, miközben képes lesz elvonatkoztatni, a képek vizsgálata pedig a koncentrációt fejleszti. A játék akkor lesz igazán hasznos, ha a gyermek közben elmondja, miért úgy rakta sorba a képeket, ahogy – így ugyanis a képeket, rajzolt történeteket szavakká, mondatokká alakíthatja át. Ingyenesen letölthető Android operációs rendszerre.

gyerek applikáció

Madárszó

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a MOME és a BME által kigondolt alkalmazás a zenei készségfejlesztést tűzte ki célul. A zenei memóriát, a hallást és a kottaismeretet mélyíthetik el a gyerkőcök, játékosan segít megtanítani a szolmizációt. A feladat, hogy leültessünk egy madárcsaládot a távvezetékekre, akik eközben énekelnek. A játék során lépésenként tanulható meg a zene és a kottaírás alapja. Az ötletes alkalmazásnak sajnos csak a demo verzióját értük el, de az ingyenesen letölthető és tabletre lett optimalizálva.

madárszó app