Felköthetik a gatyájukat a pécsi pasik!

A különféle saját testsúlyos edzések egyre népszerűbbek manapság, a pécsi edzőtermek tapasztalata szerint pedig a nők különösen rákaptak az ilyen jellegű mozgásformákra. 

hirdetés

A saját testsúlyos, más néven funkcionális tréningnek nevezett edzésformák bár az utóbbi években váltak nagyon felkapottá, valójában nem számítanak újdonságnak. A TRX nevű eszközt  (hevederekből és fogókból áll pehelykönnyű szerkezet) például az amerikai haditengerészet elit alakulata fejlesztette ki csaknem tíz évvel ezelőtt.

TRX
TRX: egyszerű, de nagyszerű eszköz, ami kis helyen is elfér

A funkcionális tréning egészként kezeli az emberi testet, az a cél, hogy minél összetettebb gyakorlatokkal, minél több izomcsoportot mozgassanak meg. Az edzés alapját a mindennapi életből vett mozdulatok adják – mindezeket különböző eszközökkel, a TRX-en kívül például homokzsákokkal, gumiszalagokkal vagy például az úgynevezett agility létrával, reprodukálva – magyarázza Simon Attila, a TRX Club Pécs egyik vezetője.

A fentiekkel végzett gyakorlatok kifejezetten ajánlottak például azoknak, akik korábban nem mozogtak rendszeresen. A saját testsúlyos edzésformák ugyanis remekül fejlesztik az izomzatot, megteremtik az alapokat a konditermi edzésekhez (is).

edzés, kötéllel

– Rengeteg embernél észrevehető, hogy a törzs izmai iszonyatosan fejletlenek. Ami azért probléma, mert hiába izmos a kar, vagy a láb, ha a törzs nincs rendesen megerősítve, akkor a nehéz súlyok emelgetése közben nagyon komoly sérüléseket lehet szenvedni – figyelmeztet Simon Attila.

A funkcionális edzés – az állóképesség és az izomerő fejlesztése mellett – az alakformálásban segít látványos eredményeket elérni, és talán ennek is köszönhető, hogy a jó adag hiúsággal teremtett nők szinte tömegével lepik el a pécsi edzőtermeket, akik egyébként gyakran túl is szárnyalják a férfiakat – teszi hozzá az edző.

– Nagyon tehetséges srácok járnak hozzánk, de olykor előfordul, hogy a csajok lenyomják őket teljesítményben, vagy gyorsaságban – így Attila.

sport, edzés, futás

A belvárosi Energy Fitness Centrum egyik edzője, Bödő-Vald Gergő is így nyilatkozik. Náluk a funkcionális órák szinte teljesen tele vannak, az edzésre járók 80-90 százaléka pedig lány. Köztük sokan hónapok óta, rendszeresen űzik ezt a mozgásformát, melynek köszönhetően simán lenyomnak egyes férfiakat.

– Nemrég jegyezte meg viccesen az egyik órára járó srác, hogy nem meri magával hozni a barátnőjét, mert múltkor, amikor együtt voltak az edzésen, a csaj jobban bírta, mint ő – meséli Gergő.

Arányaiban a pécsi Testakadémián is több a nőnemű mozogni vágyó. Itt a funkcionális edzések egyik válfaját, a cross tréninget lehet űzni. Mézes Gergely, a terem vezetője úgy látja, a hozzájuk járó lányok nagyon lelkesek, van, aki már másfél éve rendszeresen náluk edz, sokan pedig országos versenyeken is részt vesznek.