Fogyás egy hét alatt, borral és csokival?

Hallottál már olyan diétáról, ami alatt csak bort ihatsz és csokit ehetsz? Vagy olyanról, ami csak napi egyszeri étkezést enged meg, és akkor meg sem említettük még a villámgyors, akár pár napos eredményt ígérő koplalásokat. Valahol mélyen mindenki sejti, hogy ezek semmire sem jó, borzasztóan káros módszerek, el is mondjuk, hogy miért.

A legtöbb ember annyira összpontosít a gyors fogyásra, hogy sokszor olyan megbízhatatlan és potenciálisan veszélyes módszereket használnak, melyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Jermendi Éva pécsi dietetikus szerint kecsegtető lehet a villámfogyás, de általában ez nem ajánlott, mert az ilyen étrend nem csak nagyon alacsony kalóriákban, de a tápanyag szükségletet sem fedezi, főleg, ha koplalásról van szó.

A “csoda” detox módszerek és az „ígéretes” étrend-kiegészítők sem biztonságosak, mivel ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a nap során elégetünk, akkor a szervezet elkezdi a glikogénraktárait használni, hogy energiához jusson. Ezalatt víz szabadul fel, az eleinte tapasztalt hirtelen 1-2 kilós fogyás igazából csak vízvesztés következménye. Amint felhasználja a szervezet a glikogénraktárakat, a fogyás lelassul.

– A túl gyors súlyvesztés következménye lehet, hogy nem testzsírt vesztünk, hanem a nagy mennyiségű víz mellett izmot is. Emellett lelassulhat az anyagcserénk is, mely meghatározza, mennyi kalóriát égetünk el nap mint nap. Ha lelassul az anyagcsere, kevesebb kalóriát használ fel a szervezetünk, ami hozzájárul a diéta utáni visszahízáshoz – avat be a szakember. Elmondja, hogy a tápanyaghiány következménye lehet a hajhullás, a kimerültség és a csökkent immunvédekezés is. Ilyenkor epekő is könnyebben keletkezhet, mert éhezés során az epehólyag nem tudja kiengedni a termelt emésztőnedveket és a pangás következtében az epehólyagban kőképződés indulhat be.

A súlycsökkenés csak a csata fele, az igazi kihívás az egészséges súly megtartása

Jermendi Éva szerint a legtöbb diétát követő ember egy éven belül visszanyeri az ledolgozott súly felét, sőt, ami még rosszabb, hogy csaknem mindenki, aki diétázott, 3-5 év után visszanyeri az összes súlyt, amit leadott.

Bár a lassú testsúlycsökkenés nem tűnik vonzónak, sok mindent lehet tenni, hogy biztonságosan felgyorsítsuk a folyamatot. Fontos, hogy az életmódváltásnak a rendszeres testmozgás is része legyen. 9 egyszerű tipp betartásával könnyebben mehet a testsúlycsökkentés:

  1. Az első és legfontosabb, hogy ne diétázzunk, hanem inkább étkezzünk egészségesen életmódszerűen. A diéták egyik legnagyobb problémája az, hogy szinte soha nem működnek hosszú távon, ezért a fogyás legyen az életmódváltás természetes mellékhatása és ne az elsődleges cél.
  2. Fogyasszunk sok élelmi rostot! A vízben oldható rostok segítik a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozását, az egészséges bélmozgást és még a zsírégetést is elősegíthetik.
  3. Csökkentsük a cukrot és a keményítő bevitelét. Kutatások azt mutatják, hogy az alacsony egyszerű-szénhidráttartalmú diétát követők gyorsabban vesztenek súlyt.
  4. Ne igyunk üres kalóriákat, beleértve az üdítőket és a gyümölcsleveket is! A sok cukor ártalmas, de a folyékony cukor még ártalmasabb a szervezetünknek, főleg, mert nem is vesszük sokszor észre, mennyi kalóriát fogyasztunk el egy pohár üdítővel. A szakember szerint a folyékony cukor-kalóriák a modern táplálkozás egyik legnagyobb hizlalási aspektusai.
  5. Együnk sok egészséges nasit. Készítsünk könnyen hordozható és egyszerűen elkészíthető egészséges nassolnivalókat, például gyümölcsöket, répa-/uborkarudakat, vagy egy maréknyi olajos magvat, hogy mikor ránk tör az éhség, ne rögtön valami egészségtelen ételhez kapjunk.
  6. Együnk lassan. Ez mókásnak tűnhet, de időbe telik az agynak mire „regisztrálja”, hogy eleget ettünk. De ha alaposan megrágjuk az ételeinket és lassabban eszünk, hamarabb érezhetjük jóllakottnak magunkat és elnyújthatjuk a teltségérzet hosszát, ráadásul kevesebbet is fogunk enni.
  7. Pihenjünk sokat. Az alváshiány növelheti szervezetünkben az úgynevezett éhséghormon szintjét, és csökkentheti a teltségérzetünkért felelős hormon szintjét evés közben, illetve utána. Ez azt jelenti, hogy a rossz alvás miatt éhesebbek lehetünk, ami nehezíti a fogyást.
  8. Próbálkozzunk súlyzós edzéssel. Ez az edzésforma segíthet az izomvesztés és az anyagcsere-csökkenés elleni küzdelemben, amely a súlyvesztéssel történhet.
  9. Toljunk minél több magas intenzitású intervallum tréninget (HIIT). Ez az edzés rövid, magas intenzitású gyakorlatokat variál alacsony intenzitású gyakorlatokkal. A normál kardio-testmozgástól eltérően, HIIT edzés után is folytatódik a kalóriaégetés.