Fogyjunk okostelefonnal! Vagy ne?

Egyre több olyan alkalmazást tölthetünk le okostelefonunkra, amelyek az egészséges életmódot hivatottak szolgálni, ezek között hasznos és érthetetlen applikációkat egyaránt találhatunk. Némelyik valóban megkönnyítheti mindennapi küzdelmünket a pluszkilók ellen, ám érdemes meghúzni a határt. Nehogy elérjük azt a pontot, amikor a telefonunk emlékeztet rá, hogy ideje lenne levegőt venni.

hirdetés

A kínálat

Ha a különböző applikációk böngészése során a „fogyás”, „életmód”, „fogyókúra”, „mozgás” szavak bármelyikét beírjuk a keresőbe, akkor számtalan, többnyire ingyenes alkalmazás tárul elénk. Ezek között többféle kalóriaszámlálót, diétás tippeket, étrendtervezőt, túraútvonalakat, lépésszámlálót, BMI kalkulátort és még rengeteg hasonló programot találunk.

A Diet Assistant elnevezésű alkalmazásban például kiválaszthatjuk, hogy milyen étrendet szeretnénk (zsírégető, vegetáriánus, levesben gazdag, izomnövelő stb.), és a program ennek megfelelően ad táplálkozási tanácsokat. Ez hasznosnak tűnik táplálkozásunk megtervezésében, ugyanúgy, mint a különböző kalóriaszámlálók, amelyekkel nyomon tudjuk követni a napi energia-bevitelünket. A letölthető zseb-edzők többnyire angol nyelvűek, de minimális nyelvtudással is könnyedén kezelhetők.

Ezekre tényleg szükség van?

A legtöbb, életmóddal kapcsolatos alkalmazás felveti a kérdést, hogy van-e olyasvalaki, akinek tényleg szüksége van arra, hogy a telefonja mindent megmondjon neki. Bizonyos applikációkkal nyomon követhetjük a napi folyadékbevitelünket, emlékeztethetjük magunkat, hogy ideje felállni és mozogni egy kicsit. Motivációt is kérhetünk az egészséges életmódhoz: az egyik alkalmazásban beállíthatjuk, hogy min szeretnénk változtatni (pl. le akarok szokni a dohányzásról), és hogy milyen időközönként emlékeztessen minket erre a telefonunk (mondjuk hétfő reggelente). Mindezt rendkívül elcsépelt motiváló üzenetekkel teszi meg beépített segédünk. A megfelelő vízmennyiség bevitelét ellenőrző applikáció például naponta többször küld figyelmeztetést: „Ittál ma elég vizet?”, a programot megnyitva pedig feljegyezhetjük, hogy hány deciliternél tartunk aznap, amit egy mosolygós, avagy szomorú arc konstatál a mennyiség függvényében. Ha mindez nem lenne elég, teljesítményünket posztolhatjuk a Facebookon vagy a Twitteren.

Mit mond a szakértő?

A Pécsi Életmód Egyesület segítségével megkérdeztük Harász Éva személyi edzőt, sportanimátort és aerobik edzőt az említett programok létjogosultságáról. Nem meglepő módon úgy gondolja, még kevés az olyan alkalmazás, amit jól lehet használni:

– A mai rohanó világban úgy gondolom, hogy van jövője az ilyen jellegű alkalmazásoknak, és sokakra ösztönzőleg hatnak. Ám igazán akkor működhetnének jól, ha a fogyni vágyók folyamatosan kapcsolatban tudnának lenni a telefonon keresztül egy egészségügyi szakemberrel. Azonnal elküldhetnék az eredményeiket, a szakember pedig tanácsokkal láthatná el őket. Mint mindenhol, én itt is fontosnak tartom a személyes kapcsolatot.

Biztos vagyok abban is, hogy sokaknak segítség lehet, ha a telefonja figyelmezteti a napi mozgásra, étkezések betartására, vagy esetleg ki is számolja a bevitt kalóriát, és a folyadékbevitelt is jelzi. De az életmódváltás vagy fogyás mindig fejben dől el, vagyis nem ezektől az alkalmazásoktól kell várni a kilók elvesztését – teszi hozzá Harász Éva.

 

[frame]

Tesztelt őket te is!

– BMI Calculator
– Gyümölcslé Diéta & Detox
– Fogyókúra Napló
– Napi hasi edzés
– VirtuaGym Fitness Home & Gym
– Kardiográf
– Field Trip – kirándulás/utazás során megmutatja a hellyel kapcsolatos    tudnivalókat.
– Periódusnaptár – ciklus- és peteérés-követő app.[/frame]