Futurisztikus extravagancia Pécsről

Egészen Bécsig utazott, hogy beszerezze a tökéletes anyagokat legújabb kollekciójához Frank Adél. A pécsi divattervező iparművész igazán merész ruhakölteményekkel rukkolt elő a 2015/2016-os őszi/téli szezonban. Az klasszikus szabásvonalakat, és finom anyagokat bőr, toll és fémes csillogású applikációkkal, valamint különleges, kézzel vart rátétekkel bolondította meg. 

hirdetés

Frank Adélnak több mint harminc bemutatója és kiállítása volt már Magyarország mellett Párizsban, Londonban és Moszkvában. 2014-ben Victor Vasarely Művészeti Díjjal tüntették ki munkásságáért.

Kollekcióit az elegáns és extravagáns elemek elegye jellemzi, sok kortörténeti utalással, kifinomult kézimunkával. Vásárlói között üzletasszonyok, nagykövetasszonyok és művészek vannak inkább, de a fiatal korosztály is megtalálja a saját ízlésének megfelelő ruhákat.

frank adél, hl05
Egy kis ízelítő az új kollekcióból

Különösen igaz ez a 2015/2016-os őszi/téli kollekció esetében, ahol a tervező a klasszikus szabásvonalakat és minőségi textíliákat futurisztikus, szinte már 22. századot idéző anyagokkal tette őrültebbé.

– Kifejezett igény volt ez a vásárlók részéről. Nagyon sok elegáns kosztümöt készítettem az évek során, amit elsősorban ügyvédnők, orvosok és nagykövetasszonyok viselnek. Ám gyakran megesik, hogy a fiatalabb korosztály is keresne nálam ruhákat, ők pedig inkább a könnyed, laza, mégis különleges darabokat vadásszák. Rájuk gondoltam a kollekció tervezése közben – így a divattervező iparművész.

frank adél,hl03
Egyenesen Bécsből hozták a különleges anyagokat a ruhákhoz

Frank Adél igazán merész fazonokat képzelt el, a megvalósításhoz szükséges, számára tökéletes anyagokért pedig egészen Bécsig kellett utaznia. A finom föld színekben pompázó őszi/téli kollekció pamut és gyapjú darabjait bőr, toll és fémes csillogású applikációkkal bolondította meg. A kabátokra, felsőrészekre is került a különleges textíliákból, sőt, egy igazán vad fekete szoknya is született a szalonban.

A lezser, ugyanakkor extravagáns vonalat erősítik a kép a képben, festett selyemből vart laza szabásvonalú felsők. A tervezőnő pedig egy rettenetesen munkaigényes, nehéz technológiát is alkalmazott néhány ruhadarabnál, egy kézzel varrt, vízesésre hajazó rátéttel díszítettek kosztümöket és blúzokat.

A pécsi tervező legújabb kollekcióját december 3-án, 18 órától láthatjuk a Trafikban. A bemutató egy rövid retrospektív szakasszal indul, ahol Frank Adél korábbi darabjai vonultatja fel. A show nagyobb része azonban a vadonatúj, extravagáns ruhakölteményekről szól majd.