Gyerekruha: új vagy használt?

A gyerekek egy perc alatt kinövik a ruháikat, kúsznak-másznak benne, könnyen összepiszkolják magukat, ezért nem könnyű nekik vásárolni. A választék egyre nagyobb, ám egyáltalán nem mindegy, mennyit kell szánnunk a büdzséből a gyerkőc ruháztatására. Körülnéztünk a használtruha-üzletekben és a butikokban is, és megpróbáltuk kideríteni, melyik megoldás lehet a leginkább kedvező a szülő és a gyermek számára.

hirdetés

Új vs. használt

Barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől “örökölni” kinőtt gyerekruhát régi hagyomány és teljesen megszokott dolog, azonban a turkálók használt holmijaitól sok anyuka ódzkodik, hiszen nem lehet tudni, előtte ki hordta. Sokan gondolják úgy, hogy az egészen pici babákra nem szívesen adnának használt bodyt, hiszen ez közvetlenül érintkezik a kicsi bőrével.

Ha mégis turizásra adná valaki a fejét, érdemes felmérnie a kiválasztott ruhadarab állapotát: fakó, bolyhos ruhákat senki sem ad szívesen gyerkőcére, de az agyonkopott címke is sokszori mosásról árulkodik. Ha látványosan elhasznált az adott ruhadarab, nem érdemes megvenni, mert annyival azért nem olcsóbb az újaknál.

gyerekruha3

Miből jó és miből rossz a használt?

Pólyát, overallt, kabátot, alkalmi ruhát (főleg, hogy utóbbit talán csak egyszer veszi majd fel) érdemes vadászni a használtruha-üzletekben. Jó pár ezer forintot megspórolhatnak ezzel a szülők.

Hogy a többi ruhadarabhoz ki hogy áll, egyéni döntés kérdése, azonban a cipők esetén ajánlatos inkább egy újba befektetni. A babacipő-választás mikéntjéről korábban részletesen írtunk, most annyit teszünk hozzá, hogy a használt cipők azért lehetnek veszélyesek, mert a kicsik fejlődésében nagyon fontos a megfelelő cipő mind az anatómia és a testtartás tekintetében. A kitaposott cipőket jobb elkerülni, főleg a gyermek első lépéseikor.

gyerekruha2

A számok

Körülnéztünk néhány pécsi gyerekruhát (is) forgalmazó üzletben, valamint megkérdeztünk anyukákat a “használt kontra új” kérdésről és arra jutottunk, hogy nem minden esetben spórolhatnak a szülők komolyabb összeget, ha használt ruhát választanak.

A H&M, a C&A, az F&F mind árul baráti áron gyerekholmikat, sőt az akciók alkalmával potom pénzért lehet komolyabb tételeket, például kabátot szerezni:

– Az előző szezon végén vettem a kisfiamnak egy télikabátot, ami ötezerről volt leárazva kétezer forintra. Akkor még nagy lett volna neki, de tudtam, hogy idén télen pont passzolni fog rá – meséli Judit, egy másfél éves kisfiú édesanyja.

Lánczos Benkő Timi, az Abszolút Nő stylistja szintén szokott előre vásárolni kisfiának és felhívta a figyelmet arra, hogy szerencsére ma már a gyerekholmikat okosan alakítják ki, vagyis a nadrágok szárát feltűnésmentesen fel lehet tűrni, a kabátok ujját szintén, valamint az alsókban általában van egy gumis betét, ami szintén flexibilissé teszi a méretet.

Az árak tekintetében egyébként egyértelműen a kilós Háda a nyertes, hiszen itt 8 db bodyt kaphatunk mindössze egy ezresért, azonban ami a minőséget illeti, a használtruha-üzletek közül a Négy évszak gyerekboltjának kínálata a leginkább újszerű.

[note note_color=”#d9ff66″]Az általunk megnézett üzletek áraiból a bodykat emeltük ki, ezeken jól látszanak az árkülönbségek a többi holmi tekintetében is.

Háda (kilós): 1 kg ruha 2990 Ft, mi lemértünk 8 db bodyt, ezek mindössze egy ezresbe kerültek volna.

Háda (vállfás): Már 300 Ft-tól lehet gyerekruhákat találni, a minőségüket mi közepesnek ítéltük, de lehet, hogy csak rosszkor voltunk ott. Itt találtunk szinte használatlan kiscipőt 1300 Ft-ért.

Babacenter: 1 db 990-2000 Ft között kapható.

Négy évszak: 290 Ft/db egy body (megjegyzendő, hogy nagyon jó minőségű darabokról beszélünk). Az üzletben a legtöbb gyerekruha darabja kijön egy ezresből, még márkás és nagyon menő fiú kabátot is láttunk 990 Ft-ért.

H&M: Többféle lehetőségből is választhatnak az anyukák. Van hatos csomag 5990 Ft-ért, 5 db-os szett 2990 Ft-ért, valamint az organikus pamutból készült termékek esetén a “x2”-es címkével ellátottak közül 1990 Ft-ért lehet hazavinni kettőt, ennek előnye, hogy nem muszáj ugyanazt a terméket választani és a méret is eltérő lehet.

F&F: 5 db-os csomag 3490 Ft[/note]

Az egyediség a kulcs?

Amikor magunknak vennénk valamit, de nem akarunk egy vagyont elkölteni, felkeressük a kedvenc turkálónkat és beszerzünk pár használt, különleges darabot. Sokszor teszteltük már a pécsi használtruha-üzleteket és való igaz, hogy bizonyos dolgokat itt olcsóbban beszerezhetünk, azonban ma már sokan inkább azért turiznak, hogy különlegesebb darabokra tegyenek szert. Ugyanez igaz a gyermekruházatra is: ahogy a fentiekből is látszik, még akkor sem kell a fél fizetésünket a kasszánál hagyni, ha új holmikat veszünk gyermekünknek. Éppen ezért talán az jár igazán jól a használtruha-üzletben vásárolt gyerekholmikkal, aki nem szeretné ugyanazt a sapkát vagy pulóvert adni a gyerkőcére, ami a többi szembejövő babakocsiban, a játszótéren, bölcsiben, oviban is ott figyel a többieken.

gyerekruha4

  • Szőcs

    A felsorolt üzletek a kinai rákkeltő gagyit adják olcsón. A minőségnek ára van.