Hogyan tartsd frissen a nyelvtudásod?

Ajánlunk néhány módszert, amelyet a hétköznapokba illesztve nem veszik kárba a nehezen, és sok esetben súlyos pénzek árán megszerzett tudás.

hirdetés

Duolingo, az ingyen letölthető alkalmazás, ami figyel rá, hogy valóban minden nap szánj a gyakorlásra legalább 10 percet. Az applikáció elérhető telefonról, vagy gépre telepítve, így akár kávézás közben is fejleszthetjük kissé megkopott nyelvtudásunkat. Ha időnk engedi, hosszabb tesztek kitöltésével alaposan elmélyedhetünk a programban, ami változatos formában, szintről szintre segít a szókincs fejlesztésében és a nyelvtanban egyaránt. A sikeres teljesítést mókás hangokkal és éremmel jutalmazzák, tehát a pozitív visszajelzésre sem lesz okunk panaszkodni.

reading-icarly

Az olvasás valóban hasznos. Főleg, ha idegen nyelven tesszük mindezt. Nem lehet kifogás a spórolás sem, hiszen a nyomtatott magazinok helyett az érdeklődésünknek megfelelő oldalakat követve bármikor kedvünkre csemegézhetünk a változatos témák között. Az első próbálkozások talán elrettentenek minket, de ne hagyjuk magunkat. A feladatunk csak annyi, hogy tudatosítsuk magunkban, nem szükséges pontosan ismerni minden szó jelentését, teljesen elegendő, ha a mondat tartalmát megértjük.

Nézzünk külföldi filmeket eredeti nyelven! A kezdő füleknek érdemes eleinte idegen nyelvű feliratot is társítani a filmek mellé, de csak egy rövid időre, míg átállunk az új hangzásra. Még ennél is nagyobb segítség, ha kezdetben azokkal a filmekkel, vagy sorozatokkal próbálkozunk, amelyeknek szinte minden sorát kívülről tudjuk.

fluffy

Érdemes külföldiekkel barátkozni, és nem csak a nyelvtudás fejlesztése miatt. Egy teljesen új világ tárul majd elénk! Megtapasztalhatjuk milyen érzés végre valóban alkalmazni a lassan megszerzett tudást, és emellett egészen meglepő érzés lesz belelátni, más kultúrákban hogyan gondolkodnak. Nincs más dolgunk tehát, mint nyitottnak lenni.