Hogyan válasszunk élő nyuszit?

Közeleg a húsvét ünnepe és vele karöltve a nyusziszezon. Ha kedvesünket, gyerekünket vagy akár magunkat akarnánk megajándékozni a szőrös kis háziállattal, nem árt körültekintőnek lenni, és figyelembe venni egy-két szempontot, ami alapján válogatni tudunk. Segítünk megkönnyíteni a választást, és elkerülni az esetleges csapdákat.

hirdetés

Érdemes először leszögezni, hogy ha nyuszit vásárolunk húsvét alkalmával, akkor semmi esetre se gondolkodjunk rövidtávban. A nyuszi, úgy ahogy minden más házi kedvenc, szociális állat és nem tesz jót neki a sok költözködés és vándorlás, jobb, ha tudjuk, akár 7-10 évig is élhet.

– Olyan nem létezik, hogy húsvéti nyúl, olyan van, hogy nyúl. Ha egy kisállatot vásárolunk vagy fogadunk örökbe, akkor arról hosszú távon kell gondolkodni. Aki rövidtávban gondolkodik, annak inkább egy húsvéti nyuszisimogatást szoktunk javasolni – mondja Farkas Tamás a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

Húsvéti nyuszi 4

[box title=”A nyuszi karakterű gazda” box_color=”#2b9127″]… türelmes, bő szabadidejű, nem kényes a bútoraira, figyelmes és gondoskodó, jó humorérzékű, valamint szeret a padlón vagy földön ücsörögni[/box]

A nyúl igényei

  • A nyúl rendkívül kíváncsi és társaságkedvelő állat. Szociális igényei igen magasak – ám annál szelídebb lesz, minél többet foglalkozunk vele.
  • Sok odafigyelést és törődést igényel, ám sok gond sosincs velük.
  • Más kisállatokkal szemben nem szereti, ha simogatják, nyúzzák. Ha ő úgy érzi, akkor úgyis keresi majd a gazdi társaságát – addig viszont minden fizikai érintkezés rosszul eshet neki.
  • Nagyon szeret játszani és rágcsálni, ezért mindig oda kell figyelni, hogy legyen saját játéka – különben a gazdi holmija fogja bánni.
  • Fontos, hogy mindig legyen előtte széna – a fog koptatására és az emésztőrendszerének –  valamint a legfontosabb vitaminforrások (krumpli, alma, répa, káposzta), víz (golyós itatóval) vagy táp. Mindezek legyenek mindig elérhetőek.

Húsvéti nyuszi 6

A kisgyermek és kis nyuszi

A gyerekek nagyon kedvelik az apró szőrgombócokat. Viszont ha húsvét alkalmával nyuszi vásárolunk, mindenképpen szükség van szülői felügyeletre. A kisgyerekek ugyanis gyakran „túlnyúzzák” a kisállatot, nem figyelnek rá, ráléphetnek véletlenül, ezt meg kell előzni, és el kell mondani a gyerekeknek, hogy a nyuszira nagyon vigyázzunk! Szobatisztaságra nevelés után a kicsik egészségére egyáltalán nem veszélyes, sőt a gyermekekre fejlesztő hatással is lehet!

Húsvéti nyuszi 2

Udvar vs. lakás

Nyulat tarthatunk udvarban vagy akár lakásban is. Ha udvarban fog élni, akkor távol kell tartanunk a ragadozóktól, valamint ügyelnünk kell a rendesen elbarikádozott kert biztonságára: ne legyen kiálló tárgy, ami felsértheti, rés vagy lyuk, ahova beszorulhat vagy megszökhet.

Ha lakásban fogjuk tartani, akkor alapvetően ketrecben kell, hogy éljen – minél nagyobban annál jobb. Ám ha kiengedjük néha, egy-két dologra oda kell figyelnünk. A tisztítószerek, kisméretű játékok és mérgező növények ne legyenek számára elérhetőek.

A nyuszik szeretik  a kis sötét helyeket, ezért mind udvarban mind lakásban tartásnál biztosítsunk nekik árnyékos részt.

Húsvéti nyuszi 5

Higiénia

A higiénia alapja a folyamatos takarítás és fertőtlenítés, melynek célja a káros anyagok, illetve a kórokozók eltávolítása kedvencünk környezetéből. Az etető és az itató berendezés takarítását rendszeresen, hetente kétszer el kell végezni. Figyelni kell az itatókra főleg nyáron, hisz ilyenkor könnyen bealgásodnak, és az algák által termelt toxinok igen veszélyesek kedvencünkre. Az etetőtálból a maradékot mindig távolítsuk el, ne hagyjuk megromolni az ételt!

Fajták

– Vannak házinyúltól kedve a fajtatiszta nyúlig mindenféle színűek fajtájúak, a kaliforniai nyúl és a törpenyúl mostanában a legnépszerűbbek – avat be Farkas Tamás.

Beszélhetünk továbbá holland és angoltarka nyulakról, csernyulakról, kis ezüst valamint sárgaezüst nyulakról, rhöne nyulakról és marburgi mókusnyulakról.

[box title=”Büdzsé” box_color=”#ee510c”]

Ketrec: 8-10 ezer forint (egyszeri)

Oltás: 2-3 ezer forint (évente)

Takarmány és alom: 1-2 ezer forint (havonta)

Plusz költség lehetnek a játékok, illetve belső kiegészítők a ketrecbe.

Mindent összevetve a nyuszi tartás havonta maximum kétezer forintot jelenthet.[/box]

  • artemissia

    Inkább arról kellene írni, hogy mit vegyünk élő állat helyett a gyermeknek Húsvétra! Ne vegyenek élő nyuszit!