Hová tegyük a megunt ruhákat?

A női magazinok hasábjain rengeteget olvashatunk leárazásokról, akciókról, kiárusításokról. Hogy hol vehetünk minél szebb és olcsóbb ruhát, cipőt, táskát és még sorolhatnám. De mi van azokkal a göncökkel, amit már nem használunk, mégis ott áll a szekrényben? Hová vigyük, mit csináljunk velük? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a pécsi lehetőségeket.

hirdetés

 

Ha segíteni akarunk…

A legönzetlenebb természetesen az, hogy ha régi ruháinkat felajánljuk a rászorulóknak. Szerencsére számtalan hely és intézmény létezik a városban, ahol szívesen fogadják az adományokat. Ám az összes szervezet nevében bátran kijelenthetjük, hogy kizárólag olyan ruhákat várnak, melyek jó állapotúak, azaz még mi magunk is elfogadnánk. Kissé unalmasnak tűnhet, hogy mindenki, mindenhol ezt szajkózza, de sajnos úgy tűnik, szükség van rá. A tapasztalat ugyanis az, hogy míg a külföldi felajánlások 60%-át, addig a magyar ruha adományoknak csak a 30%-át lehet továbbadni. Sajnos olyan is előfordul, hogy egy hatalmas zsák véres ruha érkezik „jó szándékú” felajánlásként.

Szemem Fénye Alapítvány: a gyermek hospice-szal foglalkozó civil szervezet nem rászoruló családoknak adja tovább a megunt ruhákat, hanem többek között ezek értékesítéséből finanszírozza a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek ápolását. Összesen négy Charity Shopot működtetnek az országban, az egyik a pécsi Király utca végén található. Az üzletek mellett pedig kéthetente – legközelebb augusztus 9-én, pénteken – Garázsvásárt tartanak a Rácvárosi út 37-ben.

Hová vihetjük a ruhákat? A Rácvárosi út 37-be, de adománygyűjtő járata is van az alapítványnak.

Pécs Egyházmegyei Katolikus Caritas

Hová vihetjük a ruhákat? A Janus Pannonius utca 4. és a Lánc utca 6. szám alá minden hétköznap 8:00-16:00-ig, de az udvarban gyűjtőkonténerek is vannak.

Máltai Szeretetszolgálat

Hová vihetjük a ruhákat? Három helyszínre is: az Edison utca 24-be, az Apafi utca 99-101-be és a Janus Pannonius utca 6-ba. A rendelkezésre álló időintervallum viszont egy kissé szűkös: kedden és pénteken 8:00-12:00-ig várják az adományokat.

Magyar Vöröskereszt

Hová vihetjük a ruhákat? Gyűjtőkonténerek már nincsenek, a lehetséges helyszínekről telefonon lehet érdeklődni.

TÁMASZ Alapítvány: Az alapítvány elsősorban felnőtt férfi és női ruhákat vár, a gyermekholmikat továbbadják más szervezeteknek.

Hová vihetjük a ruhákat? A Dugonics utca 26-ba 8:00-16:00-ig, a diszpécser szolgálathoz is betelefonálhatunk, és elképzelhető, hogy ki is mennek autóval.

Ha szeretnénk mi is jól járni…

Természetesen az sem megvetendő, ha az egyszer drága pénzen megvásárolt gönceinktől nem szeretnénk teljesen ingyen megválni. Szerencsére mostanában erre is egyre több lehetőség nyílik.

A H&M Magyarországon elsőként gyűjtőkonténereket állított fel egyes üzleteiben (a pécsiben is), ahová a megunt, használt ruháinkat lehet bedobni. Ezek egy része újrahasznosításra kerül, másik felüket pedig adományként ajánlják fel.

Ha úgy döntenél, ide viszed be a ruháidat, két jó hírünk is van. Egy: nem kell, hogy a ruha jó állapotú és tiszta legyen, kettő: egy közepes méretű szatyor ruháért 500 Ft-os kupont kapsz, amit 2500 forintos vásárlás esetén felhasználhatsz. Így mindenki jól jár.

Ruhacsere akciók: A városban több helyszínen is szerveznek ilyen napokat. Lényegük, hogy beviszed saját, régi cuccaidat (cipő, ékszer és táska is jöhet) és vagy eladod őket, vagy egyszerűen elcserélheted másikra a belépő fejében. Csodás kincsekre lehet bukkanni, és barátnős programnak sem utolsó!

Ha még felvennénk…

Pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor egy ruha már évek óta a gardrób alján hever, mégsem bírunk megválni tőle. Ilyen esetekre találták ki a holmik átalakítását: szoknyából táskát, pulcsiból lábmelegítőt. Ehhez persze nem árt egy kis kézügyesség, de ha nincs, az sem baj. A Reart Egyesület és A Klub is szervez átalakítós workshopokat. A pontos dátumokról és programokról a csoportok Facebook-oldalán lehet tájékozódni.