Így keretezd az arcod!

A 21. században járunk és szerencsére már nem ciki szemüveget hordani. Ma már inkább a széles választék gátolhatja a választást. De hogy hol, mi alapján és milyen keretet válasszunk, arról nem szól a fáma. Megkértünk hát egy pécsi optikát, hogy adjanak egy rövid útmutatót azoknak, akik  az egészségük mellett a divatra is nagy hangsúlyt fektetnének. 

hirdetés
Uránia Mozi


Szemüveg vs. kontaktlencse

Dr. Lőrincz Irén, szemész szakorvos és kontaktológus óva int a kizárólagos kontaktlencse viseléstől, vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a szem nem tolerálja az idegen anyagot – ilyenek a betegségek, szemgyulladások, fáradtság, de az egész napos viselet is kimeríti a szemet. A kontaktlencse mellett szól viszont az az érv, hogy használata nagyon praktikus, szinte észre sem veszi az ember.

Divatban a látás 3

A szemüveghordás egyértelműen sokkal egészségesebb a szemnek, viszont vannak olyan páciensek, akiknek a keret hordása „zavaró” lehet.

– Van, aki nem szeretné, ha mások tudnák, hogy rövidlátó. Valamint akadnak olyan helyzetek, amikor a szemüveg jelenléte csak akadályozza az embert: sportolásnál, bizonyos munkáknál nem előnyös, bepárásodik, lecsúszik, beizzad alatta a bőr – avat be a szakorvos.

[note note_color=”#95aefe”]A leghelyesebb és legegészségesebb, ha az embernek van egy jó szemüvege a kontaktlencséje mellett, és a két megoldást helyzetektől függően tudja cserélgetni![/note]

A szemüveg számos funkciója

Az egészségtudatosság ütemes előrehaladtával ma már a szemüveg divat, egészségügyi termék, és szerencsére nem csak optikai megoldásokat kínál.

[box title=”Problémák, melyekre megoldás lehet” box_color=”#fdae8c”]

• Optikai tökéletesség azok számára, akiknek valamilyen fénytörési hibájuk van.

• A monitor kék fényétől való védelem (dioptriától függetlenül).

• UV-sugárzástól való védelem.[/box]

Divatban a látás 7

A keretforma választása

Egy optikában számos keretmárkával találkozhatunk, szerencsére a választék rendkívül széles. A pécsi Ofotért üzletekben pedig legalább négyszáz különböző keret közül válogathatunk. Ezek között találunk Gucci, Diesel, Gant, Versace es Giorgio Armani kereteket is.

[box title=”A kereteket  típusok szerint csoportokba szedhetjük” box_color=”#f9f55d”]

Teljes szemüvegkeretek: A lencséket teljesen körbefogja a keret, ez a legelterjedtebb szemüvegtípus, anyaga és formája rendkívül változatos.

Damilos szemüvegkeretek: A lencsék felső részét körbeveszi a szemüvegkeret anyaga, de a lencsék alsó részén egy keskeny mélyedésben vékony, láthatatlan műanyag szál (damil) fut körbe, ami a lencséket tartja.

„Fúrt” (keret nélküli) szemüvegkeretek: A szemüveg szárait és középső részét a szemüveglencsébe fúrt lyukakon keresztül rögzítik. A szemüveget, tehát a lencséket, a szárakat és a középső részt csavarok, vagy apró fémtüskék tartják össze. Mivel a lencséket nem veszi körbe semmi, a szemüveg alig látható az arcon és súlya is a lehető legkisebb.

Olvasó szemüvegkeretek: A lencsék lejjebb helyezkednek el, felső szélük lapos, vagy akár teljesen egyenes is lehet, így könnyen elnézhetünk a szemüveg felett, ha éppen nem olvasunk.[/box]

Divatban a látás 6

Arcformákhoz való igazodás

Ovális arc
Lágyan ívelt, hasonlóan széles a homlok és az arc többi része.
Javasolt keretformák: szinte minden jól áll, különösen a geometrikus, vagy kerek formák.
Nem javasolt keretformák: a négyszögletes keretekkel legyünk óvatosak, mert némelyik túl harsány, vagy erőteljes lehet és megbontja az arc harmóniáját.

Kerek arc
Erősebben ívelt homlok, széles arccsont, kerek áll.
Javasolt keretformák: geometrikus formák, amelyek határozottá teszik az arcot.
Ovális keret is jó lehet, mivel optikailag nyújtja az arc körvonalait.
Nem javasolt keretformák: kerek formák, amelyek tovább hangsúlyozzák az arc teltségét.

Háromszögletű arc
Széles homlok, folyamatosan keskenyedve az áll felé.
Javasolt keretformák: “pilóta”, vagy geometrikus formák, melyek optikailag szélesítik az állat és az arccsontot.
Nem javasolt keretformák: a nyújtott, „cica” formájú keretek még tovább szélesíthetik az arcot.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Némelyik szemüvegkeret mennyire nyomi. Muszály visszatérni ezekhez az ordenáré formákhoz?

Comments are closed.