Kamu a meleg ollós hajvágás?

A meleg ollós hajvágás, más néven wellness hajvágás már több éve elérhető Magyarországon. Hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, ezért megpróbáltuk kideríteni az igazságot. Sikertelenül. 

A tények

Az egyetemista Bíró Dóra néhány napja egyik ismerősének frizuráján vett észre valami szokatlant. Mint kiderült, barátnőjének egy kevésbé ismert módszerrel, úgynevezett meleg ollós technológiával vágják a haját.

– Nem tudtam, hogy mi történt a frizurájával, csak arra lettem figyelmes, hogy a hajvégei nincsenek elvékonyítva, ugyanolyan dúsak, és ugyanolyan vastagok a hajszálai alul, mint felül. Ráadásul a barátnőm elmondása szerint sokkal gyorsabban nő a haja, mióta ezzel a módszerrel vágják.

Ezen a nyomon indultunk el, hogy a végére járjunk, valóban van-e létjogosultsága a melegollónak. Zsákutcába jutottunk.

[note note_color=”#ff8966″]

A marketing

Hagyományos hajvágással a hajvégek lezáratlanok maradnak, és ha az így vágott frizurát nem óvjuk a környezeti hatásoktól, akkor a haj elveszti erejét, rugalmasságát és fényét. A wellness vágás ezzel szemben lezárja a hajvégeket (behegeszti), így az nem töredezik tovább, és a káros környezeti hatások nem rongálják a haj szerkezetét.

Tömörítve így szól a számos weboldalon olvasható buzdító hangvételű szöveg és íme a képek, mellyel rávilágítanak arra, hogy szegény hajszálainknak milyen “megpróbáltatásokat” kell elszenvedniük a fodrásznál:[/note]

Felvétel a hajvégekről
Felvétel a hajvégekről. Bal: hagyományos ollóval; Jobb: melegollós hajvágással

Amit a szakembertől megtudtunk

A melegolló egy elektromos árammal működő eszköz, mely 90-150 fok között melegíthető,  a haj minőségtől és állapotától függően – mondja az egyik pécsi szalon vezetője.

Ők néhány évvel ezelőtt szerezték be a német gyártmányú ollót, és azóta is sokat használják. Elsősorban a hosszú hajkoronával rendelkező kuncsaftok keresik, állításuk szerint ugyanis a haj gyorsabban nő tőle.

– Ennek egészen egyszerű oka van, hagyományos technikával ajánlatos a hajat 4-5 hetente vágatni, ahhoz, hogy mindig egészséges és ápolt maradhasson, ám mivel a wellness hajvágással a végek nem törnek, így elegendő a kezelést 4-5 havonta megismételni – így Sziklainé Bán Hajnalka, szalontréner

Az olló lezárja a hajszálszerkezetet, nem lesznek kettős hajvégek, nagyon puha, látványosan sima, jól fésülhető lesz a haj a vágás után – teszi hozzá a szakember.

Nem szeretik használni a fodrászok

Mikor megszületett az ötlet, hogy felfedjük a meleg hajvágás titkát, rákerestünk az interneten, hogy Pécsett vajon hány darab fodrászatban vagy szépségszalonban érhető el ez a bizonyos szolgáltatás. Azt kell mondjuk, a kereső szerint nem túl sok ilyen szalon működik a városban. Ennek két oka lehet – mondja Hajnalka.

– Egyrészt az eszköz több százezer forintba kerül, plusz sokan tartanak a melegolló használatától, hiszen ha nem megfelelő hőfokon használják, akár el is égethető a hajvég.

haj

Szó sincs félelemről

A témával kapcsolatban természetesen megkerestünk egy belvárosi szalont is, ahol mindennek pont az ellenkezőjéről informálták szerkesztőségünket.

A szalon vezetője, Hartung Attila szerint a melegollós hajvágástól egyáltalán nem lesz szebb, vagy ellenállóbb a hajkorona.

– A fodrász szakma jelentős százaléka nem tartja túl sokra ezt a technológiát. Véleményem szerint a 90-150 fok alacsony, a vágás pedig egy pillanat alatt történik, ami túl kevés ahhoz, hogy bármi történjen a végekkel hajformázás közben. A hajszálakat elégetni egyébként sem lenne túl szerencsés dolog.

Egy jó minőségű ollóval, például kovácsolt élű pengékkel olyan szépen el lehet vágni a tincseket, hogy azok egyáltalán nem sérülnek.  Ami igazán roncsolja a hajat, azok az úgynevezett nyeső borotvák, amikkel sok szalonban dolgoznak. Ezzel ugyanis elvékonyítják, gyakorlatilag kihegyezik a végeket, ráadásul nem elég élesek, így nem vágják, hanem tépik a hajat – teszi hozzá a szalon vezetője.

haj

Mitől törik a hajunk?

A haj töredezettsége több tényezőn múlik. Egyrészt adottság kérdése, másrészt függ a kémiai és a mechanikai hatásoktól is. Nevezetesen egy szanaszét szőkített, rossz minőségű festékekkel festett frizura jóval előbb roncsolódik, mint a vegyszerekkel nem, vagy jól kezelt tincsek. Emellett az is lényeges, hogy ki, milyen termékekkel ápolja a haját nap mint nap.

A töredezést és a kettéválását egyébként a mechanikai behatások okozzák: a tincsek kopnak, dörzsölődnek egymáshoz, a vállunkhoz a fésűhöz stb., a haj ellenállósága pedig a fentebb felsoroltaktól függ.

Most akkor jó vagy nem jó?

A módszer – ahogy a fentiekből látszik – a szakmát is megosztja, így csak azt tudjuk tanácsolni, mindenki próbálja ki saját sörényén, és hasonlítsa össze az eredményt.

Árakat tekintve nagyok a különbségek,  amíg egyes helyeken  néhány ezer forinttal drágább a wellness hajvágás, máshol tízezernél többet is elkérnek érte.

Hirdetés