Kávézacc, cukor, búzacsíra olaj mint kozmetikum

Cup of shea butter with shea nuts

Az interneten böngészve rövid idő alatt gyűjthetjük össze a különböző recepteket a házilag összeállítható arckrémekből. Persze mielőtt kipakolnánk a hűtőt, vagy elrohannánk a legközelebbi bevásárlóközpontba és bioboltba beszerezni a kívánt alapanyagokat, érdemes még egyszer átgondolni, tényleg használhat-e a csodarecept. Vitéz-Peterácz Renáta pécsi kozmetikust kérdeztük, hogyan kezeljük a házilag elkészíthető krémeket.

hirdetés

Az előkészületek

A bőrápolás minden esetben, még házi krémek készítése esetén is az arc tisztításával kezdődik – emeli ki bevezetőjében Vitéz-Peterácz Renáta. A helyes sorrendet betartva tudjuk megnövelni a később rákent krémek felszívódásának hatékonyságát. Emellett legalább havonta egyszer radírozzuk le bőrünket, amelyhez a kozmetikus a drogériákban kapható ismert bőrradírok mellett javasolja még a kávézaccot, vagy az ugyancsak valamennyi háztartásban megtalálható cukrot. Bármelyik mellett döntünk, üde, élettel teli arcbőrrel szembesülhetünk majd végeredményként.

Mit kell tudni a leggyakoribb alapanyagokról?

A shea vaj és a kakaóvaj abszolút az ismertebb alapanyagok közé tartozik. Míg előbbi száraz és zsíros bőrre egyaránt kiváló, ráadásul felkenve nagyon gyorsan felszívódik, addig utóbbi jó bőrtápláló képessége és felszívódása ellenére inkább száraz bőrre javasolt. Növényi olajok szintén alkalmasak a bőr ápolására. Ezek közül a kozmetikus szerint zsíros bőrre a jojoba, vagy avokádó olajat használjunk, de hidratálásra a búzacsíra olajok is tökéletesen megfelelnek.

toner-906142_960_720

Amire szintén ügyelnünk kell!

A megfelelő alapanyagokat beszerezve még nem értünk az előkészületek végére. Fontos, hogy a használni kívánt eszközöket ne csak elmossuk, de fertőtlenítőszerekkel is tisztítsuk meg. Emellett a krémek tárolására mindig új tégelyeket szerezzünk be, vagy fertőtlenített formában tároljuk a korábbiakat.

Hogyan döntsük el, tényleg használ-e a krém a bőrünknek?

Az organikus, házilag összeállított krémek sem jelentenek 100 %-os garanciát a bőrirritáció ellen. Szerencsére nemtetszését egyértelmű jelekkel fogja arcunk a tudtunkra adni. Ha pirosodik, viszket, hámlik vagy foltosodik a bőr, azonnal mossuk le a krémet és forduljunk szakemberhez a problémával – hangsúlyozza a kozmetikus.

skin-care-1050979_960_720

Gondolkozzunk piciben!

Mivel az elkészült krémek célja, hogy semmilyen vegyszert, méreganyagot vagy tartósítószert ne tartalmazzanak, ezért mindig kis mennyiséget készítsünk belőlük, mivel a hagyományos krémekkel ellentétben sokkal gyorsabban megromlanak.

Bónusztipp

A házilag elkészített krémek legfontosabb feltétele nem csupán a megfelelő recept kiválasztása. Az adott alapanyagok beszerzésénél elengedhetetlen, hogy vegyszermentes, organikus hozzávalókat gyűjtsünk össze. Minden esetben ellenőrzött árut vásároljunk. Amennyiben a hozzávalók egy része helyi kistermelőtől is beszerezhető, ajánlott azokat vásárolni, vagy a közeli piac kínálatából válogatni.